Mircea Lucescu, cel mai important antrenor român în activitate, și-a dat demisia de la Dinamo Kiev și anunță că pune punct carierei. Legendarul fost fotbalist și antrenor are 78 de ani și pleacă de la Kiev după 3 ani și jumătate pe banca nu mai puțin celebrei formații ucrainene.
Anunțul a fost făcut după ce Dinamo Kiev a pierdut vineri derby-ul campionatului, 0-1 cu Șahtior Donețk, formația la care „Il Luce” a avut cel mai lung mandat – 12 ani (2004-2016) și cu care a reușit performanțe remarcabile, inclusiv câștigarea Cupei UEFA (în 2009).
Acest ultim meci a avut loc pe stadionul „Dinamo – Valeri Lobanovski” din Kiev.
Cei care au dat vestea retragerii marelui antrenor român sunt jurnaliștii de la publicația ucraineană Sport.ua.
La conferința de presă, Mircea Lucescu a spus:
- „Astăzi nu aș vrea să vorbesc despre joc. Vreau să spun că am dedicat 15 ani fotbalului ucrainean. Aici am decis să-mi pun capăt carierei. Acesta a fost ultimul joc. Mi-am luat rămas bun de la jucătorii mei, inclusiv de la cei de la Șahtior.”
- „Vă mulțumesc tuturor. Mi-ar fi plăcut să se termine altfel. Totul se termină – o carieră, o dragoste, o viață. Totul are un început și un sfârșit.”
- „Echipa asta a lui Dinamo are un viitor frumos. La fel are și fotbalul ucrainean. Dar pentru mine este complicat să merg mai departe cu acest război, cu lipsa fanilor. Toate minutele astea de liniște, de reculegere, sunt dificile pentru mine.”
- „Am devenit mai sentimental peste ani. Fiecare meci a devenit tot mai complicat pentru mine. E dificil să mă gândesc constant la toți oamenii nevinovați care mor. Nu pot combina asta cu fotbalul.”
- „Vă mulțumesc tuturor, mulțumesc fotbalului din Ucraina pentru acești 15 ani minunați. Vă doresc pace, sănătate și un viitor fericit! Eu sunt aici de la începutul războiului, din 2014. Nu am părăsit atunci Donețk-ul. În ultimii doi ani, mulți fotbaliști cu experiență au părăsit echipa. Cei tineri nu-i pot înlocui imediat. Trebuie răbdar. Cel mai ușor e să critici și să blamezi. E necesar să susținem tineretul ucrainean.”
În galeria marilor antrenori ai lumii
Născut pe 29 iulie 1945, la București, Mircea Lucescu este al doilea cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului mondial, cu 35 de trofee câștigate:
- 13 titluri naționale (9 în Ucraina, 2 în România, 2 în Turcia)
- 10 Cupe naționale (7 în Ucraina, 3 în România)
- 10 Supercupe naționale (8 în Ucraina, 1 în România, 1 în Rusia)
- 2 trofee europene (Cupa UEFA + Supercupa Europei).
Pe primul loc, în această ierarhie, rămâne – și probabil că așa va fi pentru mult timp de aici înainte – scoțianul Sir Alex Ferguson, care a obținut 49 de trofee, din care 38 cu Manchester United.
Lucescu va fi, foarte probabil, depășit în scurt timp de mult mai tânărul spaniol Josep Guardiola (52 de ani), care are același număr de trofee (35) și este acum antrenor la superputerea Manchester City.
Cele 35 de trofee au fost câștigate cu 7 din cele 12 echipe de club pe care le-a antrenat:
- 22 cu Șahtior Donețk (8 titluri + 6 Cupa Ucrainei + 7 Supercupa Ucrainei + 1 Cupa UEFA)
- 3 cu Dinamo Kiev (1 titlu + 1 Cupa Ucrainei + 1 Supercupa Ucrainei)
- 3 cu Dinamo București (1 titlu + 2 Cupa României)
- 3 cu Rapid București (1 titlu + 1 Cupa României + 1 Supercupa României)
- 2 cu Galatasaray Istanbul (1 titlu + 1 Supercupa Europei)
- 1 cu Beșiktaș Istanbul (1 titlu)
- 1 cu Zenit Sankt Petersburg (1 Supercupa Rusiei).
În 2015, când se afla șa Șahtior Donețk, Mircea Lucescu a devenit al 5-lea antrenor cu 100 de meciuri în Liga Campionilor, alăturându-se celebrilor Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger și José Mourinho.
Și-a început cariera cu o înfrângere, la 35 de ani
Pe 28 februarie 1979, Mircea Lucescu își începea formidabila carieră de antrenor. Il Luce avea atunci numai 33 de ani, încă juca la Corvinul, iar în acea iarnă fusese instalat „principal” al hunedorenilor în locul lui Ilie Savu.
Mircea Lucescu a debutat ca antrenor la Corvinul Hunedoara, în Divizia B de atunci (Liga a 2-a în prezent). Primul său meci a fost însă unul de Cupă, în „16-imi”, tot cu o echipă din Divizia B, Metalul București. A fost 1-1 după 90 de minute, iar bucureștenii au câștigat surprinzător cu 3-1 în prelungiri.
De-a lungul prodigioasei sale cariere de antrenor, întinsă pe 44 de ani, Mircea Lucescu a pregătit două echipe naționale (România, Turcia) și 12 echipe de club (cu două mandate la Rapid) din 5 țări: patru din Italia, trei din România, două din Ucraina, două din Turcia și una din Rusia.
Printre cele mai importante performanțe, într-o carieră de antrenor începută în 1979, se numără:
- calificarea României la Euro 1984 (turneu la care participau doar 8 echipe) – locul 1 într-o grupă cu Italia (campioana mondială la zi), Cehoslovacia, Suedia și Cipru;
- semifinală a Cupei Cupelor cu Dinamo București;
- Supercupa Europei cu Galatasaray Istanbul;
- Cupa UEFA cu Șahtior Donețk.
Ca antrenor, este campion cu câte două echipe în România (Dinamo, Rapid), Turcia (Galatasaray, Beșiktaș) și Ucraina (Șahtior Donețk, Dinamo Kiev).
Ca jucător, a evoluat timp de 13 ani pentru naționala României (1966-1979), având 70 de meciuri și 9 goluri marcate. A fost „căpitanul de la Guadalajara” – în meciurile cu Brazilia (2-3), Anglia (0-1) și Cehoslovacia (2-1), la Campionatul Mondial din 1970, la care au participat 16 echipe (nu 32 ca în prezent sau 48 din 2026).