vineri, aprilie 26, 2024
AcasăSportȘoc la Mondiale! Degeaba și-au aranjat spaniolii traseul spre semifinale: au evitat...

Șoc la Mondiale! Degeaba și-au aranjat spaniolii traseul spre semifinale: au evitat Croația și Brazilia, dar i-a eliminat Marocul! Ibericii n-au marcat niciun gol în 120 de minute și din 3 penalty-uri. Africanii au cea mai bună apărare de la acest Mondial

-

Marea surpriză a venit în penultima „optime”, cea cu numărul 7: Spania a fost eliminată de Maroc, 0-3 la penalty-urile de departajare, după 120 de minute fără gol! Echipa africană se alătură în „sferturi” celor cinci naționale din Europa (Franța, Anglia, Olanda, Croația, Portugalia/Elveția) și două din America de Sud (Brazilia, Argentina).

Spania și-a dorit „optimea” cu Maroc și a evitat-o pe cea cu Croația, deși africanii câștigaseră Grupa F, cu două puncte peste ex-iugoslavi. Ibericii au dat senzația că le convenea acel 1-2 din meciul cu Japonia, rezultat stabilit încă din minutul 51, în ultima etapă din Grupa E. Astfel, Japonia a câștigat Grupa E și s-a „împerecheat” în „optimi” cu Croația, iar Spaniei i-a revenit ca adversar Marocul. Ambele „optimi” aveau să ajungă la penalty-uri de departajare, iar învingătoare au fost echipele care veneau din Grupa F, Croația și Maroc.

Spania avea mai multe motive să-și dorească locul 2 în Grupa E:

1. să joace în „optimi” cu Maroc, și nu cu Croația;

- Advertisement -

2. să joace în „sferturi” cu Portugalia sau Elveția, și nu cu Brazilia;

3. să elimine Germania din competiție, preferând să se califice Japonia.

Paralela cu Steaua – Barcelona (Sevilla 1986)

„Optimea” Maroc – Spania a semănat cu finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, Steaua – Barcelona, disputată la Sevilla. Și atunci, spaniolii erau mari favoriți, dar n-au înscris nici în cele 120 de minute de joc, nici la penalty-urile de departajare.

- Advertisement -

Atunci a fost 2-0 pentru Steaua, acum 3-0 pentru Maroc.

Atunci, Helmut Ducadam a apărat patru penalty-uri (din patru). Acum, Yassine Bounou a apărat două penalty-uri (din trei), iar bara l-a salvat o dată.

Și portarul spaniol Unai Simon a parat o lovitură, dar a fost insuficient: colegii săi au ratat tot! Cei trei ratangii joacă la PSG (Sarabia și Soler) și Barcelona (Busquets).

Prin comparație, marcatorii Marocului joacă la Sampdoria (Sabiri), Chelsea (Ziyech) și PSG (Hakimi), iar eroul africanilor, portarul Bounou, e titular la Sevilla.

Maroc – Spania: 3-0 la penalty-uri

  • 1-0: Sabiri – gol
  • 1-0: Sarabia – ratare (șut în bară)
  • 2-0: Ziyech – gol
  • 2-0: Soler – ratare (apără Bounou)
  • 2-0: Benoun – ratare (apără Unai Simon)
  • 2-0: Busquets – ratare (apără Bounou)
  • 3-0: Hakimi – gol

Apărarea marocană, mai bună decât cea a Braziliei, Angliei sau Franței

Cu o zi în urmă, croatul Livakovici a apărat 3 din cele 4 penalty-uri executate de japonezi, apropiindu-se și mai mult de performanța lui Ducadam.

Prin surpriza de azi, „sferturile” Cupei Mondiale nu vor mai fi o afacere europeano-sud-americană, dat fiind că în Top 8 s-a „infiltrat” și o trupă africană.

Spania a fost eliminată la penalty-uri și la precedenta Cupă Mondială, în 2018: 1-1 cu Rusia după 120 de minute, 3-4 la loviturile de departajare. Atunci, cei care au ratat au fost Koke și Iago Aspas.

Marocul are cea mai bună apărare la acest Campionat Mondial: un singur gol primit în patru meciuri, dintre care unul de 120 de minute! Rezultatele africanilor: 0-0 cu Croația, 2-0 cu Belgia, 2-1 cu Canada, 0-0 cu Spania (3-0 la penalty-uri).

Celelalte echipe calificate în „sferturi” au primit mai multe goluri: două (Brazilia, Anglia, Olanda, Croația), trei (Argentina) sau patru (Franța).

De patru luni, antrenorul Marocului este Walid Regragui (47 de ani), un marocan născut în Franța. În luna august a acestui an, el a fost „transferat” de la campioana Marocului, Wydad Casablanca. Fostul selecționer, bosnicul Vahid Halilhodzici (70 de ani), a fost schimbat de Federația de la Rabat cu doar trei luni înainte de Mondiale, deși el calificase echipa la turneul final. Motivul demiterii: un conflict prelungit cu vedeta selecționatei africane, Hakim Ziyech (29 de ani), marocan născut în Olanda.

Rezultatele din „optimi”

Franța – Polonia 3-1. Goluri: Giroud (44), Mbappé (74, 90+1) / Lewandowski (90+9 – din penalty)

Anglia – Senegal 3-0. Goluri: Henderson (38), Kane (45+3), Saka (57)

Olanda – SUA 3-1. Goluri: Depay (10), Blind (45+1), Dumfries (81) / Wright (76)

Argentina – Australia 2-1. Goluri: Messi (35), J. Alvarez (57) / E. Fernandez (77 – autogol)

Croația – Japonia 1-1, după prelungiri (3-1 la penalty-uri). Goluri: Perisici (55) / Maeda (43)

Brazilia – Coreea de Sud 4-1. Goluri: Vinicius (7), Neymar (13 – din penalty), Richarlison (29), Paqueta (36) / Paik Seung Ho (76)

Maroc – Spania 0-0, după prelungiri (3-0 la penalty-uri).

Azi, ultimul meciuri din „optimi”:

  • Portugalia – Elveția (ora 21.00)

Programul „sferturilor”

  • Olanda – Argentina
  • Franța – Anglia
  • Brazilia – Croația
  • Maroc – Portugalia/Elveția

Împerecherea în semifinale

  • Olanda / Argentina – Brazilia / Croația
  • Franța / Anglia – Maroc / Portugalia / Elveția

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cunoaștem 3 „sferturi” din 4: Brazilia – Croația, Olanda – Argentina, Franța – Anglia. Favoritele n-au iertat nimic: 6 din 6!

Continuă seria marilor surprize: Tunisia – Franța 1-0, Australia – Danemarca 1-0! Se cunosc primele 4 „optimi”. Cele 10 echipe calificate (din 16)

Mondialul surprizelor lovește din nou: Belgia – Maroc 0-2! Record istoric: niciodată Asia și Africa n-au șifonat atât de tare Marile Puteri ale fotbalului

Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Europa

„Antrenorul” Gigi Becali face de râs România: 0-10 cu o modestă echipă daneză! FCSB e cea mai slabă din Conference League. CFR Cluj îi dă o lecție usturătoare: dublă victorie cu puternica Slavia Praga!

Șocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open sau e victima „echipei Mouratoglou”? De ce a ascuns două săptămâni?

Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -