luni, decembrie 9, 2024
AcasăNewsINTERVIU. Revolta Timișoarei: "Nu se mai poate! E nefiresc să plimbăm pacienții...

INTERVIU. Revolta Timișoarei: „Nu se mai poate! E nefiresc să plimbăm pacienții sute de kilometri, dintr-un spital sau altul, punând la risc ambulanțierii, ISU, întregul personal”

-

Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat, pentru Ziaristii.com, de ce instituția pe care o conduce nu mai dorește să primească de-a valma bolnavii infectați cu COVID-19 din județele limitrofe – Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara i-a anunțat joi pe reprezentanții Ministerului Sănătății că intenționează să nu mai spitalizeze bolnavi din alte județe care sunt infectați cu virusul ucigaș. Motivul: din 9 paturi de terapie intensivă, 3 sunt ocupate cu pacienți din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Doar doi sunt din Timiș. Iar celelalte paturi rămase goale sunt păstrate pentru cazuri grave din Timiș.

Într-un interviu acordat site-ului Ziaristii.com, managerul Voichița Lăzureanu spune că 75% din capacitatea spitalului o reprezintă bolnavii din afara județului Timiș și că, practic, personalul medical este aproape depășit din punct de vedere fizic și psihic. „Nu este firesc ca un singur spital din 4 județe să fie cel care să lucreze teste, să primească pacienți, iar autoritățile locale din celelalte județe să nu ia nicio măsură”, se revoltă managerul de la „Victor Babeș” Timișoara.

„Am rămas singurul spital din partea de Vest care efectuăm probe, primim pacienții… Este un consum financiar, fizic, psihic al întregului personal medical și mai ales non-medical, de achiziție, de a avea tot ce ne trebuie, de la echipamente la teste, medicație…”

Reporter: De ce doriți să nu mai primiți pacienți infectați cu COVID-19 din județele limitrofe?

- Advertisement -

Voichița Lăzureanu: Noi ne dorim să nu-i mai primim. Evident că, dacă vor fi în fața spitalului, îi vom primi. Să nu credeți că e gata: am închis spitalul și îi returnăm. Nu așa se pune problema. Se pune pur colegial. Pur medical. Nu este firesc ca un singur spital din patru județe să fie cel care să lucreze teste, să primească pacienți, iar autoritățile locale din fiecare județ în parte să nu ia nicio măsură.

– Ați discutat în prealabil pe această temă cu autoritățile, colegii din celelalte județe, înainte să intrăm în stare de urgență?

Fiecare județ a avut ca obiectiv întocmirea unui plan alb, care înseamnă: fiecare spital din fiecare județ să fie desemnat spital pentru pacienții cu COVID-19 și spital non-COVID. Paturi de terapie intensivă COVID și non-COVID. Este o lună de zile de când județul Timiș a finalizat acest plan. Nu știu ce e în celelalte județe. Cert e că nimeni nu face nimic, în celelalte județe. Am rămas singurul spital din partea de Vest care efectuăm probe, primim pacienții… Este un consum financiar, fizic, psihic al întregului personal medical și mai ales non-medical, de achiziție, de a avea tot ce ne trebuie, de la echipamente la teste, medicație… Refuz să cred că noi am făcut ceva supraomenesc, pe care nimeni din celelalte județe n-a mai putut să-l realizeze.

- Advertisement -

„Avem 53 de pacienți externați, vindecați, fără a avea vreun caz de infectare din personalul medical”

– Poate aduceți și bani de acasă, dacă nu mai sunt măști…

Nu se pune problema la noi. Am avut totul asigurat din primul moment. Ca urmare, avem 53 de pacienți externați, vindecați, fără a avea vreun caz de infectare din personalul medical. Nu cred că este normal ca autoritățile județene să nu se implice decât cu gura și cu „o să facem”. Nu se mai poate! Este nefiresc să plimbăm pacienții sute de kilometri, dintr-un spital sau altul, punând la risc ambulanțierii, ISU, întregul personal. Doar pentru că la nivelul respectivelor județe nu s-a organizat nimeni, nicicum.

– Mă gândesc că atât în Arad, cât și în Caraș Severin sau Hunedoara există spitale care au și secții de boli infecțioase, nu?

Bineînțeles. Sunt medici de boli infecțioase în fiecare județ. Iar managementul acestor pacienți este relativ ușor din punct de vedere infecțios. Este relativ complicat însă din punct de vedere al terapiei intensive, al dializei, al tuturor patologiilor pe care acești pacienți le au, cu cât sunt mai în vârstă.

