joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvăluiriMasacrul de la Săpoca - "un lung șir de erori umane și...

Masacrul de la Săpoca – „un lung șir de erori umane și manageriale”. Și o întrebare: de ce ținea directoarea PSD-istă 45 de posturi blocate?

-

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că masacrul de la Spitalul de psihiatrie Săpoca, județul Buzău, a fost rezultatul unui lung șir de erori umane. De exemplu, asistenta a lăsat stativul de perfuzie în camera agresorului, încălcându-și astfel fișa postului. Dar responsabilitatea majoră revine conducerii spitalului.

Sorina Pintea conduce personal echipa de control deplasată la Săpoca, unde 4 pacienți (de peste 60 de ani) au fost uciși și 9 răniți de un pacient mai tânăr, Ștefan Lungu (38 de ani), care i-a lovit în cap cu un stativ de perfuzii, la ora 3.30 noaptea, în timpul somnului.
Pintea a prezentat duminică seară primele greșeli indentificate în timpul controlului. Ea a spus că, în acest caz, ministerul va face plângere penală.

Greșeala nr. 1. Asistenta a lăsat stativul în salon

  • „S-a produs un lung șir de erori umane. Reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Fiecare să respecte ce e în fișa postului.”
  • „Prima mostră de nerespectare a fișei postului: se arată în fișa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente. Stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon în care se află pacienți cu probleme psihice.”

Greșeala nr. 2. Au fost puși doi pacienți în pat, deși erau paturi libere

  • „La ora 1.45, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus «de ce să nu-l punem aici?». Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume.”
  • „Înainte de atac, în jurul orei 3.00 dimineața, una dintre asistente declară că a fost să-și facă rondul. L-a văzut spălându-se pe față. L-a rugat să meargă în pat, iar acesta ar fi răspuns afirmativ.”
  • „Mai era un pavilion la vilă, acolo se plătește legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ținut o noapte.”

Greșeala nr. 3. Pacientul nu a fost sedat

  • „Pacientul fost mutat vineri pe o zonă nesupravegheată.”
  • „În foaia de tratament, medicul a consemnat că trebuie să fie sedat. În foaia de observație apare un formular în care asistenta notează ora la care administrează tratamentul și ce tratament administrează. Asistenta spune că a administrat tratamentul, dar în foaie nu apare consemnat.”

Greșeala nr. 4. Cearta asistentelor și mutarea în zona nesupravegheată

  • „Pacientul a venit de la UPU, el acolo fiind adus cu o ambulanță. În momentul în care s-a deplasat de la camera de gardă, unde fusese consultat, spre garderobă, a făcut o criză convulsivă, lucru care a determinat-o pe doctorița care era de gardă să-l interneze într-un salon cu supraveghere, unde a stat aproximativ 14-15 ore. 14-15 ore n-au fost probleme, pacientul era liniștit, cooperant, așa reiese din ce scriu medicii. Pentru că a venit un alt pacient care avea nevoie de internare și două paciente au avut o altercație, s-a constatat că trebuie să fie separate, a fost o nebunie, încă nici eu n-am descrifrat exact ce s-a întâmplat, s-a decis transferul lui pe o zonă nesupravegheată, fapt neconsemnat în foaia de observație, vineri.”

Greșeala nr. 5. Cele 45 de posturi nescoase la concurs

  • „Sunt și greșeli manageriale, pe care le voi prezenta în următoarea intervenție. În noaptea asta vom termina.”
  • „Nu se pune problema lipsei de personal. În acel moment erau 7 asistente medicale și 3 infirmiere pe secție.”
  • „Cele 45 de posturi aprobate în 2018, la solicitarea conducerii spitalului, urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică: «De ce nu ați scos la concurs?» A spus: «Pentru că nu am avut buget». Greșit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajari. Aici e o altă poveste, pe care o verificăm, personalul era la nivelul minim și fără aceste 45 de posturi.”
  • „724 de persoane reprezintă normativul minim. Suplimentarea cu 45 de posturi reprezintă trecerea către cel mediu.”
  • „Sindicatul spunea că sâmbăta și duminica sunt o asistentă la 70 de pacienți. Nici vorbă. M-am uitat pe grafice. Sunt câte 10 aistente la psihiatrie la cele două secții, 1 și 2, iar în timpul săptămânii sunt 4-5.”
  • „Erau doi paznici, potrivit legii. În plus, fochiștii au făcut și ei cursuri și pot face această pază.”

