O mutare capitală pentru reprofesionalizarea Poliției Române a fost anunțată vineri de ministrul de Interne Lucian Bode: calendarul concursurilor pentru posturile de conducere în toate structurile MAI. Acesta ar fi un pas uriaș spre scoaterea instituției de sub talpa baronilor locali și a politicienilor care, mai ales în ultimii 10 ani, au făcut praf Poliția, transformând-o într-o anexă a intereselor de partid.
Ministrul Bode și-a anunțat intenția de a scoate posturile la concurs încă din momentul numirii sale, în ianuarie 2021. Prăbușirea instituției, cu toate consecințele nefaste care au decurs de aici – cazuri în lanț de incompentență soldate cu pierderi de vieți omenești și tragedii – s-a accelerat acum aproximativ 10 ani, când Guvernul Boc a inaugurat practica numirii de șefi interimari la inspectoratele județene.
Bode: „Organizarea de concursuri şi ocuparea poziţiilor în urma unor concursuri transparente este preocuparea noastră şi aşa se va întâmpla“
Această politică a fost apoi preluată de toate partidele care s-au perindat la putere. În ultimii ani s-a ajuns ca guvernele să numească șefii Inspectoratelor Județene la ordinul baronilor locali. Un telefon “la centru” și conducerea poliției din județ era schimbată în funcție de interesele celui mai puternic politician local din partidul aflat la putere în acel moment.
Consecința: Poliția s-a scufundat în corupție, incompetență și obediență politică.
Concursurile pentru ocuparea posturilor au fost evitate cu obstinație, pentru că – exact ca și în sistemul medical – odată numiți pe criterii valorice, pe 4 ani, ofițerii ajunși în fruntea Inspectoratelor Județene sunt mult mai greu de schimbat de către mafiile locale.
Lucian Bode a anunțat că în Poliția Română, din 4.800 de posturi de conducere, 1.380 (aproape 30%) sunt ocupate prin împuternicire. Ministrul spune că vrea rezolvarea cât mai rapidă a problemei pentru a asigura “management predictibil stabil” la șefia MAI – o formă elegantă de a descrie scoaterea instituției de sub control politic și, adesea, chiar interlop. „Faptul că, doar în Poliţia Română, din 4.800 de posturi de conducere, 1.380 sunt împuterniciţi arată că este nevoie urgent ca această procedură să înceapă. Vorbim de peste 30% din posturi. La nivelul IGSU concursurile se derulează pentru 37 de posturi de conducere. Pentru IGPR, IGPF, IGAV, pentru DGPI şi DGA am primit în această săptămână o propunere de calendar, pe etape, pe care fiecare inspector general și şef de structură le are. Organizarea de concursuri şi ocuparea poziţiilor în urma unor concursuri transparente (…) este preocuparea noastră şi aşa se va întâmpla, începând cu săptămâna viitoare“, a declarat Bode vineri, la Zalău, citat de News.ro.
Concursurile organizate de Ministerul Sănătății pentru șefia Caselor Județene de Asigurări au fost întâmpinate cu o ostilitate isterică de presa oligarhilor. E de așteptat ca și concursurile din Poliție să stârnească o furtună
Ministerul de Interne este al doilea mare minister, după cel al Sănătății, care trece la distrugerea actualului sistem clientelar falimentar pentru România. Primele concursuri pentru ocuparea posturilor de directori la Casele Județene de Asigurări de Sănătate au avut deja loc și au relevat o realitate șocantă, care doar se bănuia până acum: instituțiile de stat din România au o criză gravă de persoane competente la vârf. Doar 5 candidați au promovat examenele și e nevoie de repetarea concursului pentur celelalte posturi.
Și la Sănătate se practica același stil ca și în Poliție: managerii Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și managerii spitalelor erau numiți cu delegație, politicienii și oligarhii exercitând asupra lor un control total. Miliarde de euro au fost astfel furate, de-a lungul anilor, prin licitații trucate, plăți supraevaluate și achiziții netransparente și numeroase alte metode de devalizare a bugetului public.
În cazul Ministerului Sănătății, campania dusă împotriva lui Vlad Voiculescu, ministrul care a inițiat această operațiune de scoatere la concurs a posturilor, a atins cote paroxistice. Posturile oligarhilor Dan Voiculescu și Sebi Ghiță, Antena 3 și, respectiv, România TV, l-au atacat zi și noapte, în campanii de linșaj public și de dezinformare-manipulare, cerând pe un ton isteric demiterea lui încă din ziua în care a fost investit în funcție.
E de așteptat ca și concursurile anunțate vineri de Lucian Bode pentru ocuparea posturilor de șefi la Inspectoratele Județene de Poliție să fie întâmpinate cu mare ostilitate de baronii și mafiile locale, indiferent de apartenența politică a acestora.
Oare de ce bolșevicii fug de concursuri ? Doar sunt toți Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial !
Ce să (MAI) zicem…, cam târziu…, după un an și jumătate de guvernare NE-(!-)P.S.D…., dar… asta e: MAI BINE MAI TÂRZIU DECÂT NICIODATĂ!
Cu heirupisme nu iese nimic bun. Ar fi fost perceput ca o schimbare marca PSD, cu concursuri aranjate sau candidati unici.
Sanatate,Interne,Justitie trebuie sa avem rabdare.
La cum au fost numite pe fuunctii niste persoane dubioase se pare ca nici PNL si nici USR+ nu se pot dezbara de politicianismul asta idiot pesedist.