Fostul președinte Saakașvili s-a întors în Georgia după 8 ani de exil și a fost arestat, cu o zi înainte de alegeri. Stătea ascuns într-un apartament și s-a dat de gol pe Facebook

0
1058
Mihail Saakașvili - liber și arestat

Mihail Saakașvili (53 de ani), fost președinte al Georgiei în perioada 2004-2013, a fost arestat vineri, la câteva ore după ce a anunțat, printr-un clip video postat pe Facebook, că s-a întors în țară. Vestea arestării lui Saakașvili a fost dată de prim-ministrul țării, Irakli Garibașvili.

„Al treilea preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a fost arestat şi trimis la închisoare”, a declarat Garibaşvili într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, forţele speciale georgiene au urmărit deplasările lui Saakaşvili pe teritoriul Ucrainei şi „au decis o operaţiune a Poliţiei la locul şi în momentul în care erau cele mai puţine obstacole în calea arestării”.

Iar cele mai puține obstacole au fost când Saakașvili a revenit, surprinzător, în Georgia, după 8 ani de exil în Ucraina. El și-a părăsit țara după ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat de președinte, în 2013.

„Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”

Mihai Saakașvili a surprins întreaga Georgie vineri, când a transmis, printr-un mesaj video plasat pe Facebook, că se află în Batumi (oraș-port la Marea Neagră, din sud-vestul țării). Fostul președinte, în mandatul căruia Rusia a ocupat militar două reguni din Georgia (Osetia de Sud și Abhazia), a anunțat că a revenit în țară înaintea alegerilor locale de sâmbătă. „Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”, a spus el.

Saakașvili a transmis un mesaj electoral explicit: „Cu toții trebuie să înțelegem că a vota pentru Partidul Visul Georgian (care guvernează în Georgia – n. red.) este o semnătură pentru condamnarea la moarte. De aceea, pe 2 octombrie trebuie să mergem toți la vot pentru a salva Georgia, iar pe 3 octombrie să ieșim pentru a proteja votul. Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”.

Mișcarea Națională Unită este principalul partid de opoziție, pe care l-a fondat chiar Mihail Saakașvili.

La câteva ore după ce a transmis mesajul video, Saakașvili a fost arestat într-un apartament din capitala Tbilisi, semn că povestea cu Batumi a fost o diversiune (distanța Batumi – Tbilisi este de 370 km). Localizarea mesajului său pe Facebook i-a fost însă fatală.

Împreună cu fostul şef al statului, a fost reţinut şi proprietarul apartamentului din Tbilisi în care s-a ascuns Saakaşvili.

Saakașvili era urmărit în Georgia pentru „abuz de putere” într-un dosar pe care îl consideră „fabricat politic” şi pe baza căruia a fost condamnat, în lipsă, la 6 ani de închisoare, în 2018.

Saakașvili mai este vizat în ţara sa natală şi de alte capete de acuzare, care, potrivit Procuraturii, i-ar putea atrage o pedeapsă de până la 11 ani de închisoare.

A fost arestat și proprietarul apartamentului în care se ascundea Saakașvili

Votarea a început, sâmbătă, în Georgia, într-un climat de tensiune între Guvern și Opoziție după arestarea fostului președinte Mihail Saakașvili cu o zi în urmă. Tensiunile sunt alimentate inclusiv de criza prin care trece țara de la alegerile legislative din 2020, încheiate cu acuzații de fraudă și proteste de stradă.

Saakașvili le-a cerut georgienilor și sâmbătă, din închisoare, să se prezinte la urne „pentru a obţine o victorie comună”. El a spus că „nicio ţară din lume nu va recunoaşte condamnările false” pe care i le-a aplicat justiţia georgiană.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Saakașvili a anunțat că intră în greva foamei.

Şefa statului georgian, Salomé Zurabişvili, care a votat sâmbătă „pentru depolarizarea societăţii georgiene”, a declarat vineri că nu-l va graţia niciodată pe predecesorul său.

În ciuda ploii din Tbilisi şi din alte regiuni ale ţării, alegătorii s-au prezentat la urne; la prânz, rata de participare era de 17,72%.

Două regiuni ale Georgiei, Osetia de Sud (în sudul Munților Caucaz) și Abhazia (în nord-vestul țării), se află sub ocupație militară rusească din 2008, când președinte era Saakașvili, considerat un inamic al Moscovei. Prin pierderea controlului asupra Abhaziei, Georgia a pierdut mai mult de jumătate din litoralul său la Marea Neagră.

Glorie și dizgrație în Ucraina, sub doi președinți: Poroșenko și Zelenski

Mihail Saakașvili a fost condamnat în 2018, în lipsă, când se afla în Ucraina de 5 ani. El se refugiase din 2013 la Kiev, iar președintele din acea vreme, Petro Poroșenko, l-a ajutat să devină guvernatorul al regiunii Odesa.

Relațiile s-au stricat, însă, între cei doi, iar Poroșenko i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană. Astfel, ostul președinte georgian a devenit apatrid.

În 2019, succesorul lui Proșenko, Volodimir Zelenski, i-a reacordat lui Saakașvili cetățenia ucraineană și l-a numit consilier al Comitetului Executiv pentru Reforme pe lângă Preşedinţia Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Prima decizie care aduce mari avantaje vaccinaților în raport cu nevaccinații. Lista măsurilor adoptate de Guvern

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

* Cîțu l-a demis pe șeful USR-ist din Sănătate pentru că n-a făcut ceea ce însuși Cîțu i-a interzis prin OUG!

* Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Dacian Cioloș e noul președinte al USR-PLUS. Victorie strânsă în fața lui Dan Barna: 50,9% – 49,1%

* OPINIE. Țara prizelor defecte. România, locul unde se trăiește și se moare în flăcări, ritualic, sub blestemul lui „las-o, bă, că merge și așa!“

* Demisie la Realitatea Plus. Bogdan Muzgoci: „Am plecat înainte să am ocazia să-i urez şi lui Liviu Dragnea «Succes!» în propria emisiune”

* FOTO. Noua Arcă a lui Noe: yachtul nuclear al salvării planetei. Vor urca în el doar bogaţii lumii şi experţii în schimbări climatice

* Simona Halep despre „ciocnirea” cu Emma Răducanu la Cluj: „Probabil vrea să joace «la mamaie», cum spune ea”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.