Întrebare apăsătoare: pentru ce erau păstrate cele 45 de posturi – pentru pile sau pentru șpagă?

Refuzul de scoate la concurs cele 45 de posturi aprobate în 2018 ridică mari semne de întrebare în privința directoarei spitalului, Viorica Mihalașcu.

De regulă, evitarea angajărilor prin concurs ascunde un comportament necinstit. Există o practică nenorocită, în multe județe ale României, prin care angajarea unui medic tânăr sau a unei asistente, într-un spital, se face contra unei șpăgi consistente. Recent, unei studente în ultimul an la Medicină i-au fost ceruți 200.000 de lei (circa 43.000 de euro) pentru a se angaja la un spital din Târgu-Jiu. Echipa de control a Ministerului Sănătății trebuie să verifice dacă și la Săpoca s-a întâmplat la fel.

- Advertisement -

Un alt motiv de a nu face angajări prin concurs este acela că directoarea PSD-istă a spitalului pierde controlul angajărilor. Or, ea are ordin de la partid să angajeze PSD-iști sau pile ale acestora. Buni, proști, trebuie angajați.

Viorica Mihalașcu este PSD-istă cu proptele mari în Buzău. Soțul ei, Gabriel Mihalașcu, a fost consilier municipal și consilier personal al primarului Constantin Boșcodeală (PSD-ist și el), iar acum este director tehnic la Serviciul de Ambulanță Județean Buzău. Mihalașcu a făcut avere din contractele firmei sale cu o societate a Consiliului Local Buzău, din care el făcea parte. De aceea, în 2014, ANI l-a declarat incompatibil, obligându-l să renunțe la poctul de consilier local.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

* Familia tradițională PSD care a îndoliat Buzăul: soția e directoare la Spitalul Săpoca, soțul e director la Salvare, după ce a căpușat banii publici

7 cauze ale măcelului de la Săpoca. La fel ca la Caracal, crimele din Buzău au la bază Mafia PSD

Măcel la Spitalul de psihiatrie Săpoca. Un pacient bețiv a lovit în somn 13 oameni, dintre care 4 au murit. I-a izbit în cap cu un stativ de perfuzie

* Încă un șmen al polițiștilor care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea au divorțat în 2018 ca să poată fi amândoi șefi!

O paralelă dureroasă: Alexandra – Sorina. Poliția Română „și-a încheiat programul” pentru răpire+viol, Ambasada SUA și-a prelungit programul pentru o viză

Cumpănașu, demență în direct la RTV: „Politicienii ăștia… o să mă piș în gâtul lor în curând!”

S-au pensionat cei doi polițiști-șefi care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea abia au depășit 50 de ani și vor avea pensie specială

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

Mandachi #șîeu: „Capitulez! Lucrătorii au fost alungați de Statul nemernic, iar acum pe Stat îl doare-n cur! De ce ne buzunăreşti, ciorditorule?”

2 COMENTARII

  1. Eu consider că Biblia și articolele ei fac bine, mai mult bine bolnavilor de la psihiatrie, mai mult bine ca alcoolul și medicamentele. Viitorul bolnavilor va însemna o cale sau un drum de bine. Scoatem boi medicamente și vedem ce porniri nebune ne conduc la un liman.

  2. La intrebarea dvs. de ce erau tinute posturile de directoare, cred ca raspunsul e : pentru pile pe spaga, daca e pila, nu inseamna ca nu da spaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -