marți, mai 28, 2024
AcasăNewsSuedezul condamnat la moarte de jihadiști, pentru o caricatură cu profetul Mahomed,...

Suedezul condamnat la moarte de jihadiști, pentru o caricatură cu profetul Mahomed, a pierit într-un accident de mașină

-

Caricaturistul suedez Lars Vilks, cel care avusese curaj în 2007 să-l portretizeze pe profetul Mahomed și fusese condamnat la moarte de jihadiști, a murit duminică, într-un accident de mașină, scrie BBC. Caricaturistul trăia sub protecție după ce Al Qaida pusese premiu pe capul său.

Alături de Lars Vilks au murit și cei doi polițiști care-i asigurau protecția – aflați și ei în mașina de poliție nemarcată cu însemne oficiale. Autoritățile spun că nu sunt indicii pentru a exista suspiciunea unui asasinat. Mașina a intrat pe contrasens la un moment dat și s-a izbit frontal de un camion.

Vilks, acum în vârstă de 75 de ani, a făcut în 2007 o caricatură în care capul Profetului Mahomed era pus pe corpul unui câine, lângă acesta aflându-se un alt cap înfipt într-un par. Expoziția unde trebuia să apară caricatura i-a interzis accesul cu foarte puțin timp înainte de deschidere, organizatorii invocând îngrijorări legate de securitate. Nicio altă galerie de artă din Suedia nu a vrut să-i ofere spațiu pentru a-și expune caricaturile.

În cele din urmă, o publicație locală din Orebro a tipărit caricatura, într-un editorial care avea ca temă autocenzura și libertatea religiei. Au urmat proteste ale organizațiilor musulmane din Suedia și condamnarea acestei apariții de către guvernele din Iran, Pakistan, Afganistan, Egipt și Iordania, precum și de Organizația Conferinței Islamice. Guvernul Suediei a fost somat să-l pedepsească pe Vilks. Al-Qaida a pus pe capul caricaturistului o recompensă de 150.000 de dolari.

- Advertisement -

De atunci au existat mai multe încercări de asasinare a lui Vilks, toate eșuate.

Cu doi ani mai devreme, în 2005, câteva caricaturi ale Profetului Mahomed apărute într-un ziar danez au stârnit proteste în întreaga lume musulmană, care a acuzat un complot

N-a fost primul astfel de incident legat de caricaturizarea Profetului Mahomed. În credința islamică este interzisă reprezentarea grafică a acestuia.

Cu doar doi ani mai înainte, în 2005, apăruseră mai multe caricaturi cu Profetul Mahomed în publicația daneză Jyllands-Posten – cea mai mare din țară. Musulmanii din întreaga lume s-au revoltat, 11 ambasadori ai unor state islamice au cerut premierului danez Ander Fogh o întrevedere și acuzându-l că ar fi o campanie împotriva Islamului. Premierul danez a refuzat întâlnirea și le-a transmis ambasadorilor că în țara sa libertatea de expresie este de neatins, că nu poate cenzura sau pedepsi presa și că, dacă se simte cineva jignit, trebuie să se adresese Justiției.

- Advertisement -

Imamii din Danemarca au făcut atunci plângere, s-a pornit o anchetă a poliției, dar cazul a fost clasat deoarece s-a constatat că nu fusese insultat nimeni.

Povestea caricaturilor din publicația daneză era însă mult mai simplă în realitate. Pornind de la știrea că un scriitor n-a reușit să găsească un desenator pentru a-i portretiza cartea pentru copii „Coranul și viața Profetului Mahomed“, jurnaliștilor de la Jyllands-Posten le-a venit ideea de a aborda subiectul autocenzurii. Au fost interpelați toți caricaturiștii cu care colabora ziarul și întrebați dacă ar fi de acord să-l deseneze pe Profetul Mahomed. Majoritatea au refuzat, înfricoșați, dar câțiva au acceptat provocarea. Acesta fusese tot „complotul“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tragedie la Milano: cel mai bogat român a murit împreună cu soția sa și fiul lor, în avionul prăbușit peste o casă! Aeronava era pilotată de fiul miliardarului rezident la Monte Carlo

* În avionul prăbușit la Milano se afla și bebelușul de câteva luni pe care tocmai îl botezase miliardarul Dan Petrescu

* Furioasă că a pierdut președinția USR-PLUS, „tabăra Barna” a impus radierea „PLUS”: partidul se va numi USR!

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

* Cîțu l-a demis pe șeful USR-ist din Sănătate pentru că n-a făcut ceea ce însuși Cîțu i-a interzis prin OUG!

* Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* OPINIE. Țara prizelor defecte. România, locul unde se trăiește și se moare în flăcări, ritualic, sub blestemul lui „las-o, bă, că merge și așa!“

* Fostul președinte Saakașvili s-a întors în Georgia după 8 ani de exil și a fost arestat, cu o zi înainte de alegeri. Stătea ascuns într-un apartament și s-a dat de gol pe Facebook

* FOTO. Noua Arcă a lui Noe: yachtul nuclear al salvării planetei. Vor urca în el doar bogaţii lumii şi experţii în schimbări climatice

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -