Pierderi groaznice pentru ambele tabere în bătăliile din Ucraina. Plutonier ucrainean: „Am pierdut 5 oameni pentru fiecare om pierdut de ei”. Rușii sunt panicați, unitățile lor cad în încercuirile ucrainene

1
4406
Pierderile în oameni și tehnică de luptă ale rușilor și ucrainenilor sunt uriașe în acest moment, bătăliile dându-se pe 3 fronturi: Harkov, Donețk și Herson

Armatele ucraineană și rusă suferă pierderi uriașe în ultima săptămână, de când a început contraofensiva din Herson. Washington Post prezintă declarații ale militarilor ucraineni care vorbesc despre violența ciocnirilor și numărul foarte mare de victime, câștigurile teritoriale fiind plătite foarte scump. La rândul lor, sursele specializare rusești sunt speriate, în tonul unora dintre bloggerii militari fiind sesizabilă chiar panica.

Un plutonier ucrainean pe nume Ihor, internat în spital după ce a fost rănit în Herson, le-a spus corespondenților de la publicația americană Washington Post că “am pierdut cinci oameni pentru fiecare pe care l-au pierdut rușii”. Ihor, în vârstă de 30 de ani, a povestit că forțele rusești și-au construit linii de apărare foarte puternice. Chiar el s-a rănit când tancul în care se afla a căzut într-o capcană de beton.

Alt combatant ucrainean internat în spital, soldatul Denis, în vârstă de 33 de ani, a relatat că unitatea sa s-a retras cu pierderi grele din fața unui sat unde se fortificaseră rușii, după ce aceștia au bombardat cu muniție cu disperție, cu fosfor și focuri de mortiere. El s-a întrebat retoric: „Cine poate supraviețui unui asemenea atac? Au folosit totul împotriva noastră”.

Militarii ucraineni din spital care au stat de vorbă cu jurnaliștii le-au spus acestora că rușii folosesc drone Orlan, care zboară la peste 1.000 de metri altitudine, astfel încât trupele de la sol nici măcar nu le aud. Aceste drone identifică precis pozițiile ucrainenilor, astfel că bombardamentele sunt precise. În zona Hersonului, rușii au construit fortificații de beton inclusiv pentru tancuri, care ies, deschid focul asupra inamicului, apoi se retrag la adăpost.
Mulți dintre luptătorii ucraineni n-au experiență militară și acum au tras pentru prima oară în viața lor împotriva altor oameni, dar spun că sunt foarte determinați, în ciuda grozăviilor trăite, să revină pe front și să lupte pentru eliberarea țării lor.

Dacă pierderile umane sunt masive de ambele părți, în schimb această hotărâre îi deosebește pe ucraineni de ruși, al căror moral e mult mai scăzut, ei gândindu-se mai degrabă cum să scape de acolo.

Canalul Telegram de propagandă pro-rusă Zapinski Veterana a postat miercuri dimineață un text furios despre situația din altă zonă fierbinte, Harkov, unde ucrainenii au început de asemenea contraofensiva: „Nu vă așteptați la vești bune azi. Vreau să-i salut pe toți nenorociții în uniformă, acei conducători care sunt acoperiți 100% de hârtii și documente, dar în realitate unitățile au 45%, cel mult 50% din personal. Încă o dată: MAXIMUM. Dar sunt acolo divizii în care mai sunt acum doar 20%. Ce mama dracului, nenorociților, buzunarele vă sunt pline? (aluzie la comandanți – n. red.) Toți ăștia din staff ar trebui să meargă și să consolideze detașamentele și să apere Balakleia și Kupiansk. Două detașamente consolidate ale Gărzii Ruse, în apropiere de Volohov Iar, luptă de peste o zi într-o încercuire completă”.

Un alt canal de Telegram pro-rus, Starshe Eddy, confirmă și scrie că nu doar Balaklia e încercuită de ucraineni, ci și Volohiv Iar. Administratorii acestui cont spun că acum forțele ucrainene vor încerca să împingă linia frontului mai departe, spre Kupiansk, localitate strategică aflată între Harkov și granița cu Rusia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* „Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Promovat de B1 TV, „nuntașul” Turcescu lovește din start: doar invitați AUR-isto-PSD-iști, cu „nuntașul” Palada în frunte! Publicul e oripilat: „Locul tău e la RTV. «AUR» scrie pe fruntea ta!”

* PSD-istul Adrian Țuțuianu este noul secretar general adjunct al Guvernului! În 2017 acuza multinaționalele că au scos oamenii la protestele anticorupție, acum este promovat de regimul Iohannis-PSD

În 10 luni de guvernare PSD-PNL, pensiile speciale au crescut în medie cu 438 de lei, iar cele obișnuite cu 3 lei, anunță Cătălin Drulă (USR)

* „Putin va fi judecat ca Miloșevici sau executat ca Ceaușescu”. O spune un rus, nu un ucrainean

* Ce înseamnă „lumea rusă”, noua doctrină de politică externă a Rusiei? Armand Goșu: „Conform definiției lor, și o țară din Africa sau un cartier din New York pot fi lumea rusă”

Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

„A căzut” de la fereastră și directorul LukOil, oligarhul Maganov, care criticase deschis invadarea Ucrainei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here