Noi dosare DNA pentru foștii primari PSD-iști ai Constanței, Mazăre și Făgădău. Consiliul Local, în formula PNL – USR-PLUS, s-a constituit parte civilă

0
2123
Radu Mazăre și Decebal Făgădău, ultimii doi primari ai Constanței. Ambii PSD-iști, ambii penali!

Ultimii doi primari ai municipiului Constanța, Radu Mazăre (independent în perioada 2000-2003, PSD-ist în 2003-2015) și Decebal Făgădău (2015-2020, din partea PSD) sunt cercetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în două noi dosare penale, pentru înstrăinarea frauduloasă a unor foarte valoroase bunuri imobiliare – terenuri și construcții – din nordul stațiunii Mamaia și din zona veche, peninsulară, a orașului.

În cea de-a doua ședință de plen a noului Consiliu Local Municipal Constanța, rezultat în urma alegerilor din 27 septembrie, majoritatea formată din PNL și USR-PLUS a votat ca Municipalitatea să se constituie parte civilă în aceste cauze. Este o premieră, posibilă prin pierderea puterii de către PSD la Primăria Constanța.

DNA Constanța ceruse Consiliului Local, în 24 noiembrie, să comunice dacă se constituie sau nu parte civilă în viitorul proces.

Noua componență a Consiliului Local, cu proaspăt constituita majoritate de centru-dreapta (din cei 27 de consilieri, PNL are 11, iar Alianța USR-PLUS – 9, în timp ce PSD are doar 7), a făcut posibilă premiera constituirii Municipiului ca parte civilă în dosarele ilegalităților comise de primarii PSD-iști. Până acum, acest lucru nu s-a putut realiza, deoarece PSD și aliații săi au deținut majoritatea în “legislativul local”.

Terenuri extrem de valoroase, vândute pe nimic apropiaților primarilor PSD. Prejudiciu de aproape două milioane de euro

În cazul lui Radu Mazăre, prejudiciul calculat este de 1.732.685,5 euro, iar în cel al lui Decebal Făgădau – de 133.699 de euro. Firmele care au cumpărat aceste terenuri sunt Seawiev Advertising și Astera Consulting.

Procurorii DNA spun că foștii primari PSD-iști ar fi vândut ilegal, fără licitație publică, pe sume ridicol de mici, mai multe terenuri scumpe, către Astera Consulting. Aceasta este una dintre numeroasele firme ale lui Sorin Gabriel Strutinsky, tovarășul de haiducii al ex-primarului Radu Mazăre și al ex-președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu – ambii PSD-iști, ambii aflați acum după gratii.

Beneficiarul Strutinsky este fugar din fața Justiției române, ascuns într-o țară și o locație încă neidentificate oficial. El a dispărut înaintea pronunțării sentinței în dosarul ce avea să-i aducă o condamnare de 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru trafic de influență și spălare de bani.

Portul Turistic „Tomis”, din capătul sud-estic al zonei vechi, peninsulare, a Constanței

O altă firmă către care au fost vândute terenurile este Seaview Advertising, care în timpul “Republicii Mazăre” a obținut monopolul afajului stradal în Constanța (inclusiv Mamaia) pentru nu mai puțin de 15 ani. Ea era controlată de Ionuț Barbu, un alt apropiat al fostei administrații locale.

Unele dintre terenurile pentru care cei doi foști primari sunt cercetați în acest dosar sunt situate în Portul Turistic “Tomis”. Ele se află în zona proiectului imobiliar gigant controlat de Strutinsky, mega-bloc ce a fost lăsat neterminat timp de 18 ani.

Alte terenuri din dosarele celor doi sunt situate în Mamaia-Nord, în partea din stațiune cunoscută pentru hotelurile și ansamblurile rezidentiale de ultra-lux, cluburile de fițe și viața de noapte debordantă.

Mamaia-Nord

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.