NEAM UNIT. Ziua în care opoziţia şi-a dat mâna în jurul iniţiativei „Fără penali în funcţii publice”

1
4377

Ziua de azi poate fi semnul unui nou început. Decizia CCR de a declara constituţională iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei denumită generic „Fără penali în funcţii publice” a creat nu doar posibilitatea legală ca oameni precum Dragnea să nu mai ajungă în fruntea statului român. Ci a unit şi opoziţia.

Decizia de azi a CCR a dat şi semnalul că opoziţia poate fi unită, când în joc este interesul naţional, nu cel de partid. Iniţiativa „Fără Penali” a aparţinut USR, în bună măsură şi efortul logistic. Dar azi, atât PLUS, cât şi PNL şi-au arătat solidaritatea cu USR şi au lansat un apel pentru transformarea iniţiativei în lege pentru modificarea Constituţiei. După care, pasul următor trebuie să fie organizarea unui referendum naţional, care să confirme la urne voinţa populară pentru impunerea unei astfel de prevederi în Constituţia României.

Primul care a salutat decizia CCR a fost partidul care a iniţiat campania „Fără Penali”: USR.

Dan Barna: „Iniţiativa TREBUIE să fie în Constituţie!”

Decizia Curţii Constituţionale de validare a iniţiativei „Fără Penali în funcţii publice” arată încă o dată că aceasta trebuie să fie în Constituţie, a afirmat marţi preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna.

„Victorie la CCR! Iniţiativa <<Fără Penali în funcţii publice>> este constituţională. Curtea Constituţională a României a validat astăzi constituţionalitatea iniţiativei <<Fără Penali în funcţii publice>>. Decizia CCR aduce iniţiativa cetăţenească semnată de peste un milion de români mai aproape de Constituţie. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale arată încă o dată că iniţiativa <<Fără Penali>> trebuie să fie în Constituţie. <<Fără Penali>> este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie. Îmi exprim încrederea că va fi votată şi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetăţenilor care au semnat iniţiativa”, a spus preşedintele USR, Dan Barna, într-un comunicat semnat de conducerea USR.

„Decizia CCR este o confirmare a ceea ce ştiam de la început şi anume că iniţiativa respectă toate reglementările naţionale şi internaţionale legate de drepturile omului. Mai mult, această decizie creează un precedent în Europa. Este posibil ca astfel de legi să apară şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Ungaria”, a declarat la rândul său preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, citat de comunicatul USR.

Cioloş: „Un pas în plus pentru a curăţa România de hoţie”

Şi preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, marţi, că este rândul Parlamentului României să voteze acum revizuirea Constituţiei, după ce CCR a stabilit că iniţiativa legislativă cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” îndeplineşte prevederile legii fundamentale.

„Mai mult de un milion de români au semnat această iniţiativă cu speranţa într-o Românie mai bună. Este acum rândul Parlamentului să voteze, cu o majoritate de două treimi în fiecare cameră, revizuirea Constituţiei.

Deşi ar fi o ocazie pentru parlamentari să îşi demonstreze buna-credinţă, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv şi de un fost prim-ministru, care de cinci luni fuge de începerea urmăririi penale, ascunzându-se în spatele imunităţii parlamentare, va respinge această iniţiativă. Sau, mai laş, o va amâna pe termen nedeterminat.

Acum e nevoie să ne mobilizăm şi să îi schimbăm, pentru a ne asigura că ceea ce societatea îşi doreşte se şi poate pune în practică. Este un pas în plus pentru a curăţa România de hoţie şi pentru a le face loc oamenilor cinstiţi şi competenţi. Iniţiativa cetăţenească îşi va continua cursul. Epoca penalilor din politică se apropie de sfârşit”, a scris Cioloş, pe Facebook.

Raluca Turcan: „PNL salută decizia CCR”

Ludovic Orban și Raluca Turcan

PNL a salutat şi el, prin vocea prim-vicepreședintelui Raluca Turcan, decizia Curții Constituționale prin care a fost validată inițiativa cetățenească de revizuire a legii fundamentale ”Fără penali în funcții publice”. Turcan a solicitat ca inițiativa să intre cu rapiditate în dezbaterea parlamentară.

”Condamnații penal nu au ce căuta în funcții publice! PNL salută decizia CCR privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției prin care se instituie interdicția pentru cei condamnați de a fi aleși în funcții publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârșitul legislaturii să avem cel puțin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării inițiativei la finalul legislaturii”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ea a reamintit că PNL a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcția de Președinte al României.

”În condițiile în care revizuirea Constituției României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD și ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaților, în calitate de for decizional”, a precizat Turcan.

”Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicție în privința celor condamnați penal. PNL va pune în slujba acestei inițiative toate voturile de care dispune în Senat și Camera Deputaților. Așteptăm toate partidele care doresc curățarea spațiului public de infractori să se alăture demersului nostru”, a conchis ea.

Eugen Tomac, liderul PMP, nu a dat publicităţii poziţia sa ori a partidului pe acest subiect, dar a declarat repetat în public, înainte de ziua de azi, că susţine iniţiativa de curăţare a clasei politice de oameni cu trecut infracţional.

Peste un milion de semnături

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, că iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, cu scopul ca persoanele condamnate penal definitiv să nu mai poată ocupa funcţii în statul român, respectă criteriile constituţionale, au declarat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Iniţiativa „Fără Penali în funcţii publice” a strâns peste 1 milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării.

Iniţiativa „Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

CITIŢI ŞI:

Le-aţi tăiat corturile, vă taie şi ei de la porţia politică, hoţilor! USR, victorie la CCR cu „Fără penali în funcţii publice”

Procurorul general, atac la televiziunile „roşii” pentru inventarea cazului „Augustin Lazăr-torţionar”

Dragnea joacă ping-pong cu soarta lui Dăncilă. Începe să fie deranjat că marioneta sa dă semne de „independenţă”, după ce-a jucat tenis de masă în văzul lumii

Iată făcătura pe care şi-au construit linşajul la procurorul general! „Eroul anticomunist” pe care n-a vrut să-l elibereze Augustin Lazăr era un infractor recidivist

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here