Serviciile secrete SRI și SIE au fost băgate de Guvernul Ciucă pe furiș în lista instituțiilor care trebuie să valideze firmele non-UE dornice să investească în România sume mai mari de două milioane de euro, dezvăluie G4Media. Totul s-a făcut fără anunțarea opiniei publice, pe ascuns, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată deja joi.
Oamenii generalului Ciucă și-au ascuns această putere discreționară și anormală acordată serviciilor secrete sub pretextul aplicării unui Regulament UE – care e legislație europeană obligatorie. Numai că în Regulamentul UE 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 19 martie 2019, nu se scrie absolut nimic despre serviciile secrete! Acestea au fost adăugat de Guvernul României „din pix”, pe lângă textul cu cerințele UE.
Regulamentul european nu face nicio referire la implicarea serviciilor secrete în procedura de validare a impactului firmelor străine non-UE asupra securității statului.
Dar Guvernul PSD-PNL-UDMR a adăugat, la text, mențiunea că reprezentanții SRI și SIE sunt invitați permanenți în Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), formată din oamenii Guvernului, ministerelor de profil și Consiliului Concurenței.
Mai mult decât atât, OUG-ul emis de Guvernul Ciucă menționează că „la solicitarea CEISD, SRI și SIE transmit avize” despre investițiile străine evaluate.
Aici, Guvernul României a acționat de-a dreptul în sens invers față de Regulamentul UE, care le cere statelor membre să se consulte nu cu serviciile secrete, ci cu societatea civilă, companiile și sindicatele!
Preluarea puterii în România de către serviciile secrete a fost anticipată încă din anii 2000 de generalul Pacepa, fostul director adjunct al DIE, fugit în SUA în 1978
Totul s-a făcut conspirat, pe ascuns, ca într-o operațiune specifică a serviciilor de informații: OUG-ul n-a fost în dezbatere publică, n-a fost comunicat nimănui și anunțat abia miercuri după-amiază, odată cu comunicatul privind ordinea de zi a ședinței Guvernului de a doua zi!
Preluarea puterii în stat de către serviciile secrete a fost anticipată încă din anii 2000 de către răposatul general de securitate Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al DIE (precursorul SIE), fugit în SUA în 1978, via Germania de Vest. Acesta a avertizat, în cel puțin două dintre cărțile scrise de el, că România a apucat pe drumul Rusiei, unde KGB-ul s-a transformat, la mijlocul anilor 1990, din instrument al puterii politice în însuși statul rus, controlând din umbră absolut toate instituțiile și partidele politice, care rămân astfel de paie.
Pacepa a avertizat că situația din România se deteriora și că serviciile secrete în țară, nereformate și necontrolate de Parlament, capătă tot mai multă putere, devenind ele însele niște caracatițe care cuprind toate instituțiile.
Generalul nu s-a întors niciodată în țară, nici după căderea comunismului, menționând în cărțile sale, dând nume concrete, că Securitatea lui Ceaușescu n-a plecat niciodată de la putere, păstrând din umbră controlul asupra serviciilor, economiei și politicii.
După 1990, s-a discutat intens despre imixtiunea serviciilor secrete în toate zonele profitabile din economie – atât cea vizibilă, cât și cea subterană. Implicarea oficială de acum a SRI și SIE în procesul de validare a firmelor non-UE care au dreptul să investească în România deschide practic poarta unei potențiale corupții masive: practic, cine vine în țară poate fi pus să „cotizeze” sau să coopteze oamenii serviciilor în conducerea filialelor de aici.
Mâine politicienii vor da vina pe niște generali și ofițeri pentru creșterea datoriei externe.
Interesant !
Dar parcă Iohannis a interzis serviciilor să furnizeze probe in procesele statului contra jefuitorilor, nu ?
Cand Pootain ameninta cu al treilea razboi mondial, Romania trebuie sa fie slaba, impidicata si nepregatita, ca altfel se supara niste unii…
Generalul a facut bine ce a facut.
Singura problema majora sunt bezmeticii de la pesede. Catu si Ghinea ar trebui cooptati in guvern.
Absolut corect. Dupa 1990 la noi au venit toti ruptii in fund, cu cateva sute de dolari in buzunar, si in cardasie cu politicieni romani au pus mana pe multe active ale statului.
Uitati-va numai la turism.
Bulgarii au privatizat cu firme de top germane si britanice iar noi am privatizat cu studenti arabi.