Norvegia a livrat pe tăcute Ucrainei 22 de tunuri grele autopropulsate. Între timp, Germania s-a răzgândit iar: nu mai trimite artilerie „până la iarnă”, pentru că „nu e compatibilă cu muniția SUA“

3
21398
Guvernul norvegian a confirmat știrea despre livrarea a 22 de obuziere autopropulsate grele după ce apăruseră deja imagini de pe câmpul de luptă, în Ucraina, cu respectivele arme în uz

Norvegia a confirmat informația că a livrat deja Ucrainei 22 de tunuri grele autopropulsate model M109 și muniția aferentă. La ora când s-a aflat vestea, armamentul era deja în uz, pe front, în lupta contra invadatorilor ruși. În acest timp, Guvernul Germaniei a stârnit din nou rumoare anunțând că s-a răzgândit din nou și nu va mai trimite Kievului artileria grea promisă pentru că i-ar lipsi anumite componente.

Tunurile autopropulsate pe șenile livrate de Norvegia ucrainenilor sunt de calibrul 155 și au o bătaie de 24,7-30 kilometri. Modelul este unul modernizat (M109A3GN) al versiunii americane originale M109. Guvernul norvegian a confirmat știrea la câteva zile după ce obuzierele autopropulsate au fost livrate.

Și Polonia a livrat 18 obuziere autopropulsate AHS Krab, de calibrul 155 mm. Slovacia a trimis acum câteva zile 8 obuziere autopropulsate Zuzana 2, de calibrul 155 mm, cu rază de acțiune de peste 40 de kilometri. În acest ultim caz, situația e specială: Guvernul de la Bratislava a menționat că armata sa rămâne fără acest tip de armă, dar oricum obuzierele ar fi stat în depozite și, deci, n-ar fi fost folositoare, pe când Ucraina are nevoie acum de ele.

Obuzierele M109 autopropulsate livrate Ucrainei de Norvegia

În acest timp, în Germania a stârnit stupoare anunțul Guvernului Scholz, care amână „cel puțin până la iarnă” livrarea lansatoarelor multiple de rachete M270 MLRS. Explicația: sistemele sale n-au software-ul necesar pentru a putea trage cu proiectile americane sau britanice! Transferul „nu se va produce înainte de venirea iernii”, a pus capăt Germania iluziilor.

Altfel, cancelarul Olaf Scholz n-a ezitat miercuri să dea noi asigurări, la o întâlnire cu liderii celor trei state baltice, că susține Kievul: „Germania este unul dintre cei mai importanți suporteri militari ai Ucrainei. Nimeni altcineva n-a livrat mai mult decât o face Germania. Puțini alții mai sunt atât implicați, cum ar fi SUA”.

Germania este singura mare putere care n-a ajutat Ucraina cu armament greu, deși a promis permanent că va face acest lucru. Chiar Polonia, Cehia și Slovacia au livrat mai mult armament decât germanii. În schimb, Scholz s-a aliniat părerii lui Macron, președintele francez, afirmând că „Putin nu trebuie umilit” și sugerând că ar fi bine ca Ucraina să renunțe la teritoriile ocupate de ruși.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă. Foștii comuniști s-au convertit în social-democrați” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

3 COMENTARII

  1. Macron si Scholz doi imputiti care sunt de acord cu politica putlerista. Ambii s-au gudural langa scelerat pentru privilegii. Bietii francezii au avut de ales ca si noi intre Proasta Romaniei si Esuatul Romaniei. In Franta ambii erau cu Putler in suflet, Macron un putlerist mai parandarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here