Guvernul României a solicitat public Avocatului Poporului, Renate Weber, să înceteze presiunile asupra spitalelor, pe care le tratează ca și cum ar fi locuri de detenție și nu de tratare a bolnavilor.
Instituția Avocatul Poporului a cerut spitalelor care îngrijesc bolnavii de Covid-19 să-i raporteze informații și documente legate de tatarea pacienților. Modul în care Renate Weber a pus problema este în concordanță cu narațiunile PSD, dar pleacă de la premisa că personalul medical se poartă inadecvat cu oamenii internați.
Guvernul îi cere avocatei poporului, Renate Weber, să nu mai trimită solicități deplasate către spitale, pe care le suspectează de rele tratamente aduse pacienților
Cabinetul Ludovic Orban a emis un comunicat în care îi cere Renatei Weber – fidelă a lui Călin Popescu Tăriceanu – să renunțe la această abordare: „Guvernul României solicită Avocatului Poporului să retragă solicitările transmise spitalelor în care sunt internate persoane diagnosticate cu COVID-19 de a comunica informații și documente justificative legate de modul în care sunt tratați pacienții și de organizarea instituțiilor spitalicești. Executivul apreciază implicarea Avocatului Poporului în monitorizarea respectării drepturilor și libertăților cetățenești care derivă din legislația națională, precum și din tratatele internaționale la care România este parte”.
Cu Renate Weber la conducere, Avocatul Poporului este o măciucă în mâinile PSD
Renate Weber este una din măciucile cu care PSD lovește în statul de drept și în adversarii politici din România. Transformată în trompetă a oligarhilor, Weber a recurs inclusiv la jocuri de culise mizerabile în plină pandemie.
În martie, “avocata poporului PSD” i-a cerut imperativ președintelui Iohannis să declare stare de urgență, invocând pericolul epidemic. După ce starea de urgență a fost decretată, aceeași Weber a contestat-o la Curtea Constituțională!
De asemenea în mâna PSD, CCR a declarat în luna mai neconstituțională starea de urgență, împreună cu toate măsurile care fuseseră luate.
Weber și judecătorii CCR și-au dat astfel mâna pentru a susține tezele PSD din lunile martie-aprilie, conform cărora Iohannis și PNL ar fi urmărit, de fapt, instituirea dictaturii, și nu protejarea cetățenilor.
„Asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-Cov-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității. Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari“
Lupta avocatei poporului cu guvernul și președintele continuă și în prezent. Weber a declarat, la Digi 24, că îi pare rău că n-are bază legală să conteste la CCR și decizia de a fi măsurată temperatura oamenilor la intrarea în magazine. Acum caută prin spitale eventuale nereguli pentru a le instrumentaliza politic și pentru a acuza, astfel, actualul executiv.
Guvernul a reacționat: „Totuși, asimilarea spitalelor destinate tratamentului SARS-COV-2 cu locurile de detenție este o deformare a realității, o alăturare de rea credință a unor situații care nu au nimic în comun. Pacienții nu sunt deținuți, iar medicii și întreg corpul medical nu sunt torționari, așa cum s-ar putea înțelege din anunțurile pe care spitalele ar trebui să le afișeze în locuri vizibile la solicitarea Avocatului Poporului. Considerăm ca astfel de mesaje pot fi interpretate ca o formă de presiune inutilă asupra personalului medical care asigură tratarea bolnavilor de COVID-19 și creează, în egală măsură, percepții negative pacienților și familiilor acestora. Pacienții din România sunt protejați de Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003, iar scopul internării unei persoane depistată pozitiv de COVID-19 este acela de a limita răspândirea virusului. Apreciem efortul depus în această perioadă de personalul medical în contextul crizei COVID-19 și găsim injustă orice acțiune care pune sub semnul întrebării, fără justificare, activitatea acestuia“.