Coaliția PSD-PNL-UDMR l-a votat miercuri, în plenul Parlamentului, pe controversatul Iulian Iancu într-un post-cheie: membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, care ar trebui să gestioneze piața de energie din România. Larga coaliție garantată de președintele Klaus Iohannis a avut o majoritate zdrobitoare: 224 de voturi pentru și 86 de voturi împotrivă. Practic, s-au opus doar USR-ul și alți câțiva parlamentari.
Iulian Iancu, fost deputat PSD, a fost autorul unor inițiative contrare intereselor României care au atras asupra sa suspiciunea că ar avea în spate Rusia. Această bănuială a fost masiv întărită de însuși președintele Iohannis acum câțiva ani, când a refuzat numirea lui Iancu în postul de vicepremier al Guvernului Dăncilă invocând faptul că ar pune în pericol relațiile României cu statele occidentale!
Ludovic Orban: „Este o ruşine pentru Parlamentul României şi mai ales pentru PSD, care a făcut această nominalizare!“
Iulian Iancu a făcut un puternic lobby și a contribuit activ în Parlament la legea off-shore care a blocat exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră în timpul guvernării PSD din perioada 2017-2019, ceea ce a avantajat, indirect, Rusia, deoarece România a rămas astfel dependentă de livrările Moscovei.
Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, acum liderul formațiunii Forța Dreptei, a relatat că Iulian Iancu l-a dat în judecată atunci când a spus că a acționat ca „omul Gazprom” și că a reprezentat interesele rușilor, nu ale României: „Cred că nu mă voi afla în conflict de interese pentru că voi vota împotriva numirii lui Iancu. Cred că este o ruşine pentru Parlamentul României şi mai ales pentru PSD, care a făcut această nominalizare!“. Orban a adăugat că actuala coaliție de guvernare a făcut „o alegere catastrofală”.
Cristina Prună: „PSD mai bagă azi o fisă, numirea domnului Iulian Iancu în conducerea ANRE. Iulian Iancu a promovat aici, în Parlamentul României, o lege care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti“
Cristina Prună, deputat USR, a atras atenția asupra tuturor acestor vulnerabilități introduse în statul român de regimul Iohannis exact în momentul în care Rusia a dezlănțuit un război de cucerire în Ucraina și amenință ceilalți vecini, inclusiv România. Cristina Prună a comentat votul de miercuri: „PSD mai bagă azi o fisă, numirea domnului Iulian Iancu în conducerea ANRE. Domnule Ciolacu, stau şi mă întreb ce cheiţă v-a întors pe dumneavoastră pentru ca nu mai târziu de 5 luni de zile să vă răzgândiţi complet în ceea ce priveşte pe domnul Iulian Iancu? Mai ţineţi minte când nu îl susţineaţi în această funcţie, aveaţi dubii că ar fi potrivit? Mai ţineţi minte când preşedintele Iohannis, care acum este partenerul dumneavoastră, spunea că domnul Iulian Iancu periclitează relaţiile cu statele occidentale şi de aceea nici măcar nu l-a numit în funcţia de vicepremier în Guvernul Dăncilă? Pentru că Iulian Iancu a promovat aici, în Parlamentul României, o lege care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti, nu doar una, chiar mai multe, dar mă gândesc la Legea offshore pe care chiar dumneavoastră aţi modificat-o şi dependenţa României de gazele ruseşti a ajuns undeva, la 28%“.
Violeta Alexandru: „Iulian Iancu? Serios? Mă uit la PNL. Chiar așa ați ajuns, să înghițiți absolut orice vă vine de la PSD?”
Violeta Alexandru, deputată în Forța Dreptei și fostă lideră a organizației București din PNL, s-a arătat șocată de vot: „Iulian Iancu? Serios? Mă uit la liberali: Iulian Iancu? Serios? Nu vă amintiţi de 2018 şi de Legea offshore, care a alungat toţi investitorii decenţi şi serioşi din România? Chiar nu mai avem jenă în ţara asta? Să punem punct în spaţiu public, aşa dânşii pot să facă ce vor ei în spaţiul privat, carierei unor oameni de care se leagă tot ce e mai rău în România, Iulian Iancu pe domeniul lui. Mă uit la Partidul Naţional Liberal: Iulian Iancu? Chiar aşa aţi ajuns, să înghiţiţi absolut orice vă vine de la un PSD care aparent se reformează, în realitate acelaşi PSD rămâne cu Iulian Iancu susţinut acum?“.
De necrezut!Promotorul legii offshore care a blocat exploatarea gazului in Marea Neagra ,facand jocul Rusiei,promovat.Am fi avut gaz azi .Ar fi fost bine ?Turcii dupa 2 ani scot gaz.
Ce se intampla cu intereseletarii?