VIDEO. “Allahu Akbar!”, din nou în Sfânta Sofia. În prezența “sultanului” Erdogan, vineri s-a oficiat prima slujbă musulmană din ultimii 86 de ani în celebra catedrală bizantină

0
4363

Provocările la adresa Europei continuă și se întețesc din partea Turciei redevenită un stat agresiv și imperialist sub comanda noului “sultan”, Recep Tayyip Erdogan. Vineri a fost celebrată prima slujbă musulmană în celebra catedrală bizantină Sfânta Sofia, după 86 de ani în care monumentala construcție a fost muzeu.

Sute de oameni s-au strâns să participe la ceremonie, printre cei intrați în catedrala construită de Împăratul Justinian acum 1.500 de ani (a fost ridicată între 532 și 537 de arhitecții Isidor din Millet și Anthemiu din Tralles).

Bizantinii au ridicat a 8-a minune a lumii, turcii i-au răzuit foițele de aur de pe pereți, apoi i-au pus la intrare un panou pe care au scris că e moschee

Sfânta Sofia (Sofia înseamnă “Înțelepciune” în greacă) este considerată a 8-a minune a antichității târzii. Construcția sa este și azi obiect de studiu pentru arhitecți, iar la momentul respectiv a fost o provocare formidabilă. Au muncit 100 de maiștri și peste 10.000 de lucrători timp de 5 ani la edificarea catedralei, fiind folosite cele mai scumpe materiale din acea vreme. După doar 20 de ani, în urma unor cutremure, uriașa cupolă s-a prăbușit – s-a dovedit că era prea grea. Nepotul lui Isidor din Millet, arhitectul inițial, a primit misiunea să refacă această construcție. După alte incendii și cutremure, până la urmă a fost găsită soluția ca tavanul cântărind mii de tone să reziste.

Vineri s-a auzit prima rugăciune musulmană în catedrala bizantină după o pauză de 86 de ani

După cucerirea turcă, Sfânta Sofia a fost jefuită sistematic. Soldații lui Mahomed al II-lea au răzuit de pe pereți până și foița de aur cu care erau placate mozaicurile. Apoi au tras niște vopsea pe pereți și au făcut-o moschee.

În 1935, Mustafa Kemal Ataturk, întemeietorul statului modern turc și eroul războiului de Independență din 1919-1922, a decis să facă un pas mare spre împăcarea cu creștinătatea. A decis ca Sfânta Sofia să nu mai fie nici moschee, nici catedrală, ci muzeu.

Așa a rămas timp de 86 de ani, până când Erdogan, noul dictator al Turciei, a decis, pe 10 iulie 2020, s-o transforme iar în moschee.

Mozaicurile cu icoane creștine au fost acoperite cu perdele, iar pe la colțuri au fost atârnate panouri cu citate din Coran

Vineri, la prima slujbă, oamenii s-au înghesuit pe covoare în fața Sfintei Sofia. Erdogan a venit cu nevasta Emine, purtând masca de protecție, și însoțit de miniștrii guvernului turc. Înainte să intre, “sultanul” a declarat că-și vede cu ochii visul din tinerețe.

În fața clădirii construite de ortodocșii bizantini acum 1.500 de ani, turcii au pus o inscripție în turcă, arabă și engleză unde scrie “Marea Moschee Hagia Sophia”. Pe pardoseală au fost întinse covoare de culoare turcoaz aprins. Mozaicurile cu icoanele Fecioarei Maria au fost acoperite cu perdele. La colțurile uriașei aule au fost atârnate panouri versete din Coran.

În fața reacției nemulțumite a SUA, Uniunii Europene, Rusiei și UNESCO, precum și a numeroși șefi de biserici (nu și BOR, care n-a avut nimic de spus pe această temă), Erdogan a replicat că acesta este “un drept istoric și suveran al Turciei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here