Mitropolitul Hierotheos, înalt ierarh ortodox din Grecia, s-a vaccinat public anti-Covid. Ce face, în acest timp, Preafericitul Daniel

2
672

Mitropolitul Hierotheos Vlachos de Nafpaktos, înalt ierarh ortodox din Grecia, a dat exemplu personal, vaccinându-se duminică public împotriva Covid-19. El a fost printre primele persoane vaccinate din țară. Prelatul – o personalitate a ortodoxiei, cu numeroase cărți scrise – susține campania de imunizare și a ținut astfel să dea o lovitură conspiraționiștilor – dintre care foarte mulți pretind că sunt credincioși practicanți. Mitropolitul a fost vaccinat la spitalul Evangelismos.

Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii, Ieronim, a făcut, la rândul său, o declarație publică de susținere a vaccinării, spunând că el însuși ar fi vrut să fie imunizat cât mai repede, printre primii, dar medicii nu i-au permis pentru că luna trecută s-a infectat cu Covid și încă nu e refăcut complet.

În Grecia, conducătorii țării au fost primii care s-au imunizat, arătând astfel oamenilor că n-au de ce să se teamă. Katerina Sakellaropoulou, președinta țării și șefa Consiliului de Stat, a fost și ea vaccinată la același spital, tot public și tot în cursul zilei de duminică. Imediat după ea, s-a vaccinat și premierul Kyriakos Mitsotakis, la spitalul Attikon. La scurt timp, același lucru s-a întâmplat și cu profesorul Sotiris Tsiodras, doctor în patologie și boli infecțioase și coordonatorul campaniei în Grecia.

În Bulgaria, episcopul Tihon a fost a doua persoană vaccinată: „Cred că Dumnezeu le-a spus acelor oameni de știință cum să facă vaccinul”

Gestul mitropolitului Hierotheos Vlachos nu este singular, și alți conducători ai bisericilor dând tonul pentru a-i convinge pe credincioși că teoriile despre diavolul care se ascunde în vaccinuri sunt invenții. În Bulgaria, episcopul Tihon a fost a doua persoană din țară care s-a vaccinat, după ministrul Sănătății. Episcopul Tihon a explicat că, în opinia sa, vaccinul este creat de oameni cu ajutor divin: “Cred nespus în Dumnezeu și cred că Dumnezeu le-a spus acelor oameni de știință care au creat vaccinul cum să facă acest lucru”.

Papa Francisc, capul catolicismului, a transmis și el, de Crăciun, un mesaj de susținere pentru campania de vaccinare, cerându-le decidenților politici să găsească soluții pentru ca să fie imunizați și cei nevoiași și persoanele din lumea a treia. În mesajul său, Papa Francisc a spus: “Îi rog pe toţi cei implicaţi în companii, în organizaţii internaţionale, să promoveze cooperarea şi nu competiţia şi să caute o soluţie pentru toată lumea, vaccinuri pentru toţi, mai ales pentru cei vulnerabili şi cei care au reală nevoie“.

În România, patriarhul Daniel tace. A fost scos la înaintare purtătorul de cuvânt, cu un comunicat ambiguu și duplicitar, care le sugerează oamenilor că vaccinul nu e sigur pentru că e „absolut nou” și „descoperit recent”

În România, BOR are o atitudine ezitantă și chiar duplicitară față de campania de vaccinare. Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe, tace pe această temă.

Singura luare de poziție oficială de până acum a fost un comunicat destul de ambiguu al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, preotul Vasile Bunescu. Acesta a rotit meșteșugit cuvintele, folosind câteva expresii favorabile, dar fără să recomande niciun moment credincioșilor vaccinarea. Ba, din contră!

Pe scurt, punctul de vedere al BOR este că “salută vestea bună” a apariției vaccinului (afirmație strecurată abia în a treia frază din comunicat), dar cu mențiunea imediată că “Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical”. Textul abundă de mici “șopârle” pe care BOR le aruncă pentru a semăna îndoiala și reticența printre oameni. După ce spune că Biserica nu se bagă în chestiuni medicale (deși a făcut-o până acum, prin prelații săi, care au pretins că oamenii nu se pot îmbolnăvi în biserici), Bănescu adaugă că vaccinul e “absolut nou”, “descoperit recent” și că nici specialiștii nu sunt toți de acord în privința sa.

Pentru BOR, pare să fie mult mai importantă posibilitatea ca oamenii să refuze vaccinul, decât ca aceștia să se imunizeze împotriva bolii. De aceea scurtul comunicat subliniază de două ori că vaccinarea trebuie să aibă caracter voluntar și să nu fie o obligație.

De la începutul pandemiei, site-urile ortodoxe din România au dus campanii conspiraționiste asidue, fiind printre principalele instrumente de propagare a zvonurilor, minciunilor și panicii în rândurile populației.

Comunicatul emis de BOR și semnat de preotul Vasile Bănescu pe 18 decembrie

“Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare şi speranţă

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest mod, teama şi ezitarea vor fi învinse de încredere şi speranţă.

Vasile Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Domnule Bănescu cu tot respectul, dacă voi la biserică spuneți la enoriașii analfabeți funcționali să nu se vaccineze, sigur nu se vor vaccina pentru că așa a spus preotul, și dacă aveți mulți Teodosie de Constanța 70% din populație nu se va vaccina!!!

  2. Vaccinul ăsta a venit cu o mașină frigorifică normală ,nu era un Mercedes Benz special pentru ultrafericiti….cum să se vaccineze cu toată lumea ,păi ei sunt trimișii lui Dumnezeu pe pământ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here