marți, aprilie 23, 2024
AcasăMainNăucitor: prefectul Capitalei nu știa, la 10 ore după comunicatul oficial, că...

Năucitor: prefectul Capitalei nu știa, la 10 ore după comunicatul oficial, că Bucureștiul a intrat în cod roșu epidemiologic! “Eram la cumpărături”, a explicat el

-

Un dialog de-a dreptul absurd a avut loc în direct duminică seară, la Digi 24, între moderatorul Marius Pancu și prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu. Politicianul nu doar că nu știa datele la zi despre evoluția epidemiei de coronavirus și că orașul a intrat în cod roșu după ce a depășit 3 infecții la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dar a spus că o decizie se va lua „probabil pentru marți”!

S-a dovedit că prefectul nu lucrează în weekend nici măcar când sunt situații urgente și grave precum cea de acum. Omul a explicat că, în jurul orei 14.30, când a fost sunat de ziariști să fie întrebat despre noua situație, el era la cumpărături, iar datele le primește “oficial”, pe e-mail, urmând a fi discutate abia luni, după ora 10.00!

Jurnaliștii vorbeau despre datele la zi, de duminică, prefectul vorbea de cele de vineri! Cojanu a spus că va deschide e-mailul luni, la ora 10.00, când se întoarce la lucru

Primul moment șocant a fost în jurul orei 19.00, când, contactat de cei de la Digi 24, prefectul Gheorghe Cojanu a făcut niște afirmații bizare, care au stârnit confuzie în platoul de filmare. S-a dovedit, în foarte scurt timp, că neînțelegerea provenea de la faptul că jurnaliștii vorbeau despre situația la zi (duminică au fost 3.920 de infectări la nivel național, din care 770 în București), cu intrarea Capitalei în cod roșu epidemiologic, iar prefectul vorbea despre datele de vineri!

În timp ce premierul Ludovic Orban anunțase deja că Bucureștiul va intra în scenariul roșu, iar ministrul Educației, Monica Anisie, afirmase că luni, la ora 8.00, are ședință cu responsabilii din învățământ, urmând să se treacă la cursurile online, prefectul încă spunea că datele pe care le are pe e-mail sunt de vineri și că el nu lucrează decât cu informații oficiale.

- Advertisement -

“Eram la cumpărături”, a explicat prefectul când i s-a atras atenția că putea să intre la bănuieli că s-a întâmplat ceva grav și să se informeze rapid măcar atunci când l-au sunat ziariștii, în jurul orei 14.30, să-l întrebe ce urmează după noul bilanț.

S-a mai descoperit că prefectul fie nu are WhatsApp, fie nu a fost băgat în grupul de WhatsApp al membrilor Comitetului pentru Situații de Urgență, nefiind la curent, astfel, nici cu datele oficiale, nici cu ce măsuri se preconizează.

Lipsa de reacție și inerția nemăsurată a autorităților în București, în toate săptămânile din urmă, a fost explicată, indirect, tot de Cojanu, într-o nouă intervenție după ora 22.30. El a spus că, potrivit legii, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU) se poate întruni și la 48 de ore după producerea evenimentului. Dar a dat asigurări că nu va sta atât și luni la ora 10.00, când revine la lucru, va citi datele primite pe e-mail, iar la ora 15.00 se va întruni CMSU, pentru a vedea ce e de făcut, iar o decizie se va lua „probabil pentru marți”.

- Advertisement -

Jurnalistul l-a întrebat pe prefect de ce există acest decalaj de la intrarea în codul roșu (duminică) până la primele măsuri (marți), iar prefectul a răspuns că trebuie elaborat un plan. Moderatorul Digi 24 a remarcat, firesc, că planul putea fi făcut din timp, având în vedere că era previzibilă de multă vreme situația în care s-a ajuns acum, dar oficialul n-a oferit o explicație coerentă.

Medic: “Bucureștiul e acum la vale cu 100 de kilometri la oră. Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de măsuri preventive ale autorităților”

Cu doar o jumătate de oră mai devreme, medicul Octavian Jurma și expertul în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheș spuseseră că prefectul ar trebui să demisioneze din cauza proastei gestionări a situației din București. Cei doi au opinat că lipsa de reacție și neluarea unor măsuri ferme au dus la avalanșa de cazuri din București, de acum epidemia luând o amploare care obligă la măsuri drastice.

Medicul Jurma a dat un exemplu plastic: “E ca și în cazul unui camion în pantă. Dacă îi pui de la început o cărămidă la roți, îl oprești s-o ia la vale. Dar dacă îl lași să prindă 50 de kilometri la oră, nu mai ai cum să-l oprești așa ușor. Bucureștiul e acum la vale cu 100 de kilometri la oră. Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de măsuri preventive ale autorităților. Ei au așteptat să se ajungă la 3 cazuri la mia de locuitori, în loc să impună de la început niște restricții. Purtarea măștii pe stradă, de exemplu, ca-n Argeș, unde cazurile au scăzut. Acum, pagubele aduse economiei vor fi infinit mai mari. Vor fi nevoiți să închidă de tot restaurantele, să închidă școlile și alte măsuri severe”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -