Parabola păpădiei, spusă de un lider #Rezist. Și concluzia: „Tăiem corupția din rădăcină!”

2
1086
Cosmin Bursașiu și păpădiile sale

Antreprenorul Cosmin Bursașiu, vicepreședintele Asociației „Oradea Civică” și personaj marcant al protestelor pro-justiție din 2017-2019, a postat pe Facebook o întâmplare cu tâlc. Pornind de la o observație banală – adaptabilitatea păpădiei din propria curte -, orădeanul a tras o concluzie apăsată în ceea ce e de făcut cu corupții din țara asta.

Povestea lui Cosmin Bursașiu

„Câtă dreptate are Darwin!

Vă voi prezenta un exemplu foarte clar al teoriei evoluției speciilor.

Mă plimbam prin curte gândindu-mă la faptul că de 30 de ani suntem furați fără încetare de confrații noștri, de concetățenii noștri, de vecinii noștri, de frații și surorile noastre, de prietenii noștri, care atunci cănd ajung la butoiul cu miere, din lipsa unei educații sănătoase sau urmând exemplele pe lângă care se aciuează, fură de rup din banii noștri, din taxele pe care le plătim cu sudoarea frunții, noi, ăștia care producem.

Oare au furat tot timpul la fel de mult?

Bineînțeles că nu!

Dar au evoluat conform învățăturii din străbuni: «Cine fură azi un ou / Mâine va fura un bou».

Prima poezie pe care îi învățăm pe copiii noștri e «Cățeluș cu părul creț / Fură rața din coteț».

După ce ne recită pruncu’ poezia, râdem fericiți de isprava copilașului… și uite așa, generație după generație află că furtul e acceptabil.

E o distracție națională!

Să revin la plimbarea mea prin curte.

Mă uit către niște păpădii și le văd mici, fără tulpină, pitite pe sol de parcă ar vrea să se facă nevăzute în fața unui dușman invizibil! Mă întreb: «Oare care să fie cauza?». Mă apropii de ele, le mângâi și le întreb: «De cine vă e frică, gălbioarelor, de nu vă ridicați spre soare?». Și vine răspunsul, cu o adiere de vânt: «De cuțitul mașinii de tuns iarba!».

Sar în sus speriat, mă uit în jurul meu, să văd de unde vine răspunsul. Nimeni în jur. Stau și mă gândesc: «Aha, acum înțeleg!».

Mă uit și prin alte zone ale curții, unde nu tundem așa de des iarba, și acolo păpădiile aveau tulpina mult mai lungă, așa cum îi stă bine unei păpădii.

Așa e și cu corupția! În statele unde funcționează mașina de tuns iarbă în mod constant și cu susținere politică, acolo corupția își diminuează tulpina, scade în înălțime… se face pitică… ca să n-o taie cuțitul procurorilor și al sistemului de justiție!

De frică și numai de frică, corupția se va diminua și ne va permite să progresăm și să ne dezvoltăm ca societate.”

Cosmin Bursașiu își însoțește povestea cu trei haștaguri semnificative:

#Mașina_de_tuns_iarba_suntem_noi_cetățenii
#Tăiem_corupția_din_rădăcină
#Nu_cedăm

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Pana la parabola papadiei trebuie dezbatuta smecheria antenei3. De cand a inceput starea de urgenta gadea si cu ala batut de motociclist l-au tot laudat pe Cercel. Apoi, de vreo 4-5 zile cel batut de catre motociclist tot avertiza ca pe vremea pandemiei unii vor urmari sa faca niste teste pe populatie. Si iata ca apare Cercel cu ideea de a aduna toate persoanele de varsta 65+ in carantina organizata la cheremul sau. Inseamna ca antena 3 stia de ce urmarea Cercel sa faca si incerca sa induca populatiei incredere maxima in Cercel. Domnule Cartianu, trambitati sus si tare pana ce este demis Cercel de la conducerea institutului pentru grozavia ce le-o pregatea tuturor pensionarilor din Romania.

  2. Acum un comentariu pe acest subiect:
    Da, domnule Cartianu. Aici sunt de acord cu tipul de la #Rezist. DA! Asa e, nu avem o „masina de tuns iarba”. Am avut una de proba sub numele de LCK, misto modelul. Acum strainii ne-au luat-o fiindca noi am stat cuminti in case, nu eram pe timpul pandemiei. Aici in Austria, mi-am adus din Ro tricoul de sustinere al LCK ca amintire de ce am plecat, de fapt, din tară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here