Criza locurilor la terapie intensivă pentru bolnavii de Covid în stare gravă s-a acutizat și devine extremă. Monitorul de Suceava relatează un caz relevant pentru situația actuală: medicii de la Spitalul de Urgență din oraș au căutat la alte 9 spitale un loc liber la ATI, ca să trimită un pacient care nu mai avea loc la ei.
În Spitalul de Urgență Suceava, luni erau 204 bolnavi de coronavirus: 5 în stare gravă la terapie intensivă, intubați și ventilați mecanic, și alți 199 internați în pavilioanele Covid. Un alt șaselea pacient în stare gravă a fost adus de la Vatra Dornei. Omul are doar 54 de ani, dar are ghinionul de a fi diabetic și dependent de insulină. Computerul tomograf a relevat că plămânii pacientului sunt afectați în proporție de 75%. Bolnavul trebuia să primească și el oxigen și internat la terapie intensivă, dar nu mai erau paturi disponibile.
Medici au început să caute pe la alte spitale, ca să-l poată salva pe om. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Suceava, spune că au fost contactate, pe rând, spitalele Covid din Botoșani, Bacău, Piatra Neamț, Vaslui, Iași (Sfântul Spiridon, Boli Infecțioase, Pneumologie, Neurologie), Rădăuți. Toate au refuzat, spunând că sunt arhipline.
Până la urmă, medicii suceveni l-au ținut pe om la UPU până când au reușit să-l introducă la terapie intensivă, în ATI Covid.
Problemele cu secțiile de ATI sunt mult mai complexe decât par la prima vedere. Nu este vorba doar de niște paturi și niște aparate amenajate într-una sau mai multe încăperi. Pe lângă acestea este nevoie de personal medical – atât doctori, cât și asistente – pregătit și instruit să intervină. Acești oameni sunt foarte greu de găsit.
Din acest motiv toate spitalele se confruntă cu criza spațiilor la ATI.