Londra crede în şansa ei. Primarul Sadiq Khan cere al doilea referendum pentru Brexit

1
787
Sadiq Khan

Primarul Londrei, Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist (de opoziţie), a cerut Guvernului Theresa May să organizeze un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.

Salut votul de respingere a Acordului Brexit propus de Guvern, un acord prost. Premierul trebuie să plaseze pe primul loc oraşul nostru şi ţara noastră şi să anuleze clauza Articolului 50 al Tratatului comunitar, care prevede posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană”, a declarat Sadiq Khan, citat de Sky News.

„A venit vremea ca cetăţenii britanici să aibă ultimul cuvânt despre Brexit”, a precizat primarul Londrei, oraş în care votul a fost masiv pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Laburistul Sadiq Khan este primul primar musulman al Londrei. El s-a născut în 1970, într-o familie pakistaneză recent emigrată atunci în Regatul Unit.

Theresa May, al doilea eşec

Camera Comunelor a respins, marţi seară, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, informează presa britanică.

Uniunea Europeană regretă respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, a anunţat Preşedinţia Consiliului European, precizând că amânarea Brexit va fi aprobată doar în anumite condiţii.

Camera Comunelor va ajunge să opteze între anularea deciziei de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei la Blocul comunitar, a afirmat premierul Theresa May.

Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moţiune care prevede ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit – un dezastru pentru economia din regat şi un risc pentru economia Europei. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunţat luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

UE nu vrea tranziţie

Nu va exista o perioadă de tranziţie după 29 martie, data oficială a Brexitului, dacă Acordul de retragere nu va fi aprobat, a avertizat marţi negociatorul-şef pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier, în timpul dezbaterii din Camera Comunelor, unde parlamentarii britanici au respins marţi seara ultima versiune a Acordului de retragere susţinută de guvernul premierului Theresa May, transmite AFP.

Într-o postare pe Tweeter, Barnier a făcut următorul comentariu, ca reacţie la dezbaterile ce aveau loc în acel moment în Camera Comunelor: „Se se pare că există o iluzie periculoasă că Regatul Unit poate beneficia de o tranziţie în absenţa unui Acord de retragere”.

Imediat după aflarea rezultatelor, respingerea pentru a doua oară a Acordului cu 391 de voturi împotrivă şi 242 pentru, negociatorul-şef pentru Brexit din partea UE a declarat că impasul poate fi rezolvat numai în Marea Britanie.

„UE a făcut tot ce a putut pentru a sprijini aprobarea Acordului de retragere. Impasul poate fi soluţionat numai în Regatul Unit”, a declarat Barnier pe Twitter, potrivit EFE. El a precizat că „pregătirile noastre pentru (o retragere) fără acord sunt acum mai importante ca niciodată”.

Aşa cum este prevăzut în Acordul de retragere supus la vot, perioada de tranziţie după Brexit poate dura implicit până la 31 decembrie 2020, aminteşte AFP, citat de Agerpres.

CITIŢI ŞI:

Europa, liber la impact. Acordul BREXIT, respins a doua oară la Londra. Vestea cea mai rea? Nimeni nu ştie ce urmează

Donald Tusk: „Un loc special în iad pentru promotorii Brexit”. Polonezul e furios pe liderii politici britanici

Hunor, dublă lovitură anti-Dragnea: o susţine pe Kovesi în Europa şi este împotriva Ordonanţei 7!

1 COMENTARIU

  1. Londra a fost un oraş european. Apoi a decis să plece. Dacă a plecat nu e vina nimănui în UE. Pot să plece Londra şi cu limba lor inferioară spre malul Maori.

    Berlin, das arbeit kann viel geld macht.

    Madrid 13 Martie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here