Acasă Istorie A murit unul dintre marii diversionişti din Decembrie 1989: Cico Dumitrescu. Şcolit...

A murit unul dintre marii diversionişti din Decembrie 1989: Cico Dumitrescu. Şcolit în URSS, fidel Moscovei, a trimis oameni la moarte

Agentul sovietic Emil „Cico” Dumitrescu, unul dintre diversioniştii criminali din Decembrie 1989, a murit joi seara, în ziua când a împlinit 84 de ani. Era inculpat în dosarul „Revoluția din decembrie 1989”.

Spion sovietic, şcolit în URSS

Cico Dumitrescu a făcut Academia Militară la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), în anii ’50. A fost agent sovietic, dovedit fără dubii de contraspionajul românesc. În 1980 a fost arestat, dar eliberat după câteva luni la intervenția Elenei Ceauşescu, care-l cunoştea „pe linie de chimie”. L-a ajutat şi protecția sovietică, inclusiv sub formă de presiuni şi amenințări.

Omul lui Brucan

La „revoluție”, Cico Dumitrescu a fost unul dintre principalii diversionişti care au pus în scenă diversiunea teroristă, provocând o baie de sânge. A aplicat la literă planul diversionist conceput la Moscova pentru readucerea României în ascultare totală față URSS, după ce Ceauşescu îl sfidase pe Gorbaciov şi criticase reformele acestuia, perestroika (reformă) şi glasnost (transparență).

A fost unul dintre primii membri ai „echipei de şoc” sovietice care a preluat controlul TVR pe 22 decembrie 1989. Făcea parte din aripa militară, asculta ordinele generalului Victor Atanasie Stănculescu, dar la TVR nu ieşea din cuvântul lui Silviu Brucan, coordonatorul diversiunii televizate (a cărui mână dreaptă era Teodor Brateş, stăpânul Studioului 4, din care se emitea).

Cico la TVR: l-a chemat pe Iliescu, apoi trupele

Încă de la prima sa interevenție în direct, Cico Dumitrescu şi-a asumat două acțiuni-cheie:

  • una politică: l-a chemat la TVR pe Ion Iliescu, directorul Editurii Tehnice, să preia puterea, ştiind că Iliescu era alesul sovieticilor pentru succesiunea lui Ceauşescu.
  • una militar-diversionistă: a făcut un apel la comandanții unităților militare din județele învecinate cu Bucureștiul pentru a se deplasa să apere Capitala. „Comandanți ai unităților apărării naționale din orașele Târgoviște, Râmnicu Sărat, Buzău, Focșani, Galați, Brăila, vă transmit ordinul șefului Marelui Stat Major, general Gușă Ștefan, ca în cel mai scurt timp să îndreptați unitățile dumneavoastră către București (…) din ordinul șefului Marelui Stat Major, general Guşă Ştefan, și al generalului-locotenent Stănculescu, v-a transmis acest ordin căpitan de rangul I Dumitrescu”. Cico era un mare impostor: generalul Guşă nu numai că nu a dat acest ordin tembel, care producea haos şi aducea moarte încă din primele ore după fuga lui Ceauşescu, dar s-a şi înfuriat când a văzut ce spunea Cico la televizor!

Răsplătit de Iliescu cu funcții şi grade

După 1989, Cico Dumitrescu a fost secretar de stat în Ministerul de Interne şi consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, fiind mâna dreaptă – pe linie sovietică – a preşedintelui Ion Iliescu, şi acesta cu facultatea făcută în URSS (la Moscova). A avut un rol malefic şi la Mineriada din 13-15 iunie.

A fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale încă din 22 decembrie 1989, pe „lista scurtă” a lui Ion Iliescu (listă care conținea 39 de nume).

Pe 4 februarie 1990, căpitanul de rangul I Emil Cico Dumitrescu a fost înaintat la gradul de contraamiral. Apoi, pe 11 mai 1993, parvenirea a fost desăvârşită prin înaintarea la gradul de viceamiral. Toate aceste avansări le-a primit din mâna lui Ion Iliescu, tovarăşul său de diversiuni criminale regizate de sovietici.

A contribuit la instaurarea psihozei teroriste

În iunie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Emil Cico Dumitrescu, cercetat în dosarul „Revoluţia” pentru crime împotriva umanităţii. În acest dosar este urmărit penal şi fostul preşedinte Ion Iliescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, el fiind acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut „un evident caracter diversionist”.

Procurorii militari susțin că Ion Iliescu şi Emil Cico Dumitrescu au contribuit la amplificarea psihozei privind pretinsa existenţă a unor terorişti la nivelul Capitalei în decembrie 1989.

În plus, Cico Dumitrescu este acuzat că a lansat personal, prin intermediul TVR (începând cu 22 decembrie 1989, orele 14.25), informaţii false, cu caracter diversionist, care au avut drept efect instaurarea la nivelul întregii ţări a psihozei fenomenului terorist. Consecinţa acesteia a fost pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane.

Cico Dumitrescu – mai spun procurorii – a făcut parte din comandamentul militar existent în TVR, iar din această poziţie a desfăşurat activităţi care au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste.

———————————————

Evenimentele din Decembrie 1989 sunt tratate pe larg în CĂRȚILE LUI GRIGORE CARTIANU: „Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”), plus filmul pe „Moartea Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea).

Dacă doriți aceste cărți, trimiteți un mesaj pe e-mail, la adresa: [email protected]. Menționați și un număr de telefon!

Tot aici puteți comanda și celelalte cărți publicate de Grigore Cartianu: „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”, „600.000 – #Rezist”, „Hora de la miezul nopții”, „Hagi”.

———————————————

Citiți și serialul „Sfârșitul Ceaușeștilor”!

Episodul 32: „Agenți care pentru o țuică îşi trădează țara”

Episodul 31: Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu

Episodul 30: 21 decembrie: mitingul fatal

Episodul 29: Aici, Radio Europa Liberă!

Episodul 28: Pe culmile disperării

Episodul 27: Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

Episodul 26: Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

Episodul 25: Mințit și în Iran

Episodul 24: Ultima vizită. La Teheran

Episodul 23: O stenogramă pierdută

Episodul 22: 1945 – un fals moment de vitejie

Episodul 21: „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”

Episodul 20: „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

Episodul 19: Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

Episodul 18: O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

Episodul 17: Asediul tăcut al turiștilor sovietici

Episodul 16: Ultima vânătoare: măcel la fazani

Episodul 15: Lovitura-şoc dată lui Ceauşescu: fuga Nadiei

Episodul 14: Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune

Episodul 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”

Episodul 12: „Scrisoarea celor 6”: Poştaşul vine de la Moscova

Episodul 11: Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

Episodul 10: Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist

Episodul 9: FSN era pregătit să proclame „victoria revoluției” încă din 1987

Episodul 8: Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974, sub umbrela sovieticilor

Episodul 7: Comploturile anti-Ceaușescu

Episodul 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

Episodul 5: Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

Episodul 4: „Să trăim noi până atunci!”

Episodul 3: „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”

Episodul 2: Întâlnirea de la Malta

Episodul 1: „Prietenul” Gorbaciov strânge lațul

loading...

3 COMENTARII

  1. Desfasurarea de evenimente si activitatile in care a fost implicat acest personaj sugereaza cat de viciat e fundalul statului nostrum, pentru ca nu numai acest personaj a avut amprenta URSS, ci de aceea au fost impinse dosarele revolutiei la nesfarsit, pentru ca agentii sovietici nu au disparut si au misunat dupa revolutie avand in cap tot soiul de intentii de sabotare a evolutiei pro-vest a Romaniei. Dar nu numai atat, multi au avut o rea influenta pentru simplul fapt ca li s-a parut legitim sa contribuie la distrugerea economiei pentru scopul egoist de imbogatire personala. Mai mult ca sigur ca dosarele revolutiei au fost considerate ridicole, cand ei nu s-au considerat vinovati de revolutie, deci au incercat sa scape miseleste…A trecut timpul si au mai murit dintre ei…Cred ca dosarele revolutiei vor fi in continuare amanate incat sa moara si ultimii mohicani si cu asta basta…Cico, daca ar fi fost judecat, poate ar fi spus multe…a fost lasat in pace, chiar mangaiat pe crestet…n-o sa se mai afle mai nimic in plus…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările