joi, martie 28, 2024
AcasăFără categoriePericol de război în Balcani. Dictatorul Erdogan le-a cerut generalilor turci să...

Pericol de război în Balcani. Dictatorul Erdogan le-a cerut generalilor turci să scufunde o navă grecească!

-

Președintele Turciei, dictatorul Recep Tayyip Erdogan, caută să provoace incidente militare cu Grecia și a cerut armatei sale să scufunde o navă de luptă sau să doboare un avion al acestei țări, dezvăluie publicația germană Die Welt.

Potrivit jurnaliștilor germani, care citează surse din armata turcă, Erdogan face presiuni asupra generalilor săi să declanșeze un atac asupra Greciei. Până acum, ofițerii au rezistat și au refuzat să execute ordinele.

Turcia este nemulțumită că în Zona Economică Exclusivă (ZEE) care-i aparține din Marea Mediterană nu se găsesc resurse naturale. Zăcăminte de petrol și gaze s-au găsit în Mediterana de Est, dar nu în locuri aparținând Turciei.

Erdogan și-a trimis navele de explorare în astfel de perimetre și a trecut la ofensivă diplomatică și nu numai. Turcia a provocat incidente grave cu o navă de luptă franceză, în urmă cu câteva săptămâni. A încheiat un acord economic cu una din taberele care luptă pentru putere în Libia (gruparea respectivă este ajutată și cu armament și specialiști de turci), împărțindu-și o parte din Mediterana de Est. Problema e că zona respectivă, care pornește din țărmul libian și străbate marea până la țărmul turc, trece de-a dreptul peste mai multe insule grecești și cuprinde apele teritoriale ale Greciei.

- Advertisement -

Erdogan a reînviat retorica naționalistă și islamică, dezgropând rivalitatea seculară cu Grecia. La ce îi folosește dictatorului turc un război cu vecinii

Erdogan a reînviat în Turcia retorica naționalistă și islamistă care au dus în cele din urmă, în 1918, la prăbușirea Imperiului Otoman. Agresiunile și provocările la adresa vecinilor au început să curgă. Conflicul cu Grecia trebuie privit și în altă cheie, de natură istorică. La sfârșitul Primului Război Mondial, Aliații au vrut să împartă Imperiul Otoman, iar Grecia a primit o bună parte din teritoriul actual al Turciei, în Asia Mică. A urmat un război crâncen, până în 1922, în urma căruia turcii, conduși de Mustafa Kemal Ataturk, au reușit să îi scoată pe greci din Asia și să reocupe Istanbulul. S-a semnat pacea și s-a făcut schimb de populații, dar resentimentele adânci au rămas.

Ataturk, diplomat, a știut să aplaneze tensiunile fiind conciliant. N-a păstrat statutul de moschee al Catedralei Sfânta Sofia – simbol al creștinismului –, ci a făcut-o muzeu, deschizând-o publicului larg, turiștilor și cercetătorilor. A secularizat țara, renunțând la statutul acesteia de vârf de lance al Islamului împotriva altor religii. Sultanul detronat era și Calif al musulmanilor, dar Ataturk a făcut Turcia republică democratică, desființând și acest simbol.

Erdogan, venit la putere, ca premier al Turciei, în 2003, a împins treptat țara pe calea autocrației. În 2014 și-a asumat funcția de președinte al Turciei, iar în 2016, sub pretextul unei ciudate tentative de lovitură de stat, a instaurat, practic, dictatura personală. A lichidat brutal opoziția din țară și din străinătate, anulând cele mai multe din reformele lui Ataturk. Turcia a redevenit o putere agresivă și expansionistă, care-și atacă vecinii. Religia este folosită din nou ca “soft power” – pârghie de influență în lumea islamică și de control asupra milioanelor de turci din Occident. În vara acestui an, Erdogan a retransformat Sfânta Sofia în moschee.

- Advertisement -

Acum, folosind vechile resentimente între turci și greci, încearcă să provoace un conflict armat de pe urma căruia speră să poată captura resursele naturale din Mediterana aflate în apele teritoriale ale altor state vecine. Miza este și zona din jurul Ciprului. Insula este divizată, de multe decenii, între partea statului Cipru, susținut de Grecia, și partea ocupată militar de Turcia, nerecunoscută de nimeni pe plan internațional.

Erdogan a cerut ca armata să scufunde o navă greacă sau măcar un avion de luptă al acestei țări. Până acum, generalii au refuzat să execute ordinul

„Dacă ar fi depins numai de președintele turc, marina sa militară ar fi scufundat o navă a Greciei în Mediterana deja de mult timp”, spune Die Welt, citând ofițeri turci. „Adevărul este că președintele turc Erdogan nu este interesat numai de gazele naturale din mare. Retorica sa naționalistă urmează un cu totul alt calcul”, mai scriu jurnaliștii nemți.

Dictatorul turc, care și-a construit întreaga ascensiune din ultimii ani pe teoria inamicului extern care pune în pericol țara, s-ar putea folosi de un conflict militar cu Grecia pentru a încerca să își consolideze puterea. Socoteala este simplă: poporul ar urma să se strângă în jurul liderului în confruntarea cu inamicul secular, detestații greci.

Erdogan, scrie Die Welt, le-a cerut generalilor săi să scufunde o navă elenă, fără a provoca însă și victime. Președintele turc are nevoie de un incident militar și de o provocare, dar nu îndeajuns de gravă încât să fie acuzat la nivel internațional de crime. Generalii turci au avut puterea să refuze acest ordin. Unul dintre oamenii lui Erdogan a venit atunci cu o nouă propunere, să fie doborât un avion de luptă al Greciei, dar în așa fel încât să i se dea pilotului posibilitatea să se catapulteze. Ofițerii au refuzat din nou.

În urmă cu doar câteva zile, ministrul de Externe al Turciei, un fidel de-al lui Erdogan, a amenințat Grecia cu războiul, dacă această țară își extinde limita apelor teritoriale de la 11 la 22 de mile marine. Grecia a evocat această măsură ca răspuns la provocările tot mai fățișe ale Turciei.

Uniunea Europeană este de partea guvernului de la Atena în acest conflict, iar președintele american Donald Trump a încercat să medieze între Turcia și Grecia. Situația este cu atât mai gravă cu cât Turcia și Grecia fac parte din aceeași organizație, NATO, au semnate tratate de prietenie și de apărare reciprocă și cooperează cu SUA și celelalte țări din Uniunea Europeană.

În ultimii ani, Erdogan a dat semnale tot mai clare că nu mai este interesat de apartenența la NATO, încheind chiar contracte de achiziție a unor echipamente militare cu Rusia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Până să-l aresteze pe Rasdaq, Irina Loghin a fost lovită de Covid! Are 81 de ani, iar virusul i-a fost adus de soț și de fiu, de pe litoral

Patron de televiziune: “Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!” / „Am furat atât de mult ca să vă dau și vouă bani, mă!”

* Cum era studentul Ludovic Orban. Poveste din vremea când actualul premier cânta la chitară, la muncile câmpului

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Încă nu i-a luat nimeni oxigenul?? .. să nu uite criminalul că are turcaleți in toată lumea. !!! ..nu se știe câți or mai trăi după atac….poate are noroc să-i ia gâtul un Vlad Tepes modern…. îi va pune căpățînă în țeapă pe marginea Bosforului. ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -