Lupte sălbatice în sudul Ucrainei. Forțele Kievului au intrat în Verbove, rușii contraatacă folosind forțe de elită și par să reziste presiunii – analiză ISW

0
1227
Linia frontului din sudul Ucrainei la 24 septembrie 2023

După ce s-a confirmat că forțele ucrainene au străpuns principala centură defensivă a Liniei Surovikin, acestea au intrat luptând în localitatea Verbove, dar rușii par să fi reușit, prin contraatacuri purtate cu forțe de elită, să oprească înaintarea, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Luptele sunt feroce și situația e foarte fluidă, mai notează experții de la acest think-tank care urmăresc evoluția situației din Ucraina.

Ucrainenii au reușit să intre în Verbove și încearcă o învăluire care ar putea, dacă reușește, să încercuiască un regiment de parașutiști ruși. Armata putinistă lansează însă contraatacuri și deocamdată pare să fi oprit înaintarea ucraineană. Forțele rusești sunt dispuse pe mai multe eșaloane în adâncime și încearcă o apărare elastică, dar tendința comandamentului de a le cere oamenilor să reziste și să nu cedeze teren duce la pierderi suplimentare din partea trupelor ruse, mai scrie ISW în ultimul său buletin informativ despre situația de pe front.

Mai jos, raportul ISW din dimineața zilei de 25 septembrie.

„Forțele rusești continuă să cheltuiască o putere de luptă semnificativă pentru a contraataca în vederea menținerii pozițiilor lor actuale și par să reziste ispitei operaționale de a se retrage în pozițiile defensive pregătite mai la sud.

Comandamentul rus a construit o apărare cu mai multe eșaloane în sudul Ucrainei care ar i-ar fi permis să desfășoare forțele în profunzime de-a lungul straturilor defensive ulterioare.

În locul acestei retrageri, forțele rusești au investit cantități considerabile de oameni, material și efort pentru a menține pozițiile defensive cele mai avansate din sudul Ucrainei. Până acum s-au retras în pozițiile defensive ulterioare doar sub amenințarea directă a avansurilor ucrainene.

Apărarea elastică a forțelor rusești presupune ca un eșalon să încetinească un avans tactic ucrainean în timp ce un al doilea eșalon de forțe contraatacă pentru a respinge acest avans.

Contraatacul necesită un moral semnificativ și capacitate combativă relativ ridicată, iar armata rusă pare să se bazeze pe unități și formațiuni relativ de elită pentru a contraataca, probabil cu prețul degradării acestor forțe.

Analiștii militari americani Michael Kofman și R.A. Lee au apreciat recent că forțele rusești au subutilizat adâncimea apărării lor și nu au executat încă „o adevărată apărare în adâncime” în care forțele rusești să schimbe „spațiu pentru uzură”.

Kofman și Lee au apreciat, de asemenea, că decizia comandamentului rus de a se apăra avansat a permis unităților de artilerie ucrainene să epuizeze forțele rusești.

ISW a observat un efort concertat al Ucrainei de a destructureze forțele rusești chiar în timp ce forțele ucrainene obțin câștiguri tactice semnificative, iar reticența rusă de a se retrage pe poziții defensive mai la sud este probabil să agraveze gradientul asimetric de uzură.

Contraatacurile rusești menite să mențină pozițiile înaintate au fost semnificative din punct de vedere tactic, dar rămâne neclar dacă aceste contraatacuri vor avea o importanță operațională de durată.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Filmulețul de 49 de secunde care-l îngroapă pe baronul Buzatu. DNA a făcut publică secvența-cheie a flagrantului: primirea șpăgii de peste 250.000 de euro

VIDEO. A doua filmare cu care DNA îl zdrobește pe șpăgarul Buzatu

STENOGRAME. Buzatu: „Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Vin, pescuiesc 5 minute și plec!” / Martor: „Îi spun lui Emil să vină cu «mâncarea caldă»”

* „Tâmpitule, prostule, unde sunt cartofii? Nu vezi că e numai carne pe masă? Tu nu știi că eu țin post?” Vasalitate feudală în Vaslui: asistenta lui Buzatu îl umilea pe șeful de la Protecție Socială pe județ, transformat în servitor

Pieleanu: „Buzatu e prietenul meu, sper să-și demonstreze nevinovăția!”. Chirieac: „Era cu metafizica, nu părea șpăgar ordinar”

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Ministrul Boloș (PNL), pe urmele lui Ciolacu (PSD): „Măsurile fiscale nu au impact asupra vieţii de zi cu zi a românilor”

Acuzații grave: viol asupra unei minore, la Școala de vară a AUR. Liderii partidului se ascund, un deputat zice că e „o înscenare”, altul dă vina pe fată!

Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, e îngropată în datorii: 32 de milioane de euro, din care 1,4 milioane către salariați și 7,5 milioane către stat

VIDEO. Cum mințea Putin în 2008, când a sfâșiat Georgia: „Crimeea nu este un teritoriu disputat. Acolo n-a fost niciun fel de conflict etnic. Rusia a recunoscut demult frontierele Ucrainei de astăzi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here