miercuri, februarie 28, 2024
AcasăSportMoment istoric: Maroc – prima echipă africană în semifinalele Campionatului Mondial de...

Moment istoric: Maroc – prima echipă africană în semifinalele Campionatului Mondial de fotbal! Portugalia trece dureros de la 6-1 la 0-1, cu și fără Cristiano Ronaldo

-

S-a scris istorie pe „Al Thumama Stadium” din Doha, capitala Qatarului! Rețineți data, va fi un jalon important în arhiva acestei competiții fabuloase numită Campionatul Mondial de fotbal: 10 decembrie 2022. Este ziua în care Africa a devenit al patrulea continent care pătrunde în semifinale, după Europa (53 de prezențe), America (18) și Asia (1). De asemenea, Maroc a devenit a 25-a țară din lume care pătrunde în „careul de ași” al Campionatului Mondial: 18 din Europa, 5 din America, 1 din Asia și 1 din Africa.

Profesioniștii pariurilor sportive pot depune mărturie: Maroc – Portugalia 1-0 e una dintre marile surprize ale fotbalului din epoca modernă.

Detenta selenară a lui Youssef En-Nesyri (25 de ani / FC Sevilla), din minutul 42, a fost suficientă pentru a trimite Portugalia acasă. De restul s-a ocupat Walid Regragui (47 de ani), marocanul născut în Franța și devenit selecționer în urmă cu 4 luni. Pânza de păianjen țesută de acesta a paralizat încă o echipă europeană de top – a patra.

O comparație sugestivă: Portugalia a învins Elveția cu 6-1 în „sferturi”, dar n-a fost în stare să marcheze nici măcar un gol în poarta Marocului!

- Advertisement -

În fața năvodului defensiv al africanilor, n-au funcționt nici Portugalia fără Cristiano Ronaldo (până în minutul 51), nici Portugalia cu Cristiano Ronaldo (din acel moment până la final).

Păstrându-și poarta imaculată, Marocul și-a consolidat statutul de echipă cu cea mai bună defensivă la acest turneu final: un singur gol primit în 5 meciuri! În ordine: 0-0 cu Croația, 2-0 cu Belgia, 2-1 cu Canada, 0-0 cu Spania (după prelungiri, 3-0 la penalty-uri), 1-0 cu Portugalia.

Așadar, în cele patru partide cu formații puternice din Europa – Croația, Belgia, Spania și Portugalia -, Marocul n-a primit niciun gol!

- Advertisement -

Peste patru zile, miercuri, Maroc va întâlni învingătoarea dintre Franța și Anglia (campioana, respectiv o semifinalistă de la ediția precedentă, Rusia 2018).

Maroc a fructificat al patrulea „sfert” african. Camerun, Senegal și Ghana au fost foarte aproape, dar au eșuat

13 echipe africane au participat la Campionatul Mondial de fotbal, din 1934 (Egipt) până în 2022 (Maroc, Senegal, Camerun, Ghana, Tunisia), de la ediția a 2-a la cea cu numărul 22.

Însumate, au fost 50 de participări: Camerun – 8, Maroc – 6, Tunisia – 6, Nigeria – 6, Algeria – 5, Ghana – 4, Egipt – 3, Africa de Sud – 3, Senegal – 3, Coasta de Fildeș – 3, Togo – 1, Angolo – 1, R. D. Congo (ex-Zair) – 1.

Niciodată, până acum, vreo echipă africană n-a ajuns în semifinalele Campionatului Mondial.

Performanța maximă a fost prezența în sferturi de finală. S-a întâmplat de 3 ori:

  • 1990 – Camerun: 2-3 cu Anglia (în minutul 33, africanii conduceau cu 2-1!);
  • 2002 – Senegal: 0-1 cu Turcia (0-0 după 90 de minute, golul a venit în prelungiri, în minutul 94);
  • 2010 – Ghana: 1-1 cu Uruguay, după prelungiri; 4-2 pentru sud-americani la penalty-uri (dar, atenție: în minutul 120, ultimul de prelungiri, ghanezul Asamoah Gyan a ratat un penalty!).

Așadar, de fiecare dată când au ajuns în „sferturi”, africanii au fost foarte aproape de calificarea în semifinale, dar au ratat mereu, fără excepție.

Acum, la cea de-a patra tentativă africană, Marocul a spart plafonul, depășind și faza „sferturilor”, după 1-0 cu Portugalia.

Asia a reușit o primă (și singură, până acum) prezență în semifinalele Cupei Mondiale, în 2002, prin Coreea de Sud, una dintre cele două țări-gazdă (cealaltă, Japonia, s-a oprit în „optimi”).

Statistica prezențelor în semifinale e dominată de Europa (53, dintre care 12 Germania) și America (18, dintre care 8 Brazilia).

Sferturi de finală

  • Croația – Brazilia 1-1 după prelungiri (4-2 la penalty-uri)
  • Olanda – Argentina 2-2 după prelungiri (3-4 la penalty-uri)
  • Maroc – Portugalia 1-0
  • Anglia – Franța (sâmbătă, ora 21.00)

Semifinale

  • Argentina – Croația
  • Franța/Anglia – Maroc

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoc la Mondiale: Brazilia, eliminată în „sferturi”! La fotbal, Croația și-a întins Spațiul Schengen până în America de Sud!

* Portugalia râde, dar Ronaldo plânge. Noul rege e Gonçalo Ramos – trei goluri și o pasă decisivă, la 21 de ani, într-un teribil 6-1 cu Elveția

* Degeaba și-au aranjat spaniolii traseul spre semifinale: au evitat Croația și Brazilia, dar i-a eliminat Marocul! Ibericii n-au marcat niciun gol în 120 de minute și din 3 penalty-uri

Continuă seria marilor surprize: Tunisia – Franța 1-0, Australia – Danemarca 1-0! Se cunosc primele 4 „optimi”. Cele 10 echipe calificate (din 16)

Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Europa

Șocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open sau e victima „echipei Mouratoglou”? De ce a ascuns două săptămâni?

Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -