Moartea domnului Lăzărescu, varianta coronavirus. Deși diagnosticat cu pneumonie la două spitale, un bărbat de 49 de ani n-a fost internat. A murit acasă

0
5364

Până joi, 26 martie, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a fost miracolul acestei pandemii de coronavirus. Nu avea medici infectați, nici asistente îmbolnăvite, în schimb apărea în buletinele Grupului de Comunicare Strategică, zi de zi, cu cei mai mulți pacienți COVID-19 vindecați. Iată, de exemplu, situația vindecaților pentru ziua de 26 martie: Timișoara – 53, București – 28, Craiova – 6, Constanța – 5, Cluj – 1, Iași – 1.

Și a venit ziua neagră. Printre cei 6 morți raportați joi, ca niște cifre șoptite printre cruci, s-au numărat primii doi bărbați (dintre cele 22 de decese la nivel național) care nu împliniseră 50 de ani.

Despre unul, buletinul Grupului de Comunicare Strategică ne spune sec:

„Bărbat, 45 de ani, din județul Arad, confirmat în data de 25.03.2020, decedat în 25.03.2020 în ambulanță, în timpul transferului la Spitalul de boli infecțioase «Victor Babeș» Timișoara”.

N-a mai ajuns la spital. Atât. Dumnezeu să-l odihnească!

Și vine celălalt caz, cu care Grupul de Comunicare Strategică e mai generos în detalii.

„Bărbat, 49 de ani, din județul Timiș, neinternat. S-a prezentat în data de 20.03.2020 la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, unde a fost diagnosticat cu pneumonie acută (clinc și radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase. Conform pacientului, acesta nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive. În 21.03.2020 s-a prezentat și la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, neinternat, diagnosticat cu pneumonie acută. În 24.03.2020, stare deteriorată, solicită ambulanță, i se recoltează proba de exudat pentru COVID și este lăsat la domiciliu. Confirmat pe data de 26.03.2020, decedat în aceeași dată. Pacientul avea boli cronice preexistente (poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială).”

Aceste rânduri descriu, pe scurt, o tragedie îngrozitoare. Este draftul de scenariu al filmului „Moartea domnului Lăzărescu”, partea a II-a. Oficiali ai statului român, adunați în Grupul de de Organizare Strategică, ne spun – bravo lor! – că medici de la două spitale din Timișoara l-au consultat pe bărbatul de 49 de ani, i-au pus diagnosticul pneumonie, dar l-au trimis acasă!

Când plămânii bolnavi îi făceau respirația chinuitoare, a chemat Salvarea. I s-a luat probă pentru testul de coronavirus, dar tot n-a fost considerat internabil.

Două zile mai târziu, i-a venit rezultatul: pozitiv. Avea covidul. Dar n-a mai apucat să fie dus la spital: omul a murit. La șase zile de la primul diagnostic, la cinci zile de la al doilea, la două zile după vizita Salvării.

Pneumonia dublu diagnosticată, provocată de virus, n-a fost suficientă pentru internare, dar a fost suficientă să-l omoare.

Cronologia unei morți anunțate

* 20 martie. Bărbatul de 49 de ani se prezintă la Spitatul Județean de Urgență din Timișoara, unde, după efectuarea unei radiografii, i se pune diagnosticul: pneumonie acută. Nu e internat, ci e trimis acasă, cu recomandarea ca a doua zi să meargă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. În plină pandemie de coronavirus, nu e testat pentru COVID-19. Și nici nu se ține seama de faptul că, deși e încă om tânăr, suferă de poliartrită reumatoidă și hipertensiune arterială. Așadar, comorbidități.

* 21 martie. Omul se prezintă, disciplinat, la Spitalul „Victor Babeș”. Pneumonia acută e confirmată, dar bărbatul e trimis acasă. Nici de această dată nu i se face test pentru coronavirus.

* 24 martie. Aflat în situație critică, bărbatul sună la Salvare. Vine un echipaj de ambulanță, care-i recoltează proba de exudat, pentru testul coronavirus, dar îl lasă acasă. Nici acum nu merită internat.

26 martie. Bărbatul de 49 de ani moare la domiciliu. Familia lui primește rezultatul testului la COVID-19: bărbatul era pozitiv. Avea virusul.

Este primul caz de deces la domiciliu al unei persoane infectate cu coronavirus.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.