Penibil: Academia Română a șters comunicatul panicard bazat pe “doctor Google” despre tehnologia 5G. “Documentat” pe site-uri conspiraționiste, textul a fost desființat de fizicieni

5
1825

Academia Română și-a șters comunicatul ridicol emis joi, bazat pe teorii conspiraționiste culese de pe Google, despre așa-zisele pericole ale tehnologiei 5G. Textul, de un penibil absolut, fără nicio legătură cu standardele academice pe care ar trebui să le respecte o instituție de elită, n-avea în spate nicio referință și niciun studiu de specialitate.

Luat la bani mărunți de adevărații experți, documentul s-a dovedit o compilație de generalități, bazaconii, teorii conspiraționiste fără niciun suport și fraze pompoase goale de conținut. Fizicianul Cristian Presura, cercetător la Philips Research Eindhoven și inventator al senzorului optic din ceas care măsoară pulsul, a pulicat un răspuns pe Facebook în care a explicat, punct cu punct, ce înseamnă fiecare expresie din teoria conspirației promovată oficial de Academia Română.

Un comunicat pe placul propagandei ruse, dar care decredibilizează cea mai importantă instituție academică din România

Inițial, academicienii și-au apărat cu vehemență inepțiile bazate pe “dovezi” văzute de ei pe site-urile conspiraționiste. Într-un dialog cu jurnaliștii de la pressone.ro, Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române și ditamai președintele al Secției de Științe Medicale din Academie, pe deasupra și medic farmacolog, a pretins mai întâi că textul publicat are la bază studii serioase făcute de colegi academicieni.

Apoi, luat la bani mărunți, a dezvăluit și care sunt aceste “studii serioase”: „Băgați pe Google și scrieți în englezește: «health effects of 5G». Scrieți asta și citiți singură, ca să vedeți că comunitatea de care spuneți dumneavoastră sunt beneficiarii resurselor pe care le aduc. Financiare, beneficii, și așa mai departe. Dar asupra sănătății umane are efecte semnificative și chiar periculoase în perspectivă. Nu prea se știe exact, pentru că nu există o experiență de lungă durată“. 

Între timp, după ce adevărații experți au arătat că Academia Română a publicat un comunicat de amatori, nedocumentat și făcut după ureche, textul a fost șters.

Din păcate, răul a fost făcut deja. Teoriile conspirației promovate și susținute intens – mai ales în ultimele luni – de propaganda Rusiei și de PSD au primit un nou imbold chiar de la cea mai înaltă instituție academică din România.

În același timp, reputația cercetătorilor și specialiștilor români a primit o nouă și puternică lovitură, Academia Română fiind decredibilizată prin această acțiune.

În viitor, alte eventuale semnale de alarmă ale acestei instituții nu vor mai avea impact, chiar dacă, poate, de data aceea vor fi bine documentate.

De unde vin “informațiile de pe Google” care i-au întărâtat pe academicienii români împotriva tehnologiei 5G

Dincolo de problemele Academiei Române – o instituție populată cu amatori, care face voluntar sau nu jocurile unor interese externe –, tehnologia 5G este miza unei bătălii mult mai ample care se dă, de câțiva ani, între Occident și Rusia.

Regimul lui Putin desfășoară de mai multă vreme o operațiune subversivă de mare amploare pe teritoriul UE și al SUA, cu scopul de a genera opoziția populației față de tehnologia 5G.

Explicația ostilității Rusiei e simplă: comunicațiile 5G sunt cu mult mai performante decât vechea generație 4G, iar rușii n-au această tehnologie. Politica agresivă și expansivă a lui Putin – accelerată din 2014, odată cu invazia Ucrainei – a determinat SUA și UE să blocheze transferul tehnologiei 5G către această țară socotită un pericol pentru vecinii săi și nu numai.

Implementarea rețelei 5G va aduce cu sine o nouă eră a comunicațiilor – o mică revoluție, așa cum a fost acum 15 ani, de exemplu, apariția tehnologiei 3G.

Rusia, fără acces la echipamentele sofisticate, va fi exclusă de la această revoluționare a comunicațiilor, handicap care o va lăsa mult în urma Chinei, SUA și UE.

Cum a demontat un specialist adevărat, fizicianul Cristian Presura, “argumentele științifice” găsite pe Google de Academia Română

Iată textul publicat vineri de fizicianul Cristian Presură, pe contul său de Facebook, după apariția comunicatului prin care Academia Română încerca să argumenteze că tehnologia 5G este periculoasă pentru oameni:

„Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat. Doar cateva puncte.
1. ” oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune”.

Standardele pentru 5G sunt aceleasi ca 4G cand vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, daca intindem mana in aer, nu vom primi mai multa energie pe secunda de la o antena 5G decat primim deja de la o antena 4G. Nu vad cum se justifica factorul de 100 din comunicat.
2. „dezvoltând practic un ocean artificial de radiații”.

Cuvantul „ocean de radiatii” sperie, desi suntem inconjurati si de „oceane” de alte radiatii: lumina si particule neutrino. „Ocean de radiatii” nu inseamna neaparat periculos!
3. „radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )”.

Tehnologia implementata pana acum foloseste pana la 10GHz si, pe viitor, se vorbeste de atingerea a maxim 70 GHz. In niciun caz 300 GHZ, care e o limita superioara teoretica ce apare doar in standardul www.icnirp.org Cu alte cuvinte, pana sa se atinga 70 GHz va curge multa apa de Dunare, iar cand se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generatie sau doua, fie standardul va fi ajustat.
4. „autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om”.

E adevarat, la aceeasi categorie sunt inclusi si castravetii murati. Categoria indica cum, daca punem intensitati uriase, mult mai mari, putem observa efecte in animale. La o categorie mai grava este „probabil cancerigen”, acolo unde fumul de tigara are 9 molecule din aceasta categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria „sigur cancerigen” intra carnea procesata. Citesc ca 50 de grame zilnice de carne procesata creste sansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar sa vedeti cat de sanatosi sunt castravetii murati fata de fumul de tigara sau carnea procesata. Iar 5G-ul intra la castraveti murati.
5. „radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm.”

Aici chiar asa e, e foarte bine ca se spune. Radiatia 5G nu penetreaza dincolo de piele, e important de stiut asta, pentru ca sa nu ne fie frica ca radiatia asta ajunge „sa ne citeasca gandurile”.
Comunicatul continua:
6.” iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului.”

Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate in raport cu variatia temperaturii din mediul ambiant. Daca exista alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovada clara a faptului ca pericolul este mare.
7. Si la sfarsit comunicatul spune:” Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”.

Cuvantul cheie este „poate”. Din experienta mea, Romania nu are singura capacitatea necesara sa faca studii pe scara larga. Singurul lucru pe care il poate face este sa se intereseze la „fratii mai mari” din UE, iar aici raspunsul este clar: In afara de cazuri izolate (care sunt discutabile), „fratii mai mari” au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populatie si pe scara larga. Personal, nu cred ca sunt nebuni sa faca asta daca nu stiu despre ce e vorba. Ei stiu despre ce e vorba: pericolele radiatiei 5G, atat cat o cunoastem, par sa nu le depaseasca pe cele cunoscute: alimentatia nesanatoasa, aerul pe care il respiram cu elementale sale radioactive, condusul masinii, lumina soarelui cu radiatia sa ultravioleta si asa mai departe. Atata timp cat nu sunt semne clare de pericol, „fratii nostri mai mari” nu se sperie si lasa sa se dezvolte acest motor nou al economiei. Cand pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun si ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

 1. Daca nu doriti comentarii la articolele semnate „by publicitate”,scoateti rubrica de comentarii cu totul,nu stergeti comentariile ce nu va aduc laude-sau bani??-dupa ce le permiteti oamenilor sa le posteze!!!Asa ceva nu am intalnit decat pe site-urile pesedisto-muiste,sau pe conturile lor de facebook,stimati „ziaristi liberi”!!!!

 2. Care fizicieni? Fizicienii erau doar unul. Presura „un specialist adevărat” e plin de tupeu si se baga unde nu se pricepe. Se baga cam in orice. Unii isi inchipuie ca fizicianul se pricepe la tot cum se pricepea pe vremuri secretarul de partid.
  „Desfiintarea” lui Presura e o mare balega din moment ce trateaza omul ca pe o mare bucata de carne pe care o expui radiatiei electromagnetice, la fel ca la microunde. Iar daca carnea nu se incalzeste atunci radiatia e nepericuloasa. Asta e gindirea de geniu a lui Presura. S-a compromis profesional cu gindirea asta.
  Are cineva ceva impotriva sa intrebe medicii? In special medicii de profil. Ca sunt tot felul de specializari si in cadrul medicinei. De ce nu intrebati medicii? Eventual un biofizician. Credeti ca omul e doar o bucata mare de carne?

  Nu spun aici nici ca e daunatoare si nici ca e inofensiva ci ca se pune gresit problema. Iar ca regula generala orice radiatie e daunatoare peste o anumita intensitate. Pina si benefica lumina a zilei. Aici cred ca ar trebui sa se concentreze discutia: sub ce nivel de emisie e inofensiva radiatia 5G.
  Ca daca loviti cu „e propaganda Rusiei” pe oricine isi pune intrebari legitime atunci nu mai e nimic de discutat.

 3. Articolul este corect pana la supozitia privind motivatia Rusiei. Se spune ca este in urma cu tehnologia si, o data cu sanctiunile impuse de SUA si UE, nu mai au acces la tehnologia 5G. Din pacate, tehnologia 5G vine (cel putin momentan) din China. SUA e la ani lumina in spatele Chinei la tehn. 5G. Rusia face ce face de cand se stie, produce instabilitate, „baga batul prin gard”, oameni neincrezatori in autoritati (nu ca noi am avea nevoie de ajutorul rusilor aici), cu obiectivul final (cred eu) de a duce la destramarea UE. Divide et impera.. China o sa dea cu zambetul pe buze tehnologia 5G tovarasilor rusi. Pe bani, evident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here