Ludovic Orban, în criză de timp, trebuie să-l ocolească pe Ponta pentru a forma noul guvern. De ce?

2
1214
Ludovic Orban, Victor Ponta, partide Romania
Ludovic Orban a intrat în criză de timp și trebuie să găsească o soluție la manevrele lui Victor Ponta care nu dorește ca liberalul să ajungă premier - Foto: Facebook/Ludovic Orban, Facebook/Victor Ponta

Cu cât trece timpul de la moțiunea de cenzură cu atât se depărtează una de cealaltă, precum blocurile de gheață dintr-un iceberg, formațiunile politice care au demis Guvernul Dăncilă.

Mai mult, Orban va intra și în criză de timp, fiind obligat să vină cu o formulă de executiv în Parlament, în termen de zece zile.

PSD a anunțat deja că va boicota ședința parlamentului.

Victor Ponta, exact cum era de așteptat, are o agendă politică proprie mai aproape de PSD decât de liberali și USR.

Testarea majorității în parlament de către USR a fost un fiasco, ceea ce arată că și în cazul în care un ar trece un guvern, acesta ar fi extrem de fragil și poate compromite rapid fostele formațiuni de opoziție PNL și USR.

Social-democrații au luat în serios posibilitatea de a-și reface imaginea în opoziție

PSD are un discurs de formațiune de opoziție, deși e încă la guvernare, iar Viorica Dăncilă, în acest context, are șansa să capete susținerea necesară pentru a ajunge în turul al doilea.

Mai mult, Dăncilă speculează slăbiciunea PNL, anunțând că va încerca să formeze o nouă majoritate în cazul în care Ludovic Orban eșuează.

„Este adevărat că în momentul în care şase formaţiuni politice nu reuşesc să creeze o majoritate, vom încerca să creem noi o majoritate. Dar deocamdată noi suntem în opoziţie şi îi lăsăm pe cei care au dărâmat acest guvern să vină cu o soluţie. Nu vreau să spun care este prima opţiune. Cred că cel care trebuie să regleze această situaţie este preşedintele Iohannis, care este de fapt şi autorul a ceea ce s-a întâmplat. Ştim foarte bine că preşedintele Iohannis a cerut demiterea Guvernului, s-a implicat pentru demiterea Guvernului şi s-a comportat ca un preşedinte de facto al Partidului Naţional Liberal”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de News.ro.

Dan Barna nu riscă credibilitatea USR

Dan Barna, liderul USR, a realizat pericolul înspre care se îndreaptă liberalii și chiar dacă distanțarea de vârtejul distrugător creat de PSD și Pro România poate fi criticabilă în prezent, pe termen mediu poate fi soluția câștigătoare.

“Dacă nu există majoritate, înseamnă că rămânem în continuare într-o criză politică majoră. Miza acestor două zile de Parlament sunt tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi pentru că am solicitat acest lucru premierului desemnat şi PNL pentru că ei sunt cei care îşi asumă guvernarea şi cei care spun că există o majoritate. Dacă există o majoritate, nu e niciun fel de dubiu că aceste măsuri absolut necesare pentru cetăţeni, nu sunt în beneficiul USR, dacă ele sunt adoptate, lucrurile sunt foarte clare. (…) Sunt două zile de Parlament în care noi am solicitat dovedirea existenţei majorităţii. În momentul în care nu avem o majoritate, nu cred că mai suntem într-o situaţie de vot”, a mai afirmat Barna.

Deși PNL și USR au votat împreună. Pro România, UDMR, grupul minorităților și PSD au respins proiectele de lege cu privire la recursul compensatoriu și “fără penali în funcții publice”.

Ludovic Orban trebuie să găsească o soluție magică astfel încât să nu depindă de Ponta

“Dacă nu se va realiza ce am discutat cu premierul Orban, înseamnă că nu avem majoritatea, înseamnă că nu vom avea ce să votăm. (…) Vrem să se confirme că există această majoritate funcţională. Poziţia USR a fost constantă aceea că soluţia alegerilor anticipate pentru că noi ne îndoim că există o majoritate funcţională în Parlament. Iată preşedintele Iohannis şi premierul desemnat consideră că există o majoritate. Dacă ea există nu vedem nicio problemă pentru ca fără penali, de exemplu, să nu devină literă de lege în acest moment”, a mai afirmat Dan Barna, citat de News.ro.

”Marți şi miercuri urmează runda a doua de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură. Mâine ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri Pro România”, a anunţat Ludovic Orban.

Aceste negocieri sunt decisive. Ele vor contura atât programul de guvernare cât și numărul susținătorilor.

”Le-am transmis că am făcut aceste exerciţiu pentru a le arăta că PNL susţine câteva principii în actul de guvernare – un dialog real cu societatea civilă, asociaţiile profesionale, patronate, sindicate. (…) Înainte de orice decizie vom avea consultări cu societatea civilă”, a anunţat Ludovic Orban, comentând discuțiile pe care le-a purtat luni cu reprezentanți ai societății civile.

„Orice formaţiune politică care nu votează învestirea Guvernului pe care îl voi prezenta parlamentului, de fapt, menţine PSD la putere şi pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria şi în loc să susţină un guvern legitim, un guvern competent, un guvern care vine cu măsuri fundamentale pentru România, nu face altceva decât să asigure perpetuarea total nelegitimă la putere a unui guvern PSD, eşuat, demis, care nu mai are niciun fel de legitimitate de a exercita puterea în România. Mă îndoiesc că partenerii noştri care au contribuit la demiterea Guvernului Dăncilă ar putea în vreun fel să menţină şi să participe la decizia de perpetuare la putere a Guvernului Dăncilă”, a descris Ludovic Orban raționamentul prin care votanții moțiunii de cenzură ar trebui să susțină și noul guvern.

Victor Ponta nu va vota un Guvern Orban, el vrea să creeze o nouă majoritate alături de PSD

Dar acest raționament nu pare a fi valabil și pentru Victor Ponta care a văzut în moțiunea de cenzură doar o modalitate prin care “și-a încordat mușchii” în fața PSD, încercând să le arate cine e șeful.

“Să explicăm. Nu există nicio alianță PSD-Pro România- UDMR-Minorități (toți cei care s-au abținut azi la vot). Este doar o lecție pentru USR care, din aroganță sau din ignoranță, nu înțelege să își respecte electoratul și regulile democratice!

Pro România susține și va vota pentru:

  1. Abrogarea recursului compensatoriu în cazul infracțiunilor cu violență.
  2. Pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor din două tururi (aplicabilă însă, cel mai probabil, din 2024).
  3. Legea care interzice ocuparea funcțiilor publice de către cei condamnați penal de un judecător (nu ‘penalii’ – ca acum ‘penal’ este Dan Barna, iar eu care sunt achitat de judecători aștept de câțiva ani scuzele celor care mă făceau ‘penal’)!

Vom vota aceste proiecte pentru că așa considerăm că așteaptă electoratul nostru – nu însă că așa ne cer sau ne amenință Barna și USR!

Azi, Dan Barna și USR au venit cu aceste proiecte ca un șantaj la adresa PNL în războiul lor absurd de ocupare (prin manipulare) a electoratului de dreapta – oricum proiectele erau blocate la Comisii și nu puteau fi votate până nu au raport – totul a fost doar un joc de imagine. Pro România, UDMR și Grupul Minorităților le-au dat o mică lecție: nu aveți majoritate, nu folosiți voturile noastre ca să vă bateți cu PNL, nu șantajați PNL prin jocuri la Camera Deputaților, luptați-vă cât vreți cu PNL dar nu vă bazați pe noi pentru asta!”, a scris Ponta într-o postare pe Facebook.

Din acest text se poate observa cu ușurință că liderul Pro România nu e nici măcar de acord cu votarea primarilor în două tururi, văzându-se deja la timona PSD și amânând votul în două tururi pentru 2024, în limbaj politic însemnând “uciderea” subiectului.

Ludovic Orban nu se poate baza în niciun fel pe voturile Pro România. Dacă vrea să obțină o nouă majoritate ar trebui să atragă voturi, mai degrabă, de la PSD decât să încerce să obțină susținere de la Victor Ponta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Încă o probă zdrobitoare împotriva lui Cuc: schimbul de SMS-uri cu directoarea Tarom. „Mai uitați-vă pe Satu Mare, dacă a plecat vreunul”

VIDEO. CTP despre tentativa lui Cuc de a bloca la sol avioanele Tarom: „Un act de terorism, deturnare de avion”

* Cine ajunge în finală alături de Iohannis și de ce e o cursă atât de strânsă pentru locul doi?

VIDEO. Cucule, pușcăria te mănâncă! Autodenunț: a fost acasă la șefa Tarom și a întrebat-o „ce parlamentari zboară” în ziua moțiunii. DNA începe luni audierile

AUDIO. Candidata lui Voiculescu îl acuză pe „Varan”, plângând, că i-a furat banii de campanie și îi șantajează soțul bancher. „Jegul ăsta de om”, „o mizerie umană!”, „viermele ăsta”, spune un colaborator

VIDEO. Planul pervers al PSD: blocarea Parlamentului. Sabotarea cvorumului ar împiedica instalarea Guvernului PNL, dar și alegerile anticipate

 

2 COMENTARII

  1. Guvernul – ORBAN („monocolor” P.N.L.) VA TRECE, la votul-de-ÎNVESTITURĂ, din plenul Parlamentului !

    Pana la urma, si „Pro-România” va vota POZITIV, veti vedea…

    Pe ce ne bazam ? Paaaiii…, pe INTERESUL (!) lui Ponta, daaaaaaa ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.