„Oamenii se vor ucide unii pe alții pe străzile Moscovei” / „Totul se prăbușește în Rusia. Soarta ți-a oferit un an să-i scoți pe toți cei dragi, să scoți bani. Fă asta chiar de mâine!”

0
3275
Nikolai Matușevski

Doi importanți afaceriști ruși prognozează ce se va întâmpla în curând în țara condusă de tiranul Vladimir Putin și de clica sa agresivă-primitivă. În opinia lor, populația din Moscova va ajunge să se omoare pe străzi. Iar statul terorist, care a declanșat anul trecut invazia asupra Ucrainei, se va prăbuși în totalitate.

Înainte de începerea războiului, oligarhii au fraternizat cu Putin. Apoi, unii s-au dezis cu totul de el, dar au făcut-o în privat, neavând curajul de a i se opune public.

Unul oligarh care-l detestă pe Putin este Roman Troțenko, altul – Nikolai Matușevski. Pasaje din conversația celor doi au apărut în cadrul proiectului de investigație „Sistemul” – conceput și documentat de postul de radio Svoboda (Europa Liberă în varianta rusă) și de canalul independent de televiziune Current Time.

Înregistrarea audio cu presupusul dialog dintre Troțenko și Matușevski a fost trimisă pe adresele de e-mail ale celor două redacții de către un anonim. S-a semnat doar Oleg. Informațiile par a fi reale, de vreme ce autorul le-a furnizat jurnaliștilor anti-Kremlin și numărul de telefon al oligarhului Troțenko drept „dovadă a autenticității înregistrării”.

Sunt furnizate și alte date care confirmă autenticitatea conversației dintre cei doi oameni de afaceri din Rusia:

1. Matușevski susține că se află în Bali, fapt confirmat de fotografiile postate pe contul său de Instagram.

2. Numărul de telefon de pe care ar fi sunat Roman Troțenko este același cu cel pus la dispoziția editorilor celor două instituții media de către o altă sursă.

3. Detaliile din conversație sunt în deplină concordanță cu informațiile despre oamenii de afaceri. Roman se autointitulează „Roman Viktorovici” și spune că, peste 10 ani, va împlini 62 de ani. Iar Nikolai Matușevski vorbește în mod repetat despre proiectele „Flakon” pe care le-a gestionat până în 2021.

Roman Troțenko – Nikolai Matușevski

Unul dintre oligarhii anti-Putin are o avere de 3,8 miliarde de dolari. A primit de la dictator Ordinul Prieteniei pentru „succese în muncă”

Contactat de investigatorii proiectului „Sistemul”, Roman Troțenko a confirmat că-l cunoaște pe Matușevski, dar n-a mai comunicat cu el de vreun an și jumătate. A lăsat să se înțeleagă că discuția lui cu Matușevski ar fi una fabricată de rivalii din domeniul afacerilor.

Și Nikolai Matușevski s-a făcut că plouă. A cerut înregistrarea, apoi a spus că este una falsă și că „s-a folosit inteligența artificială” pentru a deveni una „autentică”.

Proiectul „Sistemul” mai informează că, în timpul dialogului, Roman Troțenko este „Roma”, iar Nikolai Matușevski – „Kolia” (de la Nikolai).

Troțenko figurează drept unul dintre cei mai bogați afaceriști ruși. În 2023, potrivit revistei „Forbes”, el deținea o avere cifrată la 3,8 miliarde de dolari.

În trecut, acesta a fost președinte al United Shipbuilding Corporation și consilier al președintelui Rosneft, Igor Secin – unul dintre businessmenii apropiați de Vladimir Putin. În prezent, Troțenko se află la cârma Consiliului Coordonator al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP) pentru Dezvoltarea Teritoriilor Arctice și de Nord.

„Sistemul”: „Troțenko construiește un port ca parte a unui mega-proiect supravegheat personal de Putin pentru a dezvolta Ruta Mării Nordului. În februarie 2023, la o lună după presupusa conversație dintre Troțenko și Matușevski, Putin a participat la deschiderea unui terminal în Novosibirsk Tolmacevo, care-i aparține lui Troțenko, iar două zile mai târziu i-a acordat omului de afaceri Ordinul Prieteniei pentru «succese în muncă».”

De cealaltă parte, Matușevski este fondator al fabricii de design „Flakon” din Moscova.

Site-ul Ziaristii.com vă prezintă dezvăluirile din ancheta făcută de jurnaliștii de la Svoboda și Current Time.

AUDIO: Discuția Roman Troțenko – Nikolai Matușevski

„Rusia a ajuns în ghearele unor nenorociți. Recurg la niște compoziții ciudate, de secolul XIX. Asta nu se va putea încheia nicicum într-un mod bun” 

 • „Probabilul dialog dintre Troțenko și Matușevski a avut loc la începutul lunii ianuarie 2023. În prima parte a conversației, doi bărbați – își spun reciproc Kolia și Roma – discută despre vacanța în Bali. Kolia îi transmite lui Roma că există mulți investitori și multe oportunități pe insulă.”
 • „«Recent, mi-a fost foarte greu în Rusia, am înțeles că ceva nu este în regulă, nu este bine să o fac acolo», se plânge Kolia, iar persoana a cărei voce autorii scurgerii de informații o atribuie lui Troțenko este de acord cu spusele acestuia.”
 • „Kolia vorbește apoi în detaliu despre noul său proiect – «Airbnb for Business». «Este corect, nu trebuie să fie amintit ce s-a întâmplat în Rusia. Acesta nu mai există și nici nu va mai fi vreodată», aprobă ideea Roma și subliniază că în Indonezia «totul va crește de zece ori în zece ani, iar în Rusia va cădea de două ori».”
 • „Prietenii au pe urmă o discuție lungă despre mutare și copii, despre infrastructura din Bali și chestiuni personale, dar în final conversația se transformă într-una despre război și situația din Rusia.”
 • „«Din păcate, Rusia, pe care o iubim atât de sincer, a ajuns în ghearele unor nenorociți. Care recurg la niște compoziții ciudate de secol XIX. Asta nu se va putea încheia nicicum într-un mod bun, asta va aduce Oamenii se vor ucide unii pe alții pe străzile Moscovei», spune obosit Roma, în timp ce Kolia este de acord cu el și încearcă să mute conversația spre alimentație sănătoasă și vegetarianism.”

„Nu există niciun concept pentru mai departe. Vor muri la un moment dat și nu vor lăsa nimic în urmă. Va fi doar un deșert ars”

 • „Conversația se îndreaptă însă rapid către politică. Kolia spune că a vizionat recent un videoclip cu urările de Anul Nou de la președinți, «începând cu Elțîn (…) până la ultimul, când acest idiot (face referire la Putin – n. red.) nu se află pe fundalul pomului de Crăciun, ca întotdeauna, ci pe cel al armatei.”
 • „«Cum se poate dezvolta și trăi o țară în care singura ideologie este să câștige bani și să dețină puterea printr-un un grup de oameni?» – îl întreabă Roman pe interlocutorul său. «Nu există niciun concept pentru mai departe. Vor muri la un moment dat și nu vor lăsa nimic în urmă. Va fi doar un deșert ars», continuă bărbatul cu o voce atribuită lui Troțenko.”
 • „Nikolai doar oftează, iar Roman continuă să se plângă – nu toți rușii și-au dat seama ce se întâmplă. «Atunci acest simplu gunoi va ajunge la toată lumea, la toată lumea. Și se va dovedi că este deja prea târziu. Oamenii nu vor putea retrage bani, nu vor putea pleca, iar copiii lor sunt chemați la război… Groaznic, pe scurt», a opinat el.”
 • „Legătura se întrerupe pentru o vreme, iar prietenii încep să discute despre alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2024. «2023 este ultimul an. Cine s-a adunat, a transferat banii, a organizat ceva… În 2022, soarta a desfășurat totul și a arătat cum poate fi, dar ea a dat 2023 pentru a fi rezolvat totul», îl avertizează Roman pe Kolia și-l sfătuiește să solicite imediat cetățenia.”
 • „«Aceasta va fi cea mai bună investiție a ta. Caută chiar acum avocați», insistă Roman. «Totul se prăbușește în Rusia. Soarta ți-a oferit un an să-i scoți pe toți cei dragi, să scoți bani, tot ce ai nevoie. Fă asta chiar de mâine», continuă să-l preseze pe Nikolai și spune că i s-a oferit să devină cetățean al Ciprului, dar a refuzat, iar acum nu se poate face pentru niciun ban.”

„Înainte de începerea războiului din Ucraina, Troțenko a participat în mod regulat la întâlnirile lui Putin cu marii afaceriști”

 • „«Cine sunteți, le-am spus eu lor, sunt un patriot rus, îmi iubesc patria», povestește Roman despre reacția sa la propunerea autorităților cipriote. «Ne iubim patria, doar că există oameni care nu o iubesc și nu putem face nimic cu ei», suspină din nou Kolia.”
 • „Un prieten încearcă să-l liniștească, spunându-i că, în 10-15 ani, amândoi vor fi trebuincioși patriei. Apoi, cei doi bărbați sunt de acord că Nikolai trebuie să-și facă o nouă cetățenie, să retragă banii și să scoată rudele din țară.”
 • „Înainte de începerea unui război pe scară largă în Ucraina, Troțenko a participat în mod regulat la întâlnirile lui Putin cu marii afaceriști. Dar pe 24 februarie 2022, când Putin a adunat oamenii de afaceri la Kremlin la câteva ore după atacul asupra Ucrainei, Troțenko nu se număra printre aceștia.”
 • „Ulterior, mulți participanți la acea întâlnire au căzut sub sancțiuni occidentale. Miliardarul nu a fost văzut nici la ultimul congres anual al Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP) din martie 2023, unde a vorbit Putin.”
 • „Înainte de aceasta, biroul consiliului de administrație al RSPP, care era supranumit «sindicatul oligarhilor», a fost părăsit de o serie de mari oameni de afaceri. Troțenko a fost, de asemenea, membru al biroului consiliului de administrație al RSPP și a condus comitetul său pentru dezvoltarea concurenței. Acum, președintele comitetului, potrivit site-ului RSPP, este fondatorul grupului metalurgic Evraz, Aleksandr Abramov, aflat sub sancțiunile Marii Britanii și Noii Zeelande în 2022.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* În timp ce țara fierbe, PSD și PNL încearcă să introducă noi pensii speciale!

* Se alege praful de PNRR! Banca Mondială anunță că România pierde banii pentru construirea a 27 de spitale noi, metroul din Cluj și campania națională de reîmpăduriri

* Ostenit după 9 zile în America de Sud, Klaus Iohannis s-a dus direct la reședința de odihnă de la Neptun. În weekend se bronzează, la Cotroceni ajunge săptămâna viitoare

* VIDEO. Se îngroașă gluma pentru George Simion! Al treilea personaj important care confirmă legăturile liderului AUR cu serviciile rusești: Vlad Filat, fost premier al Moldovei

EDITORIAL CARTIANU: Anchetarea lui Tolontan. Corespondență din pușcărie. Realitatea paralelă creată de RTV

Nicușor Dan a reușit să facă Bucureștiul mai credibil financiar decât România! Agenția Fitch a acordat rating A orașului și remarcă „planul de investiții ambițios“

Ce șarlatanie! După modelul „Vadim – omul anului în lume”, ex-PRM-ista Olguța Vasilescu a cumpărat cu 22.900 de euro, din bani publici, titlul de „cea mai căutată destinație de Paște din Europa” pentru Craiova, de la un SRL belgian!

Avocatul Piperea, portavoce a dezinformării în România, e șocat: „O întreagă lume mă detestă și nu știu de ce. Din 220 de studenți, azi au venit la cursul meu fix 2. Este un evident boicot”

* Paleologu: „Contemplu cu fascinație și scârbă o creatură extrem de veninoasă: hater-ul ortodox”. Baconschi: „Cum să crezi că Dumnezeu va arunca în iad grosul umanității și 90% din lumea creștină, doar pentru a-i mântui, în exclusivitate, pe creștinii de rit bizantin răsăritean?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here