joi, mai 30, 2024
AcasăLumeaFOTO. Noua Arcă a lui Noe: yachtul nuclear al salvării planetei. Vor...

FOTO. Noua Arcă a lui Noe: yachtul nuclear al salvării planetei. Vor urca în el doar bogaţii lumii şi experţii în schimbări climatice

-

Un om de afaceri excentric din Singapore îşi propune să construiască un megayacht de lux cu propulsie nucleară, cu scopul de a-i reuni la bord pe cei mai renumiţi cercetători în domeniul climei, alături de cei mai bogaţi oameni ai lumii, informează CNN, citat de Digi 24. Costul unui bilet la o cabină VIP: circa un milion de dolari. Scopul final al călătoriei: salvarea planetei.

„De ce să nu-i luăm pe cei mai bogaţi oameni ai planetei, să-i punem la un loc cu cei mai inteligenţi oameni de ştiinţă, pentru a putea experimenta astfel, la prima mână, ce se întâmplă de fapt în jurul nostru?”, s-a întrebat Aaron Olivera, un om de afaceri din Singapore, iniţiatorul acestui proiect.

În cazul în care această idee ar deveni realitate, viitorul mega-yacht, cu numele Earth 300 („Pământ 300”), ar deveni cea mai mare navă de croazieră de lux de pe planetă. Numărul 300 vine de la lungimea în metri pe care o va avea vasul plutitor.

În prezent, cel mai mare yacht de lux este Azzam (circa 200 de metri lungime), aflat în proprietatea familiei regale din Abu Dhabi (capitala Emiratelor Arbe Unite).

- Advertisement -

Cele 300 de super-yachturi poluează cât un sfert din țările de pe planetă!

Super-yachturile au un impact extrem de negativ asupra mediului. Conform unor calcule făcute de cercetătorii Universităţii Indiana din SUA, o ambarcaţiune de lux de cel puţin 30 de metri lungime, cu echipaj complet, dotată cu heliport şi piscine şi prevăzută cu submarine, emite peste 7.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

Dacă înmulţim această cifră cu 300 – numărul aproximativ de astfel de super-yachturi care plutesc pe mările şi oceanele lumii în acest moment -, obţinem peste 2 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon, echivalentul poluării produse anual de un sfert dintre ţările lumii, conform CNN.

Earth 300 va avea propulsie nucleară „verde” şi computer cuantic

În schimb, megayachtul Earth 300 ar avea propulsie nucleară, ceea ce ar însemna zero emisii de carbon eliberate în atmosferă, arată partizanii proiectului.

- Advertisement -

Aaron Olivera îşi propune ca nava să aibă un reactor nuclear, la care combustibilul să fie toriu – element care, în urma reacţiilor nucleare, nu produce plutoniu radioactiv (cum se întâmplă în cazul reactoarelor clasice, cu uraniu) -, un concept aflat încă în faza de cercetare.

Pe puntea navei, cu un design extrem de îndrăzneţ, ar urma să fie ridicată o sferă înaltă de 13 etaje, în care se vor afla laboratoarele ştiinţifice unde ar trebui găsite soluţii la actuala criză climatică.

Oamenii de ştiinţă ar beneficia de serviciile unui super-computer cuantic, de milioane de ori mai rapid şi mai sofisticat decât cele actuale.

La fel ca în cazul reactorului cu toriu, un astfel de computer nu există „pe piaţă” în acest moment, chiar dacă iniţiatorul proiectului Earth 300 îşi propune ca mega-yachtul să fie finalizat în 2025.

Pe Earth 300 ar urma să încapă 425 de persoane, dintre care:

  • 165 de membri ai echipajului;
  • 160 de oameni de ştiinţă;
  • 20 de experţi în economie, ingineri, exploratori, activişti, artişti sau politicieni;
  • turiști bogați.
Earth 300

Elon Musk, Greta Thunberg, Michelle Obama…

Singurii plătitori de bilet vor fi turiştii bogaţi: aceştia vor ocupa cele 20 de apartamente VIP de la bordul yachtului. Costul unui astfel de bilet va fi de circa 1 milion de dolari, bani care vor fi folosiţi la finanţarea expediţiei ştiinţifice de la bordul vasului.

„Motivul pentru care construim acest vas îl reprezintă faptul că schimbările climatice sunt deja o problemă globală, prin urmare avem nevoie de un astfel de vehicul global”, a spus Aaron Olivera.

Acesta dezvăluie că ideea construirii Earth 300 i-a venit atunci când se afla în Maldive şi a văzut recifele de corali pe cale de dispariţie. Omul de afaceri s-a gândit că ar fi o idee bună să adune la un loc două lumi atât de diferite: cea a oamenilor foarte bogaţi şi cea a oamenilor de ştiinţă.

La bordul yachtului ar urma să se afle personaje precum Elon Musk, Michelle Obama sau Greta Thunberg, speră iniţiatorul proiectului.

Earth 300 va costa 700 de milioane de dolari. Aaron Olivera are în vedere câteva şantiere navale din Germania şi Coreea de Sud pentru a construi acest vas. Antreprenorul speră să atragă cât mai mulţi investitori privaţi şi bănci pentru finanţarea proiectului.

Earth 300

Ideea unei nave de lux lansate la apă în scopuri științifice nu e nouă. Un proiect similar a fost iniţiat în Norvegia: REV Ocean, un super-yacht de 200 de metri, în valoare de 350 de milioane de dolari, folosit pentru cercetări în domeniul pescuitului, schimbărilor climatice şi poluării cu plastic a oceanelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* Cîțu l-a demis pe șeful USR-ist din Sănătate pentru că n-a făcut ceea ce însuși Cîțu i-a interzis prin OUG!

* Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

Cîțu achită prompt serviciile pe care i le-a făcut Antena 3: Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, a primit o funcție mare chiar în timpul Congresului PNL

* Dacian Cioloș e noul președinte al USR-PLUS. Victorie strânsă în fața lui Dan Barna: 50,9% – 49,1%

* „Spitalul morții” de la Constanța e condus de 13 ani de directoarea lui Radu Mazăre. Contract de căpușare a spitalului

* Klaus Iohannis: „Sunt îngrozit!”

* OPINIE. Țara prizelor defecte. România, locul unde se trăiește și se moare în flăcări, ritualic, sub blestemul lui „las-o, bă, că merge și așa!“

Un fost șef al Romsilva aplaudă atacurile mafiei lemnului împotriva jurnaliștilor și activiștilor. Îi compară pe ecologiști cu teroriștii ISIS și cu comisarii sovietici

* Demisie la Realitatea Plus. Bogdan Muzgoci: „Am plecat înainte să am ocazia să-i urez şi lui Liviu Dragnea «Succes!» în propria emisiune”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -