sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsNoi restricții? Îngrijorări față de creșterea numărului de infecții cu coronavirus. Raed...

Noi restricții? Îngrijorări față de creșterea numărului de infecții cu coronavirus. Raed Arafat: “Este un semnal că situația nu e încă sub control”

-

Revenirea pe trend crescător a numărului zilnic de infecții cu virusul SARS-CoV-2 în România, consemnată în ultimele câteva zile, provoacă îngrijorări printre specialiști și oficialii guvernamentali. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat la Digi 24, joi seară, că acesta este un semnal care ar trebui să ne atragă atenția, iar situația nu este încă sub control.

Joi, 4 iunie, s-au consemnat 238 de noi infecții cu coronavirus – cel mai mare număr după 16 mai! A fost a doua zi de creștere puternică, după ce miercuri, 3 iunie, se raportaseră 152 de cazuri noi, iar marți – doar 119 cazuri.

Ziua de vineri, 5 iunie, a confirmat revenirea la cifre destul de mari: 196 de noi cazuri.

Revenirea pe trend crescător a numărului de cazuri noi pune în pericol măsurile de relaxare luate. Dacă tendința continuă, vor fi reinstituite restricțiile

Medicul Raed Arafat, conducătorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus joi că această revenire rapidă pe trend crescător a numărului de cazuri ne arată că situația nu e sub control, așa cum se spera. Dacă marți, când s-a atins un minim pe care nu l-am mai avut decât la începutul pandemiei, pe 25 martie, toată lumea spera că, în scurt timp, vom coborî sub pragul de 100 de cazuri noi zilnic, acum sunt îngrijorări privind viitorul imediat.

- Advertisement -

Situația este deosebit de complicată. După două luni de restricții și înghețare a activității, lumea și-a pierdut răbdarea, iar economia n-ar suporta o nouă perioadă de blocaj. Pe de altă parte, populația nu mai respectă aproape deloc nici măcar măsurile minime de precauție.

Raed Arafat a menționat: „Creșterea cazurilor de persoane infectate de joi ar trebui să ne atragă atenția. Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația. Este un semnal că situația nu este încă sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile”.

Redeschiderea mallurilor, teraselor, hotelurilor și startul sezonului turistic ar putea fi puse în pericol

Din 1 iunie s-au redeschis terasele, din 15 iunie e programat să se deschidă și sezonul turistic, centrele comerciale – de asemenea vor primi permisiunea să-și reia funcționarea. Totul ar putea fi dat peste cap dacă numărul de cazuri continuă să crească.

- Advertisement -

Raed Arafat a menționat această posibilitate în avertismentul său: „Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou. Chiar dacă sunt măsuri de relaxare care au fost luate și care sunt binemeritate pentru cei care au stat acasă și au suportat ce s-a întâmplat până acum și au suportat măsurile de restricții care au fost, trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe – purtarea măștii, distanțarea, toate regulile astea de igienă pe care noi le-am făcut cunoscute”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce a trecut România peste epidemie mai bine decât state mai dezvoltate? Medicul Virgil Musta: “Am limitat impactul datorită măsurilor corecte, deși dure, luate la timp”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Situatia nu este nici pe departe buna. Locuiesc in Suceava, vad zilnic inconstienta, piete pline, strazi pline, magazine pline si ce e mai grav, multa lume fara masca inclusiv in spatii inchise, institutii publice, etc. Ce e mai grav, in spitalul de urgenta Suceava, recent deschis și pacienților non-covid, in zona de primiri urgente, se intra fara absolut nicio triere. Am ajuns ieri acolo, cu o urgenta, ma asteptam sa fie zone de triaj pana la intrarea in incinta spitalului, nimic. Nimeni la intrare, nici vorba vreo persoana cu termometru, cu vreo fisa de risc, sa te intrebe daca ai febra, contacti, NIMIC. Pur si simplu intri ca inainte de pandemie, mergi direct la trian, daca esti atent si vezi botosei de unica folosinta ii pui in picioare, daca nu, asta e, nimeni nu te intreaba nimic. Acolo nicio distantare, toti claie peste grămadă. Daca e nevoie de internare esti bagat intr-o zona tampon unde se fac teste. Atat. Dar daca stai 5 ore in urgenta nimeni nu te intreaba nimic. Despre un halat de unica folosinta, sau poate o boneta, care alaturi de botosei, masca si mănuși te poate proteja nici pomeneala. Sunt curios cum va evolua, dar la ce vad in jurul meu ma apuca groaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -