Macron: Franța iese din carantină pe 15 decembrie și începe vaccinarea masivă anti-Covid. În România, sub 40% din oameni vor să se vaccineze

0
3377

Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat că Franța va ieși din carantină începând cu 15 decembrie și, aproape imediat, va intra în campania națională de vaccinare masivă anti-Covid a populației. Vestea a fost dată marți seara, când Marcon a mai anunțat și că, după o lună de lockdown, de sâmbătă vor fi eliminate primele restricții.

Franța a reușit să-și reducă substanțial numărul cazurilor zilnice în luna scursă de când a intrat în lockdown național. De la 40-50.000 de infectări pe zi, câte se raportau în momentul intrării în carantină, se ajunsese marți, 24 noiembrie, la 9.155. Chiar și așa, deocamdată numărul bolnavilor în stare gravă este încă mare, de 4.289. Se așteaptă ca și aici să apară reduceri serioase în perioada următoare.

Macron a spus că primele vaccinuri anti-Covid le vor fi propuse “celor mai fragile” și categoriilor expuse, adică personalul medical și cel din educație. Vaccinarea este opțională și va începe la sfârșitul lunii decembrie, câteva zile după ieșirea totală din carantină a țării.

Anumite vaccinuri (BioNTech/Pfizer, Moderna) vor fi disponibile “încă de la sfârșitul lui decembrie”, a spus președintele Franței și vor putea fi administrate imediat după ce autoritățile sanitare le vor omologa. Apoi va urma “o campanie de vaccinare masivă”. Macron a subliniat din nou că imunizare nu va fi obligatorie.

În timp ce Franța începe campania de vaccinare într-o lună, în România conspiraționiștii încă mai cred că noi vom fi „cobaii Europei”

În România, Guvernul l-a numit la conducerea campaniei naționale de vaccinare pe medicul militar Valeriu Gheorghiță. Anunțul acestuia că medicii și cadrele didactice vor avea prioritate a stârnit un val de ură și de contestări în special în rândurile profesorilor. Deși s-a explicat că vaccinarea este gratuită și opțională (se imunizează doar cine vrea), medicul coordonator și autoritățile au fost acuzați că fac parte dintr-un plan diabolic al Europei de a ne transforma în cobai pentru vaccinuri netestate. Numeroși profesori au anunțat déjà că vor refuza vaccinarea.

În România, lipsa de educație și de informare face ravagii. Teoriile conspiraționiste, susținute puternic printr-o propagandă neobosită și foarte bine coordonată în ultimele 8 luni, au făcut ca mare parte din populație să creadă că vaccinurile sunt periculoase. Sub 40% din populație se arată dispusă să se vaccineze împotriva Covid, arată ultimul sondaj de opinie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here