Lovitură de teatru la Mariupol! După 50 de zile de lupte de stradă feroce, eforturi masive și mai multe anunțuri că garnizoana ucraineană s-a predat, rușii renunță să mai încerce ocuparea ultimului bastion inamic, din oțelăria Azovstal! Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să anuleze planurile de a lua iar cu asalt uzina din Mariupol, cerând ca, în schimb, perimetrul să fie „sigilat” și nimeni să nu mai intre sau să mai iasă de acolo, scrie BBC.
Ultimii luptători ucraineni se adăpostesc în subteranele uriașei uzine siderurgice din oraș, unde s-ar părea că se află și aproximativ 1.000 de civili care trăiesc în condiții dezastruoase. Putin a dat ordinul de a abandona încercările de cucerire a fortăreței și de a bloca uzina într-o conversație cu Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.
Deși prin însăși directiva sa recunoștea implicit că Rusia n-a reușit să cucerească Mariupol, Putin l-a felicitat pentru succesul operațiunii pe Șoigu, după ce acesta a afirmat că forțele rusești au capturat orașul.
E posibil ca dictatorul rus să se fi săturat, în cele din urmă, de promisiunile oamenilor săi. Fanfaronul lider al cecenilor, Kadîrov – supranumit și „luptătorul de pe Tik Tok” –, i-a promis miercuri că „până la cină” va termina cu garnizoana ucraineană. Astfel de anunțuri și făgăduieli au fost făcute periodic de propaganda rusă și de comandanții militari, pentru ca apoi să se dovedească, de fiecare dată, că orașul tot n-a fost ocupat complet, iar ucrainenii încă rezistă.
Vulpea, când nu ajunge la struguri, spune că sunt acri: Putin i-a transmis lui Șoigu că „nu e nevoie să intrăm în catacombe” după 50 de zile în care armata rusă exact asta a încercat să facă
Înainte ca Putin să anuleze asalturile asupra oțelăriei, Șoigu îi spusese că peste 2.000 de luptători ucraineni se aflau încă în Azovstal, unde se află numeroase buncăre și tuneluri care – se spune – sunt proiectate să reziste inclusiv la bombe atomice. Luptătorii de acolo – compuși din Batalionul Azov și din pușcașii marini din Brigada 36 – au fost lăudați de președintele ucrainean Zelenski pentru că au rezistat atât de mult timp în fața asaltului rusesc.
Decizia privind Mariupol s-a luat în cadrul unei discuții evident regizate, purtată la o măsuță și transmisă în direct de televiziunile rusești. Putin a declarat că „nu este nevoie să intrăm în aceste catacombe și să ne târâm în subteran prin aceste instalații industriale”. În schimb, el a cerut forțelor sale să „blocheze această zonă industrială astfel încât nici măcar o muscă să nu poată scăpa”.
El a adăugat că ar fi „nepractic” să ia cu asalt uriașa zonă industrială, unde se spune că ar fi rămas peste 2.000 de militari ucraineni, iar decizia a fost luată pentru a proteja viețile soldaților ruși.
În spatele acestei decizii se află însă exasperarea și neputința. Deși Rusia a consumat cantități enorme de muniție, a transformat în ruine tot orașul de 450.000 de locuitori și a dislocat în zonă efective foarte importante, n-a reușit să obțină o victorie completă la Mariupol. Acum câteva zile se estima că garnizoana ucraineană reține circa 12 batalioane tactice ale armatei ruse – aproximativ 12.000 de oameni – și o tehnică de luptă numeroasă. Acestea ar fi foarte necesare pentru asaltul Rusiei în Donbass. Pe de altă parte, ucrainenii baricadați la Azovstal raportează că reușesc în continuare să provoace pierderi și că rezistă, deși situația e critică.