VIDEO. Noi restricții: putem ieși din casă până la ora 20 (în loc de 22), magazinele se închid la 18, la incidență peste 7,5 la mie. Dacă incidența e între 4 și 7,5, măsurile se aplică doar în weekend. În noaptea de Paște ne putem deplasa până la ora 2

1
675
Florin Cîțu

Guvernul Cîțu a aprobat joi noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Acestea vor intra în vigoare de vineri, 26 martie, imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Măsurile au fost propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), după o ședință care a avut loc tot joi.

La conferința de presă de după ședința de guvern au participat: Florin Cîțu (prim-ministru), Vlad Voiculescu (ministrul Sănătății), Lucian Bode (ministrul de Interne) și Raed Arafat (secretar de stat în MAI).

Măsuri aplicate automat în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori, în toate zilele săptămânii:

  • va fi interzisă circulația persoanelor în afara locuinței după ora 20.00, cu două ore mai devreme față de restul localităților;
  • magazinele vor fi închise de la ora 18.00

Aceleași măsuri vor fi aplicate și în localitățile în care incidența este cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mia de locuitori, dar numai în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Sălile de fitness vor fi închise în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie.

Totodată, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația în noaptea de Înviere, până la ora 2.00.

VIDEO: Anunțarea noilor măsuri

Lista restricțiilor adoptate de Guvern

1. Intervalul orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile, la 1.000 de locuitori, este mai mare de 4 și mai mică de 7,5, va fi redusă până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Măsura încetează când rata de incidență scade sub 3,5.

2. Intervalul orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile, este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, va fi redusă până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Măsurai încetează când rata de incidență scade sub 7, când intră în vigoare măsura de la punctul 1.

3. Intervalul de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile, la 1.000 de locuitori ,este mai mare de 4 și mai mică de 7,5, va fi limitată până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Măsura încetează când rata de incidență scade sub 3,5.

4. Intervalul de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile, la 1.000 de locuitori, este mai mare de 7,5, va fi limitată până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii. Măsura încetează când rata de incidență scade sub 7, când intră în vigoare măsura de la punctul 3.

5. Activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori, va fi suspendată. Măsura încetează când rata de incidență scade sub 3,5

6. În perioadele 3-4 aprilie 2021 (Paștele catolic) și 1-2 mai 2021 (Paștele ortodox) se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00–02.00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

7. În datele de 27 și 28 martie 2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18.00–22.00, pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Există și excepții: în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here