– Aveți 5 pacienți, în total, la terapie intensivă. Câți din alte județe?

3 sunt din alte județe, din cele 9 paturi pe care le avem la terapie intensivă.

– Și câți bolnavi, în total, din afara județului Timiș?

75% din bolnavi provin din alte județe.

„Nu se poate să încarci un spital cu întreaga patologie din 4 județe!”

– Ce v-au spus managerii acelor spitale când au trimis pacienții spre vindecare la „Victor Babeș”? E vreun protocol între instituții?

Nu-i niciun protocol. Noi am fost deschiși, pentru început, de a-i prelua. Adică, am fost suficient de deschiși timp de o lună: să-i ajutăm, să-i sprijinim, să le acordăm îngrijire medicală, tratament, hrană, totul. Dar nu se poate să încarci un spital cu întreaga patologie din 4 județe!

– Merg și medicii de acolo pe zicala: „Du-te la Timișoara, că acolo sunt doctori mai buni, au aparatură”.

E adevărat. Cred că pacientul are un confort mai mare când e trimis la Timișoara. Dar noi, în primul rând, avem datoria de a ne ocupa de pacienții din județul nostru. Să avem pentru ei tot necesarul.

– A decedat și la Timișoara un pacient infectat cu COVID-19.

A murit la 10 minute după ce a fost adus la spital. A fost adus așa cum a fost adus. A mai murit azi noapte unul, tot din Arad. Nici n-a mai ajuns în salon. A decedat în Salvare.

– Dumneavoastră vă chinuiți să salvați vieți la „Victor Babeș”, iar alți medici, vezi cazul Arad, nu fac teste pacienților, care, culmea, ies pozitivi de-abia în urma decesului. Ce-i de zis?

Știu. Nu pot să comentez. Trebuie să se organizeze la ei mai bine și să nu mai trimită bolnavi la noi.

„Nu mai avem de unde cumpăra echipamente de protecție, dezinfectant etc., în volumul în care avem nevoie. Deocamdată nu avem deficit. Dar, dacă nu găsești, resursele existente se vor termina și ele.”

– Aveți probleme de ordin financiar?

Nu e asta. Dar nu mai avem de unde cumpăra echipamente de protecție, dezinfectant etc., în volumul în care avem nevoie. Deocamdată nu avem deficit. Dar, dacă nu găsești, resursele existente se vor termina și ele. Degeaba au donat oamenii. Am fost finanțați de Primărie, de Consiliul Județean, de organizații non-guvernamentale, de firme din Timișoara…

– Cum vedeți escaladarea epidemiei la noi?

O să vină. Vine, vine, vine! Dacă am testa mai mulți, dacă distinșii noștri conducători din celelalte județe ar testa și ei, altfel ar sta situația. Nu poți să ai doi oameni dintr-un spital care să lucreze non-stop, zi de zi de zi de la Dumnezeu, fără sâmbătă, fără duminică. Cu cât nu vom respecta regulile de distanțare socială, cu atât epidemia va dura mai mult.

– Apucați să dormiți? Cum vă organizați acolo?

Nu vreți să știți! Nu vreți să știți! Nu poți face față la 4 județe. Vom ajunge în situația în care nu vom putea să-i tratăm pe pacienții din județul nostru. Și nu-i va primi Aradul, Carașul sau Hunedoara. Să nu credeți că cei de acolo se vor organiza. De o lună tratăm pacienți cu COVID-19 și nu s-a infectat nimeni de la noi din spital. Înseamnă că medicii, asistentele s-au protejat. Au avut cu ce. În alte spitale, în alte județe nu s-a întâmplat așa și vedeți unde s-a ajuns.

– Care-i strategia de organizare a dvs.?

Am avut tot ce ne-a trebuit din punct de vedere al echipamentelor medicale și al medicației, cu un efort uriaș pe parte administrativă. Uriaș! Oamenii de la administrativ sau orice altă subdiviziune au stat aici zi și noapte.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Sunteti extraordinari si unici in Romania, toti managerii si directorii medicali din restul tarii ar trebui sa ia exemplu de bune practici medicale de la voi. Absolut sigur, nesimtitii din Arad, Hunedoara si Caras-Severin n-au facut nimic o luna de zile, au pierdut o luna de zile gandind ca arunca tot in curtea voastra, niste inconstienti si puturosi si incompetenti, asta sunt, probabil ca sunt si psdisti, ca altfel nu-mi pot explica aceasta situatie infernala. Ditamai Aradul, nu face nimic si va trimite fuga voua toate cazurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -