Soldat rus: „Mulți dintre ai noștri fug, nimeni nu vrea pe front. Comanda e de rahat, totul se duce de râpă“. Soția: „Ăia deștepți și-au «sucit deja gleznele» și au plecat acasă. Tu de ce nu ești deștept?“

0
1762
Soldații ruși trimiși de Putin să ocupe Ucraina au un moral scăzut și li se plâng rudelor, care-i îndeamnă să "se dea loviți". FOTO: REUTERS

O convorbire telefonică interceptată de serviciile ucrainene între un soldat rus care participă la invazie și soția sa relevă că unitatea respectivă a refuzat să meargă „mai departe” din cauza lipsei de încredere în comandantul acesteia! Soldatul pare deprimat, relatează că superiorii și-au luat primii tălpășița și că, din 1.500 de oameni, câți au fost inițial, „au rămas mai puțin de 100”. Episodul se încadrează în peisajul mai larg al numeroaselor rapoarte despre dezertări, moral scăzut, neglijență și incompetență din partea comandanților.

Situația din unitatea respectivă nu e deloc singulară. Serviciile occidentale de informații estimează că, în acest moment, pentru a mai reuși micile câștiguri teritoriale, rușii sunt nevoiți să recurgă la bombardamente prelungite de artilerie, care să distrugă totul înainte ca infanteria să atace. Este unica strategie care mai funcționează, pentru că militarii refuză să mai ia cu asalt pozițiile ucrainene. Lipsa echipamentelor și a hranei, planurile de luptă superficiale, faptul că armata îi înșală la bani și absența motivației îi fac pe ruși să se sustragă pe cât posibil de la executarea ordinelor.

În discuția de mai jos, soldatul îi relatează soției că „totul este de rahat. N-avem nici măcar echipamente cu vedere termală pe timp de noapte” și „comanda e de rahat”. Nevasta pune piciorul în prag, văzându-și soțul nehotărât, și îi ordonă: „La naiba cu asta, nu te duci! Cei care sunt deștepți și-au «sucit deja gleznele» și au plecat acasă. Tu de ce nu ești deștept?“.

„Brigada avea… câți? 1.500 de oameni. Din personalul de stat major, poate că au mai rămas câteva zeci. Am rămas mai puțin de o sută de oameni aici…“

(R)=Soldat rus (W)=Femeie (soție)

„(R): Am merge mai departe, doar că comandamentul nostru nu este deosebit de plăcut…

(W): Poate mai bine să nu riscăm, atunci?

(R): Comandantul brigăzii spune că nu a mai rămas personal de stat major, iar brigada avea… câți? 1.500 de oameni. Din personalul de stat major, poate că au mai rămas câteva zeci.

(W): Cum așa? Unde au plecat? Au plecat cu toții, sau ce?

(R): Da, 200, 300…

(W): Oh, Doamne!…

(R): Ei bine, unii au refuzat…

(W): Au plecat acasă?

(R): S-au întors… să scrie rapoarte.

(W): Poate că ar trebui să te duci și tu?

(R): Nu știu, după cum spuneam, am rămas mai puțin de o sută de oameni aici…

(W): Oh, Doamne… (…) Deci la ce te gândești, vrei să mergi mai departe sau ce?

(R): Să mergem mai departe sau să plecăm cu rușine… Nu știu.

(W): La naiba cu asta, dacă comanda este groaznică, atunci de ce să mergem? Ce rost are să riști dacă, obiectiv, lucrurile nu sunt bune? Atunci e mai bine să nu mergi! Ai vreo posibilitate să rămi pe postul tău sau ceva de genul acesta?

(R): Nu știu, probabil că nu, fie înainte, fie…

(W): Deci nu se poate? Adică ai spus că a fost cineva care a rămas fără să meargă înainte.

(R): Nu știu, nu am discutat încă.

(W): Doar că mă uit la știri și nu se prezice nimic pozitiv pentru viitor.

(R): Poate… nu știu, nu m-am mai uitat la știri de ceva vreme. Mulți dintre ai noștri fug, nimeni nu vrea să plece (pe front – n. red.).

(W): Evident!

(R): Bineînțeles, dacă totul ar fi decent… dar nu, comanda e de rahat, totul se duce de râpă.

(W): Corect, corect…

(R): Fără provizii…

(W): Aprovizionarea e și ea proastă?

(R): Păi, totul e vechi, nu avem nici măcar vedere pe timp de noapte. Nu avem imagini termice, nu avem vedere pe timp de noapte.

(W): Unde aveți de gând să mergeți atunci? Refuză, la naiba cu asta!

(R): O să vedem.

(W): Ce e de văzut? Cum o să pleci dacă nu ai nimic?

(R): E bine ziua, dar noaptea…

(W): Și ce se întâmplă noaptea? La naiba cu asta, nu te duci! Cei care sunt deștepți și-au „sucit deja gleznele” și au plecat acasă. Tu de ce nu ești deștept?

(R): Eh, o să vedem, o să ne mai gândim.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Îi urăsc! Cât timp voi fi în viață, voi face orice ca ucrainenii să dispară!” – Afirmații demente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev, care anunță „inevitabila” folosire a armelor nucleare și „decapitarea în Piața Roșie” a ucrainenilor

* Generalul Wesley Clark: „Alianța NATO însăși va fi în pericol dacă Ucraina nu va primi sprijin deplin pentru a-l respinge pe Putin”

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Oribilul dialog dintre un soldat rus și mama lui: „Eu omor oameni aici, mamă!“ / „Ești sigur că sunt oameni? Hoholi!“ / „Batem prizonierii până le rupem oasele. N-am nicio remușcare” / „Și eu, dacă aș fi acolo, m-aș bucura!”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* Rușii au ucis deliberat un jurnalist francez în Donbass, apoi l-au prezentat drept „mercenar străin” care le aducea muniție militarilor ucraineni!

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* „România e singura țară în care planul KGB a reușit. Revoluția a fost furată, lustrația nu s-a făcut deloc, iar corupția este enormă. Foștii comuniști s-au convertit în social-democrați” – Thierry Wolton, scriitor și istoric francez

* Dezvăluirile lui Câcău (șef de filială județeană AUR, demisionar): „George Simion a organizat petreceri la care s-au săvârșit acte de preacurvie” / „Dictator”, „fariseism grotesc”, „limbaj vulgar”, „comportament violent”

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here