vineri, martie 29, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaJocuri de culise și gelozie între generalii lui Putin: Gherasimov l-a săpat...

Jocuri de culise și gelozie între generalii lui Putin: Gherasimov l-a săpat pe Surovikin, luându-i locul la comanda forțelor rusești din Ucraina

-

O surprinzătoare „lovitură de palat” a avut loc miercuri la Ministerul Apărării din Rusia, unde generalul Serghei Surovikin a fost înlocuit la comanda forțelor de invazie din Ucraina, după numai 3 luni, cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei. Mutarea este surprinzătoare, experții apreciind că Surovikin fusese până acum cel mai competent dintre comandanții puși de Putin la comanda armatelor care luptă în Ucraina.

Analiștii fenomenului sunt unanimi în a spune că înlocuirea lui Surovikin este nemotivată. Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, crede că această schimbare arată lipsa de înțelegere a lui Putin față de chestiunile militare, deopotrivă cu jocurile și calculele sale politice.

Dara Massicot, cercetător senior la think-tank-ul RAND Corporation cu focus pe problemele Rusiei, afirmă că Surovikin a fost cel mai competent comandant al armatei ruse în Ucraina de la începutul invaziei și că a reușit chiar să rezolve mai multe probleme. El a căzut însă victimă jocurilor de culise și geloziei cuplului Șoigu-Gherasimov, care se văzuse marginalizat ca influență în fața lui Putin după eșecul lamentabil al invaziei – o responsabilitate care cade în totalitate pe umerii celor doi, pentru că ei au făcut planurile și au condus atacul inițial.

Înlocuirea unui general competent cu altul incompetent nu e neapărat o veste bună pentru Ucraina, deoarece Gherasimov nu se va da în lături de la nimic pentru a evita o nouă înfrângere. Exceptând opțiunea nucleară, e posibil orice, inclusiv noi valuri de mobilizări și chiar aruncarea în luptă a recruților, cred specialiștii.

- Advertisement -

Este însă îndoielnic faptul că Gherasimov, prea puțin respectat de trupe, va avea capacitatea să-i aducă sub control pe mercenarii Wagner ai lui Prigojin ori pe cecenii lui Kadîrov.

Iată mai jos analizele a doi experți occidentali în probleme rusești.

Mark Galeotti, istoric și expert în politica și securitatea Rusiei: „Cu ce a greșit Surovikin? Cu nimic. Dar Putin nu înțelege neapărat acest lucru și nici nu-i pasă. Amintiți-vă: e fără experiență militară și cu o curte plină de lingușitori“

- Advertisement -

„Decizia lui Putin de a-l numi pe șeful Statului Major General, Gherasimov, ca nou comandant general al operațiunii din Ucraina este semnificativă.

Este o retrogradare pentru fostul comandant Surovikin? Implicit, da, bineînțeles – chiar dacă este formulată pur și simplu ca un răspuns la creșterea «statutului» operațiunii.

Cu ce a greșit Surovikin? Cu nimic, într-adevăr (în context – nu este vorba despre moralitatea sa…). Da, au existat tot felul de răsturnări de situație, inclusiv recenta lovitură de la Makiivka, dar există o limită la ceea ce poate face un nou comandant în 3 luni. Dar Putin nu înțelege neapărat acest lucru (amintiți-vă: fără experiență militară și cu o curte plină de lingușitori) și nici nu-i pasă.

Pentru Gherasimov (despre care ni s-au dat asigurări că nu mai este în grațiile sale și că urmează să fie demis… sau că a fost mâna dreaptă a lui Putin…) este un fel de retrogradare, sau cel puțin cel mai otrăvit dintre potire. Acum e pe mâna lui și bănuiesc că Putin are din nou așteptări nerealiste.

A fost destul de clar că vor fi ofensive de primăvară – pentru asta sunt ținuți cei 150.000 de mobilizați care nu au fost aruncați în luptă. 150.000 de trupe proaspete, oricât de slabă ar fi calitatea lor, vor face diferența, dar bănuiesc că nu suficient pentru Putin. S-ar putea să existe unele progrese, dar nimic decisiv (și ucrainenii înșiși vor avea în vedere o ofensivă de primăvară). În multe privințe, cred că strategia Moscovei oricum nu se bazează pe victoria pe câmpul de luptă – este vorba mai mult de politică.

Cu alte cuvinte, demonstrând Occidentului că Rusia este implicată pe termen lung și sperând că vom pierde voința și unitatea de a continua să sprijinim Kievul. (Cred că Putin va fi dezamăgit, dar el «trebuie» să creadă acest lucru – este singura lui șansă reală la un fel de victorie).

Așadar, ce înseamnă de fapt acest lucru?
(a) Confirmarea, dacă mai aveam nevoie, că vor urma ofensive serioase și că până și Putin recunoaște că slaba coordonare a fost o problemă (dar chiar poate Gherasimov să comande cu adevărat Wagner + Kadîroviții?).

(b) Gherasimov atârnă de un fir de ață. Nu cred că acest lucru este menit să creeze un pretext pentru a-l demite, deoarece războiul este prea important și Putin poate demite pe cine vrea. Dar el are nevoie de un fel de victorie sau cariera se termină în infamie. Acest lucru poate sugera foarte bine unele tipuri de escaladare. Nu opțiunea nucleară, dar mai multă mobilizare sau, probabil mai logic din punct de vedere militar, dar periculos din punct de vedere politic, trimiterea pe front și a recruților. Aceștia sunt mai bine pregătiți și echipați decât majoritatea mobilizaților!

