miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMinisterul de Externe rus a difuzat imagini din 2010 cu deșeuri radioactive...

Ministerul de Externe rus a difuzat imagini din 2010 cu deșeuri radioactive din Slovenia, susținând că ar fi din Ucraina și ar reprezenta componentele „bombei murdare”! Ljubljana a reacționat imediat

-

O nouă dezinformare năucitoare a fost promovată la cel mai înalt nivel de Guvernul Rusiei. Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a difuzat marți fotografii din 2010 de la un depozit de deșeuri radioactive din Slovenia, sugerând că sunt făcute acum și că arată pregătirile Ucrainei de a fabrica o „bombă murdară”! Guvernul de la Ljubljana a reacționat a doua zi, ridiculizând grosolana încercare a Kremlinului.

Ministerul de Externe al Rusiei a publicat marți mai multe fotografii care înfățișează o centrală nucleară, niște depozite de materiale radioactive și pungi cu astfel de deșeuri. În colaj se explică faptul că e vorba despre „Capacitățile Ucrainei de a crea «bomba murdar㻓. Fiecare poză e însoțită de scurte descrieri: sunt depozitele de combustibil nuclear, reactoare destinate cercetării științifice și „bomba murdară”. Rușii dau și detalii pe această ultimă poză: „Materiale folosite – uranium-235 și plutonium-239”. Dintre toate materialele radioactive, rușii le-au ales pe cele a căror perioadă de înjumătățire a radiațiilor este cea mai mare.

Textul Ministerului de Externe al Rusiei care însoțește colajul e următorul: „ministrul Apărării: conform informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au primit ordinul direct să creeze o așa-numită bombă murdară. Operațiunea se apropie de final”.
Numai că, a doua zi după publicarea acestor fotografii și a textului cu pricina, Slovenia a reacționat oficial. Guvernul de la Ljubljana a publicat postarea de pe Twitter a Ministerului de Externe de la Moscova și a precizat că este vorba de fotografii făcute în 2010, nu acum, și că nu sunt de la fabricarea așa-zisei „bombe murdare“, ci din propriile sale depozite de materiale radioactive. „Deșeurile radioactive în Slovenia sunt depozitate în siguranță și sub supraveghere. Nu sunt folosite pentru fabricarea niciunei bombe murdare”, au scris reprezentanții Sloveniei sub postarea rușilor.

- Advertisement -

Acest fake grosolan nu face decât să decredibilizeze și mai mult – dacă mai era cazul de așa ceva – regimul Putin. De câteva zile, Moscova încearcă să gonfleze o nouă sperietoare care trezește temerea că rușii pregătesc, de fapt, justificarea unor atacuri nucleare în Ucraina. Pornind de la cel mai înalt nivel – Serghei Șoigu, ministrul Apărării –, s-a lansat ideea că ucrainenii ar fabrica „bombe murdare“, din materiale radioactive, pentru a le folosi pe propriul teritoriu! Șoigu i-a sunat pe omologii săi din SUA, Franța, Marea Britanie și Turcia, informându-i despre așa-zisul pericol.

Americanii, francezii și britanicii au remis un comunicat comun în care menționează că acuzațiile sunt total necredibile.

Pe de altă parte, evoluția războiului în Ucraina și tensiunile din societatea rusă l-au lăsat fără soluții pe Putin. Speranțele acestuia că Europa va capota sub presiunea locuitorilor nemulțumiți și că o criză a gazelor va pune la pământ voința statelor din Uniunea Europeană s-au dovedit deșarte. Europa și-a umplut depozitele de gaze și acum are chiar un exces de rezerve, astfel că vasele cu gaze lichefiate se estimează că vor fi nevoite să aștepte în largul porturilor până în decembrie, pentru a-și putea descărca marfa. Prețul gazelor naturale a coborât la mai puțin de jumătate față de luna august, astfel că nici amenințările fostul președinte și premier rus Medvedev, cum că vor ajunge la 5.000 de dolari/1.000 de metri cubi, n-au căpătat consistență. În cursul zilei de miercuri, 25 octombrie, prețul pentru 1.000 de metri cubi de gaz a fost de 942 dolari.

- Advertisement -

În acest context, Putin se simte tot mai amenințat și încolțit. La Moscova au loc exerciții care simulează reacția la o lovitură de stat, iar dictatorul caută disperat soluții de ieșire din această fundătură. Cum mobilizarea parțială nu i-a adus creșterea așteptată a puterii militare, una din ultimele soluții ar fi atacarea Ucrainei cu bombe nucleare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ponta îl laudă pe Iohannis pentru salvarea infractorilor: „A reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de «marțea neagră», nici Dragnea cu OUG 13”

* Avertisment apocaliptic: „România intră în incapacitate de plată în perioada următoare dacă Ministerul Finanțelor, condus de PSD, va face împrumuturi cu 10% dobândă! Luni ne-am împrumutat la 9,7%!”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -