Pandemia coronavirus: liliecii se vând încă în cea mai mare piață din Indonezia, alături de șerpi, șopârle și șobolani

1
6532

După focarul de infecție din piața din Wuhan și după confirmarea faptului că virusul se transmite de la animale la oameni, China a interzis comercializarea cărnii de animale sălbatice în condiții insalubre. În alte țări asiatice, barbaria continuă. Este cazul celei mai mari piețe din Indonezia – piața Tomohon din nordul insulei Sulawesi -, unde se vând încă lilieci, șobolani, șerpi sau diverse specii de șopârle.

Conform cotidianului italian La Repubblica, în piața din orașul Tomohon, din nordul insulei indoneziene Sulawesi, vânzarea de animale sălbatice continuă nestingherită, în ciuda pandemiei de coronavirus și a numeroaselor semnale trase de nenumărate asociații și de specialiștii din întreaga lume.

„Aceste locuri sunt o bombă cu ceas în ceea ce privește pericolul de declanșare a altor epidemii”

Șase zile pe săptămână, măcelarii din Tomohon se întâlnesc în cea mai faimoasă piață din Indonezia și vând lilieci, șobolani, șerpi și șopârle, animale capturate în pădurile din insula Sulawesi. Mulți dintre ei vând și carne de câine – dintre care unii capturați pe străzile din oraș -, în ciuda protestelor iubitorilor de animale.

De mulți ani, activiștii pentru drepturile faunei sălbatice au cerut închiderea acestei piețe, dar în zadar. Acum, din cauza epidemiei de coronavirus, s-au adăugat alte motive pentru a pune presiune pe autorități, cu scopul de a o închide definitiv.

„Această piață este un focar pentru agenții patogeni de origine animală”, spune Wiku Adisasmito, șeful echipei care coordonează lupta împotriva pandemiei de coronavirus din Indonezia. „A consuma carne de animale sălbatice este ca și cum te-ai juca cu focul”, adaugă el, cerând Guvernului indonezian închiderea tuturor piețelor care încurajează acest tip de comerț.

Primul focar de coronavirus a fost într-o piață din Wuhan (capitala provinciei chineze Hubei), unde se vindeau animale sălbatice înghesuite în spații foarte înguste, ceea ce a făcut posibilă trecerea virusului de la animal la om. De asemenea, virusul SARS – care a ucis peste 800 de persoane în toată lumea, în 2002 – se pare ca și-a avut originea în lilieci, înainte de a trece la pisicile civet, într-o piață din China, pentru ca mai apoi să infecteze oamenii.

Oficial, China a închis piețele pentru comercializarea faunei sălbatice, după epidemia din Wuhan, dar contrabanda e în floare.

În schimb, în Indonezia există 7 piețe unde se vând animale sălbatice. Cea din Tomohon este cea mai mare dintre ele.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Doi foști PSD-iști, pușcăriașul Adrian Severin și „circarul” Bogdan Stanoevici, agită protestul cu iz rusesc, anti-vaccinist, din Piața Victoriei

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here