Jurnalistă condamnată la 8 ani de închisoare pentru „trădare de stat”, în Belarus, pentru că a relatat de la protestele anti-Lukașenko

0
1001
Katerina Andreeva - în închisoare, nevinovată. Aleksandr Lukașenko - la conducere, deși a furat alegerile

Dictatorul Lukașenko se răzbună! Un tribunal din Belarus a condamnat o jurnalistă la 8 ani și 3 luni de închisoare pentru că a relatat despre protestele masive ale opoziției din anul 2020, când Aleksandr Lukașenko a falsificat alegerile pentru a fi „reales” pentru al 6-lea mandat la conducerea țării.

Katerina Bahvalova (28 de ani), cunoscută sub pseudonimul Katerina Andreeva, a fost declarată vinovată de „trădare de stat”, miercuri, relatează Euronews. În cadrul unui proces cu ușile închise, la Gomel, tânăra jurnalistă a fost condamnată la 8 ani și 3 luni de închisoare.

Ea se află deja în închisoare pentru o sentință mai veche, de doi ani. Despre această sentință au relatat Belsat, o publicație din Polonia, și mai multe organizații pentru drepturile omului din Belarus.

Andreeva a fost arestată în noiembrie 2021, în timp ce filma la un protest împotriva regimului Lukașenko. A fost găsită vinovată de „organizarea de revolte”, împreună cu colega sa, Daria Ciulțova, în februarie 2021.

Câteva luni mai târziu, Belsat a fost declarată „organizație extremistă” în Belarus.

„Crima” Katerinei Andreeva: a relatat de la protestele anti-Lukașenko

„Mă înfurie atât de mult să văd că regimul se răzbună pe cei care au îndrăznit să opună rezistență. Jurnalista Andreeva a îndrăznit să arate lumii adevărul despre brutalitatea regimului”, a scris pe Twitter lidera opoziției bieloruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil în Polonia.

Într-un comunicat, Amnesty International a condamnat decizia în cazul Katerinei Andreeva, despre care a spus că a fost „un proces politic” și „o farsă”.

„Katerina Andreeva și alți critici ai autorităților bieloruse, care au fost încarcerați pur și simplu pentru exercitarea pașnică a dreptului lor la liberă exprimare, trebuie eliberați imediat”, a spus Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa și Asia Centrală. Ea a calificat verdictul drept „teribil și nedrept, împotriva unei jurnaliste curajoase”.

Katerina Andreeva în spatele gratiilor

Aleksandr Lukașenko (67 de ani) conduce Belarusul cu mână de fier din 1994, când a fost ales președinte pentru prima dată. Acum se află la cel de-al șaselea mandat (de 5 ani), obținut prin fraudarea grosolană  alegerilor din 2020. Belarus este o republică ex-sovietică de 12,4 milioane de locuitori care, sub conducerea lui Lukașenko, a devenit un fel de gubernie rusească.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dezvăluire-șoc: Rusia vrea să anexeze și 3 regiuni din nordul Kazahstanului! Când a aflat planul diabolic al lui Putin, președintele kazah s-a rupt de acesta

* DELIR. Șeful Parlamentului de la Moscova proclamă că Alaska, vândută către SUA în 1867, ar aparține Rusiei! În orașe au apărut panouri pe care scrie „Alaska e a noastră!”

* Încă un mahăr Gazprom „sinucis”! Iuri Voronov a fost găsit plutind în piscina palatului său. E al șaselea manager de top al Gazprom mort de la începutul anului

* Parchetul Militar din România îl anchetează pe Putin, după 32 de ani în care n-a reușit să-l trimită în judecată pe Iliescu! Dosarul „Ucraina” se adaugă dosarelor „Revoluția” și „Mineriada 13-15”

* VIDEO. Un inculpat pentru corupție a lovit un activist anticorupție! Fiul agresorului e anchetat și el, în dosarul fostului primar Pendiuc, pentru divulgarea de informații la care avea acces ca ofițer de poliție judiciară

* Căpușe PSD: Grindeanu a numit un agricultor la șefia Autorității Aeronautice – pe fratele lui Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului!

* VIDEO. Ales președinte al USR cu 71,3%, Cătălin Drulă atacă „guvenarea banditească a PSD și PNL”. Apel către români: „Dați-ne voturile, nu le mai dați bandiților ăstora!”

* Șeful ANRE, PSD-istul Chiriță, și-a luat expertă: tânăra Alexandra Dinulescu, abia ieșită din facultate. Salariul „expertei”: 3.000 de euro pe lună

* Încă un om al lui Iliescu rămâne fără certificat de revoluționar: Alexandru Mironov. „Nu există nicio dovadă” că ar fi avut vreo contribuție

* Rușine istorică la fotbal: campioana României nu mai poate trece nici de turul 1 preliminar al Ligii Campionilor! Eliminată de armeni, CFR Cluj se prăbușește direct în Conference League. Primele două competiții europene ne sunt interzise

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here