Păcăleala „Pensiile militare nu sunt pensii speciale”, întreținută și de lideri politici precum Nicolae Ciucă (președintele PNL, prim-ministru) și Marcel Ciolacu (președintele PSD, viitor prim-ministru), este spulberată de profesorul universitar Cristian Păun, specialist în economie.
Nicolae Ciucă este el însuși beneficiar de pensie specială, în domeniul militar. Este general în rezervă și s-a pensionat – scandalos! – la 52 de ani. Acum are 55 de ani și o pensie lunară de 17.500 de lei (circa 3.500 de euro), deși a intrat în plată cu 13 ani mai devreme decât un pensionar obișnuit, pentru care limita de vârstă este 65 de ani.
Marcel Ciolacu conduce partidul care a făcut cele mai mari ravagii în sistemul de pensii din România, introducând pensii speciale „fără număr” și făcând legi strâmbe, care permit pensionarea la 55, 50, 45 sau chiar 42 de ani, ba chiar și cu niște pensii enorme!
Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice (ASE), spulberă minciuna că pensiile militare n-ar fi pensii speciale. Argumentul forte al reputatului economist: pensiile militare nu se plătesc de la bugetul asigurărilor sociale, ci din bugetul de stat, prin intermediul unor ministere, neavând nicio legătură cu contributivitatea.
Profesorul Păun îi lansează o provocare „generalului pensionar prim-ministru doctor în siguranță națională” Nicolae Ciucă: „Să treacă și el la «punctul de pensie» ca noi toți! Să nu mai fie special!”.
Argumentele profesorului Cristian Păun
„O pensie este SPECIALĂ dacă nu este NORMALĂ! Este abatere de la normă. Este excepție, nu regulă.
Pensiile care sunt speciale îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile de mai jos (cele speciale de la noi cumulează mai multe din punctele menționate):
1. Vârsta de pensionare diferă, fiind mai mică la pensiile speciale.
2. Stagiul minim de cotizare diferă, fiind mai mic sau inexistent la pensiile speciale.
3. Formula de calcul a pensiei diferă; la pensiile speciale nu e legată de punctul de pensie, ca la cele normale.
4. Mecanismul de indexare a pensiei diferă; la cele normale, indexarea se face doar când Guvernul indexează punctul de pensie.
5. Mecanismul de pensionare anticipată diferă, fiind mai permisiv la cele speciale.
6. La pensiile speciale nu există contributivitate; contributivitatea e într-un procent diferit sau se face în alt fond decât bugetul asigurărilor sociale.
Pensiile militarilor SUNT PENSII SPECIALE. Chiar dacă, mai nou, au contributivitate, ea se face în bugetul de stat, nu la bugetul asigurărilor sociale. Asta, pentru a permite plata ulterioară a lor din bugetul de stat, după o formulă de calcul diferită (fără legătură cu punctul de pensie) și cu formulă de indexare diferită.
Îl provoc pe «generalul pensionar prim-ministru doctor în siguranță națională» să treacă și el la «punctul de pensie» ca noi toți! Să nu mai fie special. Iar pe subiect, îl sfătuiesc să se abțină să se exprime, fiind beneficiar al unei pensii speciale! Nu e etic și nu e corect pentru amărâții care nu au avut norocul lui special!”
PARTIDUL SI SECURITATEA AU IMPARTIT populatia IN cetateni ordinari SI cetateni SPECIALI.
LEGI ONEROASE FACUTE PENTRU A FI ABUZATE. SI CE LE MAI ABUZEAZA VENALII !
În 30 de zile, vor disparea pensiile speciale – Rares Bogdan (Holera Galbena).
NU vom mari tgtaxle in 2022.
Demagogie, minciunaa is aplaiuze din partea presei vandte, inclusiv HN si Gmedia etc + copistii plagiatori de la ziare.com, in solda Pitarului sef.
Dacă pe Ceașcă l-au ciuruit am senzația că intelighenția le provoacă ăstora euthanasiere cerebrală punându-le la grea încercare bruma de intelect. Vor să-i tortureze pe exagerat de specialii ăștia aflați la bucate.
Meciul va fi greu, sper fără prelungiri și, mai ales, fără gloanțe.
Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor băieți!