UE, Marea Britanie și Ucraina izolează aerian Belarusul. Nicio aeronavă a lui Lukașenko nu mai poate zbura în spațiul aerian al celor 29 de țări

2
5143
Aleksandr Lukașenko și fiul său, Viktor

Liderii Uniunii Europene (UE) au aprobat luni seara noi sancțiuni împotriva Belarusului, stat ex-sovietic căruia îi cer eliberarea imediată a jurnalistului-activist Roman Protasevici (26 de ani) și a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Cei doi au fost arestați duminică, în urma deturnării la Minsk, după o diversiune cu „amenințare teroristă, bombă la bord”, a avionului ce zbura pe ruta Atena – Vilnius.

Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. 

De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

Liderii celor 27 de țări europene cer Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”.

Un alt punct al declarației arată că liderii europeni sunt solidari cu Letonia în urma „expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Aceste măsuri au fost aprobate rapid. Acordul, pregătit în prealabil prin consultări între capitale, a fost anunțat la două ore după începerea unui summit al celor 27 organizat prin prezență fizică, pe parcursul a două zile, la Bruxelles.

Este o declarație de principiu adoptată de liderii europeni. Detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Belarusului vor fi stabilite de oficiali, diplomați și juriști în perioada următoare.

La summit-ul de la Bruxelles, România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Belarus pierde banii pentru taxa de survol

Alte două state, Marea Britanie și Ucraina, au impus interdicție de zbor în spațiul aerian al Belarusului, iar companiile Lufthansa, SAS și AirBaltic și-au anunțat decizia de a evita survolarea acestei foste republici sovietice.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski „a instruit guvernul” să pună în aplicare decizia sa privind „oprirea legăturilor aeriene directe între Ucraina și Belarus” și „să închidă spațiul aerian bielorus pentru zboruri din sau către Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al Președinției de la Kiev.

Și guvernul britanic a cerut tuturor avioanleor să înceteze să mai zboare peste Belarus.

Aproape 2.000 de aeronave comerciale zboară în spațiul aerian din Belarus în fiecare săptămână, a declarat organizația Eurocontrol. Aceste zboruri aduc venituri țării lui Lukașenko, prin taxele de survol. O mare parte din aceste încasări vor dispărea după decizia de luni a UE.

De asemenea, compania bielorusă Belavia operează, de regulă, în jur de 20 de zboruri pe zi din sau către aeroporturile UE. Acum, aceste zboruri sunt interzise.

Alte sancțiuni sunt în vigoare din 2004 sau 2020. Lukașenko și fiul său nu au voie să intre în UE

Sancțiunile de acum se adaugă celor care sunt în vigoare de 17 ani. În 2004, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra vânzărilor de arme și exporturilor de obiecte care ar putea servi reprimării în forță a manifestațiilor.

De asemenea, anumite active ale regimului Lukașenko au fost înghețate, iar patru cetățeni din Belarus au interdicție de a intra în Uniunea Europeană. Aceștia sunt suspectați că au legătură cu dispariția a patru persoane (doi politicieni de opoziție, un om de afaceri și un jurnalist) în 1999 și 2000.

Noi sancțiuni europene au vizat Belarusul imediat după alegerile prezidențiale de anul trecut, când președintele Aleksandr Lukașenko, reales într-un scrutin denunțat pentru fraudele masive, a reprimat în forță protestele în masă și a ordonat mii de arestări.

Începând de anul trecut, 88 de indivizi responsabili pentru represiuni și intimidare, printre care Lukașenko și fiul său, au interdicție de călătorie în UE, dar au și bunurile blocate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Teroriștii lui Lukașenko și-au scos prizonierul la „vorbitor”. Deși bătut, acesta își laudă torționarii!

* Emilia Șercan i-a distrus pe șantajiștii care conduceau Academia de Poliție: 3 ani de închisoare + 80.000 de lei daune morale + muncă în folosul comunității + funcții pierdute

* Lazarus a mințit! A fost internat cu Covid, iar acum se află în izolare la domiciliu. „Stau cu Miliția la ușă!”

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

Tehnici mafiote: Dragnea a lăsat un plic cu 40.000 de euro pe bancheta din spate a mașinii, pentru aranjorul întâlnirii cu Trump

* Rechizitoriu DNA: Meleșcanu a fost complicele lui Dragnea în numirea ilegală a unui consul pentru 45.000 de euro

* Chirieac își apără finanțatorul: „E un dosar aberant. PSD a plătit cinstit 250.000 $ pentru vizita lui Dragnea în SUA”

* Cele mai frumoase povești din fotbalul european. Recordul lui Lewandowski, revanșa lui Suarez, șansa lui Ronaldo, eșecul lui Neymar, norocul lui Chelsea, renașterea lui Liverpool

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here