O primă fisură în puternicul PNL din Ardeal, un prim caz de traseism major spre USR. Răfuială pe moștenirea lui Hava

2
4443
De la stânga la dreapta: Mircea Hava, Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Paul Voicu / Sursa foto: Alba24.ro

Plecarea lui Mircea Hava de la Primăria Alba Iulia, pentru un mandat de europarlamentar, după 25 de ani ca primar în orașul Unirii (1991-1992 și 1996-2019), a dus la o fisură majoră în organizația locală a PNL.

În ultimul său mandat, Mircea Hava i-a avut ca viceprimari pe Paul Voicu și Gabriel Pleșa. Primul venea din fostul PDL (ca și Hava), celălalt din „vechiul PNL”, dar amândoi erau locotenenții disciplinați ai lui Hava.

La plecare, legendarul primar de Alba Iulia a optat pentru Paul Voicu ca succesor al său. Gabriel Pleșa n-a suportat afrontul și a lovit surprinzător vineri, 14 februarie.

Vineri dimineața, Pleșa era viceprimar al municipiului Alba Iulia. Și-a dat însă demisia atât din PNL, cât și din funcția de viceprimar și consilier local.

Pleșa se va înscrie în USR, partid din partea căruia va candida la alegerile locale pentru funcția de primar în Alba Iulia.

Este o premieră și pentru USR, care s-a definit ca un partid al oamenilor noi în politică. USR a făcut o politică anti-traseiști, respingând politicieni care aveau în CV alte partide. Gabriel Pleșa este prima excepție notabilă, cu o funcție administrativă atât de mare.

Reprezentanții USR i-au făcut această propunere lui Pleșa în urmă cu două săptămâni, anunțând că-l vor susține chiar dacă va candida ca independent, cu condiția să semneze un manifest politic care cuprinde un program politic și administrativ. Pleșa a spus atunci doar că este „onorat”.

Totul a plecat de la un sondaj comandat de USR, potrivit căruia Gabriel Pleșa ar fi pe locul 2 în preferințele celor chestionați, după actualul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și el tot de la PNL.

Dominație totală a fostului PDL în Alba

De-a lungul timpului, Paul Voicu a fost considerat mâna dreaptă a lui Mircea Hava, cu o lungă istorie comună în PD/PDL. De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că-l preferă pe Paul Voicu, cu prilejul unui eveniment desfășurat anul trecut la Alba Iulia. Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.

Gabriel Pleșa

Gabriel Pleșa provine din „vechiul PNL” și, după fuziune, a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Voicu: mai întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.

Organizația Alba a PDL, condusă de Mircea Hava, a fost cea mai performantă organizație județeană a acestui (fost) partid, reușind să câștige atât Consiliul Județean, cât și primăria municipiului reședință de județ, inclusiv în 2012, împotriva marii alianțe USL (PSD+PNL).

După alegerile locale din 2016, PNL (structurat, în Alba, în jurul fostului PDL) deține mai mult de 75% dintre primăriile din județ.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Cum a plecat tătuca, praful și pulbere se va alege din mafia lui Băsescu….uite ce căcat a lăsat jegul … să-l văd acum pa Băsescu, și-a luat hoții cu el la Bruxelles… falcă,hava, Blaga….a mutat bandiții in parlamentul european… acum moisey ar trebui să-i rada un upercut jigodiei securiste…

    • Auzi,ipocritule,articolul se refera la RACOLARE,daca stii sa citesti,sau te faci ca nu intelegi despre ce e vorba? NU PNL A RACOLAT ACOLO MEMBRII USR,CI GHICI CE PARTID NOU,FARA PENALI,FARA TRASEISTI!!!ASTA DA,POLITICA DE TIP NOU!!! Ghicesti sau stii sa citesti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.