(c) Putin nu înțelege/nu-i pasă de corpul său de ofițeri. Dacă continui să numești, să rotești, să îți arzi stelele (relative), să le stabilești ținte nerealiste, să le retrogradezi arbitrar, asta nu va câștiga loialitate.

Aici și acum, nu văd asta ca pe o problemă crucială, dar, ca și în cazul furiei și al demoralizării Rosgvardia (pentru că simt că au fost folosiți pe post de carne de tun), este una dintre acele probleme care l-ar putea mușca pe Putin într-o criză reală“.

Dara Massicot, cercetător senior la think-tank-ul RAND Corporation: „Aceasta este o poveste care le are pe toate: lupte interne, lupte pentru putere, gelozie. Cu Gherasimov la conducere, posibilitatea ca rușii să ceară forțelor lor epuizate să îndeplinească misiuni la care nu pot face față crește exponențial“

„Astăzi, Șoigu și Gherasimov l-au retrogradat pe Surovikin și l-au pus pe Gerasimov la conducerea operațiunii din Ucraina, retrogradându-l pe cel mai competent comandant superior și înlocuindu-l cu unul incompetent. Aceasta este o poveste care le are pe toate: lupte interne, lupte pentru putere, gelozie.

Este greu de susținut că Surovikin a fost retrogradat din motive întemeiate. În calitate de comandant a fost un «fixer» (cu sensul de personaj care a rezolvat problemele – n. red.) – a consolidat poziții, a folosit mai bine resursele, avea atenția lui Putin, este popular printre trupe, bloggeri militari, Kadârov, Wagner/mercenari, a primit multă atenție.
Surovikin nu a făcut gafe de strategie pe câmpul de luptă, așa cum au făcut atâția alți generali ruși. Nu cred în raționamentul Ministerului Apărării că este vorba de a genera resurse mai mari. S-ar putea să aibă nevoie de mai multe resurse, dar un astfel de pas este inutil. Pe ce motive a fost retrogradat?

Putin părea să primească evaluări mai realiste de la Surovikin, o schimbare față de momentul în care primea o altă versiune a evenimentelor de la Șoigu-Gherasimov, la început.

Contrastând cu dosarul de comandă al lui Gherasimov și Șoigu pentru acest război: este un eșec. L-au picat. Au semnat un plan secret, cu multiple presupuneri greșite, nu le-au spus majorității trupelor lor. Au dus la pierderi mari și la o forță parțial distrusă.

Sub comanda lui Șoigu și Gherasimov, un mare procent din forțele terestre și aeropurtate (echipament și personal) au fost distruse. Mii din ambele s-au dus. Această conducere a fost atât de neglijentă încât trebuia să fie un motiv de demitere în orice sistem normal. Dar ei sunt loiali lui Putin și sistemului, așa că au fost menținuți în funcție. Gherasimov și Șoigu au fost marginalizați de luni de zile la comanda principală a operațiunii, pe măsură ce criticile la adresa lor s-au înmulțit din anumite părți.

Cine poate pretinde că modul lor de a conduce este competent după un an din acest război? Dar ei sunt jucători cu experiență la Moscova. Odată cu această schimbare, consider că este vorba de o luptă pentru putere care s-a rezolvat în favoarea grupării Șoigu/Gherasimov. Așadar, unde se va ajunge de aici încolo?

Cu Gherasimov la conducere, dacă acest lucru va rămâne așa (adică nu va fi schimbat în scurt timp – n. red.), cred că posibilitatea ca rușii să ceară forțelor lor epuizate să îndeplinească misiuni la care nu pot face față crește exponențial. Gherasimov nu a dat înapoi în februarie 2022 și nu o va face nici acum. Nu știu dacă acest lucru este bun sau rău pentru Ucraina.

Această mișcare pune, de asemenea, presiune asupra lui Prigojin și a altora care nu mai au încredere în liderii Ministerului Apărării. Wagner a aruncat jigniri grave la adresa conducerii Ministerului Apărării în ultima vreme.

Văd această știre la fel ca pe discursul lui Șoigu care anunța revenirea mai multor divizii. Elitele de la Moscova se agață cu înverșunare de status quo și, de asemenea, de trecutul sovietic. Este important de reținut că ei privesc în mod implicit spre interior și spre trecut, chiar și atunci când acest lucru îi conduce la rezultate slabe.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PNL s-a organizat s-o atace în haită pe Emilia Șercan. Politrucii au primit „punctajul”: toți trebuie să-l laude pe impostorul Bode și s-o denigreze pe jurnalistă

* După ce și-a bătut soția, deputatul Dumitru Focșa (AUR) spune că pactul contra violenței domestice la nivel european este „presărat cu idei radicale, din spectrul ideologiei de gen”!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* „Pușcașul” rus din Donețk îi prevede lui Putin un sfârșit ca al lui Gaddafi, „cu o coadă de lopată înfiptă-n fund”

* VIDEO. Susținătorii trumpistului Bolsonaro au devastat Palatul Prezidențial și sediul Curții Supreme, repetând în Brazilia scenariul asaltului asupra Capitoliului din ianuarie 2021

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu daca e importanta schimbarea aceasta . Posibil sa fie doar praf in ochi. Rusii urasc prea tare occidentul pentru a nu fi, de fapt, banuiti de viclenie in tot ce fac. Poate vor sa para slabi si, exact cand se asteapta occidentul mai putin, ei pot actiona cu ceva josnic, nimicitor. Ma tem de rusi, din cauza naivitatii occidentalilor. Oare sa-i fi amenintat atat de convingator Kremlinul cu distrugerea unor obiective crucial de importante?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -