joi, martie 28, 2024
AcasăNewsLibia și enormele sale rezerve de petrol, împărțite între Rusia și Turcia?...

Libia și enormele sale rezerve de petrol, împărțite între Rusia și Turcia? Putin și Erdogan și-au adus zeci de mii de mercenari în țară și sprijină tabere diferite

-

Săptămânalul francez Le Canard enchaîne, citat de portalul europalibera.ro, ridică în ultimul său număr întrebarea dacă nu cumva Rusia și Turcia și-au împărțit deja Libia și uriașele sale resurse de petrol. Publicația franceză, care are surse în mediile militare și ale serviciilor de informații, scrie că în ultimele luni Erdogan și Putin au masat în Libia o imensă armată de mercenari, circa 20.000 de soldați aduși în majoritate din Siria, pentru a susține cele două tabere rivale care se înfruntă.

Are loc, astfel, un fel de război proxi, prin intermediari și pe teritoriul altei țări, între cele două puteri. Erdogan îl susține pe Faez Sarraj, premierul guvernului de la Tripoli, care e și recunoscut oficial de ONU. Putin îl susține pe mareșalul Haftar, liderul rebelilor, care controlează partea de Est a Libiei. Franța, Egipt și alte țări arabe îl ajută tot pe Haftar.

Turcia vrea să recâștige influența în fostele teritorii ale Imperiului Otoman, Rusia vrea să-și consolideze puterea în lumea arabă

Turcia și Rusia s-au înfruntat și în Siria, alt stat devastat de război civil. Turcia a doborât chiar un avion rusesc, declanșând o criză diplomatică majoră.
Noul sultan de la Istanbul, Erdogan, are mari ambiții geopolitice și strategice. Încearcă să reclădească sfera de influență în zona geografică pe care a stăpânit-o Imperiul Otoman, iar unii observatori afirmă chiar că există planuri pentru reinstaurarea Califatului (tradițional, sultanii otomani erau și califii lumii musulmane).

Rusia este de asemenea în expansiune și caută să-și protejeze și să-și sporească influența în fostul spațiu sovietic, dar și în lumea musulmană. Siria este un vechi aliat al rușilor, care au alimentat-o cu armament încă din timpul războaielor arabo-israeliene. Fostul dictator libian Muammar el-Gaddafi păstra și el relații foarte strânse cu Uniunea Sovietică, fiind protejat diplomatic la ONU de această țară împotriva unor rezoluții atunci când a inițiat și finanțat atentate teroriste în Occident.

- Advertisement -

Cum Siria și Libia au fost în trecut provincii otomane, Rusia și Turcia au ajuns să se înfrunte în aceste țări cuprinse de haos.

În acest context, planurile Franței, care urmărește propriile sale interese și a avut un rol în prăbușirea regimului lui Gaddafi, par sortite eșecului în Libia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -