duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăViațaNaturaMonstrul din apele înghețate ale Groenlandei. Mănâncă foci, balene și urși polari...

Monstrul din apele înghețate ale Groenlandei. Mănâncă foci, balene și urși polari și trăiește 400 de ani!

-

Rechinii din Groenlanda sunt cele mai longevive specii de vertebrate de pe planetă. Cercetătorii au constatat că exemplare din această specie ar putea trăi aproape 400 de ani, arată un studiu publicat recent, citat de Business Insider.

Rechinii de Groenlanda, care se găsesc în apele nord-atlantice și arctice, pot trăi timp de secole. E sunt dificil de studiat, deoarece preferă cele mai adânci ape ale oceanului, la aproape 3.000 de metri adâncime.

„Acești uriași liniștiți petrec sute de ani sub ocean, rătăcind încet în apele aproape înghețate. Sunt animale rareori văzute de ochiul uman”, susține Meaghan Swintek, biolog la Universitatea California, coautor al unui studiu recent despre rechinii de Groenlanda.

Studiul respectiv, publicat luna trecută, a determinat prin analize genetice că există două populații geografice de rechini: un grup înoată în apropierea bazinului canadian Baffin, deasupra cercului polar, iar celălalt grup ocupă apele nordice ale Oceanului Atlantic, în apropierea Norvegiei.

- Advertisement -

O longevitate uluitoare

Cu cât oamenii de știință studiază rechinii de Groenlanda, cu atât își dau seama că acești prădători trăiesc foarte mult, în comparație cu alte vertebrate.

Potrivit unui studiu din 2016, rechinii de Groenlanda ating maturitatea sexuală abia după vârsta de 134 de ani. Până la această vârstă, ei nu se pot reproduce.

Cercetătorii au folosit datarea cu carbon a țesutului ocular al unor rechini de Groenlanda pentru a determina vârsta lor. Rezultatele au arătat că cel mai mare rechin pe care l-au studiat avea probabil 392 de ani. Dar datarea cu carbon poate oferi oamenilor de știință doar o serie de date, cu o precizie relativă, astfel că rechinul respectiv ar fi putut avea o vârstă cuprinsă între 272 și 512 ani.

- Advertisement -

Mănâncă și balene

Rechinii de Groenlanda preferă apele înghețate, de aceea se scufundă și trăiesc în părțile mai adânci ale oceanului.

Pentru a urmări mișcările lor, cercetătorii pun dispozitive GPS pe rechinii care au fost prinși accidental în plasele de pescuit.

Unii rechini pot ajunge la 7-8 metri lungime și pot cântări peste o tonă. Aceștia se hrănesc inclusiv cu pești, foci, urși polari și balene.

Nu au fost semnalate atacuri ale rechinilor de Groenlanda asupra oamenilor.

Delicatesa cu carne toxică

Unii locuitori din Groenlanda și Islanda vânează aceste animale marine în scopuri comerciale, pentru ulei și carne. Carnea e toxică, dar unii o consideră o delicatesă.

Țesutul de rechin de Groenlanda conține oxid de trimetilamină (TMAO), un compus care ajută la protejarea animalului împotriva frigului sever și a presiunii ridicate a apei, la adâncime. Când oamenii digeră TMAO, substanța le provoacă simptome asemănătoare beției severe.

Pentru a consuma carnea de rechin în siguranță, islandezii comprimă carcasa într-un recipient perforat, apoi atârnă carnea pentru a se usca până la 4 luni. Când e bine uscată, carnea este servită sub formă de cuburi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -