vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsPeste 50% din angajații de la "Victor Babeș" Timișoara, spital Covid, suferă...

Peste 50% din angajații de la „Victor Babeș” Timișoara, spital Covid, suferă de epuizare fizică, psihică și emoțională

-

Peste jumătate din angajații Spitalului “Victor Babeș” Timișoara, care de un an tratează cu predilecție bolnavi Covid, au ajuns la un grad mediu și ridicat de burnout, arată un studiu comandat de conducerea unității. Burnout este un sindrom care definește intensa epuizare fizică, psihică și emoțională, fiind provocat de mai mulți factori, între care stresul intens, prea multe ore de lucru zilnic și o perioadă prea mare de timp fără concediu, dar și lipsa satisfacției profesionale.

Studiul de la spitalul timișorean este primul de acest fel în România. Proiectul pilot a măsurat stresul profesional și au participat 250 de salariați de la “Victor Babeș” Timișoara. Dintre aceștia, 56,37% au un nivel mediu sau ridicat de burnout.

Lipsa satisfacției profesionale (prea mulți pacienți morți), ostilitatea unei părți a populației și uzura după un an de muncă au stors de puteri cadrele medicale

Dintre angajații intervievați, 67,16% spun că sunt foarte stresați. 64,22% resimt îngrijorare și se plâng că nu mai au timp să se ocupe și de ei, să se odihnească sau să se relaxeze. 34,8% manifestă anxietate.

Despre gradul de epuizare a cadrelor medicale după un an de pandemie s-a vorbit nu doar în România, ci în întreaga lume. În țară, medicii au accentuat că lipsa satisfacției profesionale – faptul că 75% dintre cei internați la ATI mor – și ostilitatea unei părți a publicului amplifică această stare de deprimare.

- Advertisement -

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului “Victor Babeș” Timișoara – unitate dedicată bolilor infecțioase și de plămâni – a declarat că se aștepta la aceste rezultate: “Studiul a arătat ceea ce, din păcate, am bănuit în momentul în care, împreună cu colegii mei, am decis să realizăm acest proiect, unic de altfel în România. Un grad ridicat de epuizare profesională, dar și personală. Ceea ce lasă urme adânci. Noi nu am putut să ne luăm prea multe zile libere în ultimul an, pentru că era nevoie de fiecare dintre noi. Cum să fi plecat când secțiile erau pline, când oamenii erau în suferință? Ne-a marcat fiecare etapă a acestei pandemii. Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calității vieții care, însă, nu este doar în spital, ci fiecare dintre noi îl simte. Studiul va fi transmis Ministerului Sănătății şi sunt convins că poate fi aplicat la orice altă unitate sanitară aflată în lupta anti COVID. De altfel, mai mulți colegi din țară ne-au cerut ajutorul și le vom pune la dispoziție studiul, dar și chestionarele, pentru a putea să realizeze și ei o analiză a stării de epuizare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Un interlop, vedetă a protestelor CapVid, a fost ridicat din sala de forță. „Diseară nu plecăm până nu mutilăm un jandarm”, amenințase el

* Mitingiștii CapVid s-au făcut din nou de râs. Câteva sute de participanți la „protestul de 100.000 de români”

* Catanga a murit pentru că n-a vrut să stea în spital, s-a tratat singură acasă cu Ivermectină! „Soțul ei spunea mereu că el nu crede în Covid”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -