Iulian Fota, expert în securitate: „Agenda AUR are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului”, dar acest partid „este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești, din țară și din străinătate”

7
6813
Iulian Fota

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota, expert în geopolitică și securitate, spune că fenomenul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost produs în „laboratoare” românești, nu străine, dar că agenda acestui partid are multe congruențe cu cea a Rusiei.

„AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești!!!! Din țară și din străinătate, dar românești!”, a scris Fota pe Facebook luni noaptea, insistând asupra cuvântului „românești”.

Marți dimineață, Iulian Fota a revenit cu precizări. El a scris, tot pe Facebook: „AUR nu este un complot al cuiva din străinătate, (…) ci produsul unui proces istoric, cu particularitățile epocii pe care o trăim. Români care percep modernizarea țării ca un pericol s-au adunat, de bună voie, sub același steag”.

Fota compară apariția AUR cu ascensiunea fenomenului legionar în anii ’30 ai secolului trecut: „Ca și legionarii, ei reprezintă un fenomen românesc, crescut de jos în sus”. (De precizat, totuși, că fenomenul românesc al legionarismului era puternic influența de mișcările similare de extremă dreapta din Europa, gen fascismul în Italia, nazismul în Germania, franchismul în Spania, horthysmul în Ungaria.)

Iulian Fota constată: „Discursul politic al celor din AUR produce satisfacție în anumite capitale orientale. AUR acționează pe o agendă care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului. (…) Ei întind o mână și spre fundamentaliștii ruși, dar o fac pentru că își caută aliați, o fac conștient”.

Iulian Fota a fost șefull Colegiului Național de Informații al SRI, precum și consilier prezidențial pentru securitate națională al președintelui Traian Băsescu. În prezent este director al Institutului Diplomatic Român (IDR) și profesor la Academia SRI.

Precizările lui Iulian Fota vin pe fondul acuzațiilor că AUR ar fi o creație a Rusiei, curent de gândire întărit luni seară de Traian Băsescu, la Digi 24. Fostul președinte a declarat: „Campania AUR nu pare de sorginte românească. (…) Am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo. (…) E un turn înalt la Sankt Petersburg, unde sunt trolii de toate națiile și care s-au mai băgat și în Brexit, s-au mai băgat și în alegerile din Statele Unite și nu exclud posibilitatea să se fi băgat puțin și în alegerile din România”.

Prima postare a lui Iulian Fota

„AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești!!!! Din țară și din străinătate, dar românești!”

A doua postare a lui Iulian Fota

„Hai să lămurim postarea despre «laboratoare», ca să înțeleagă lumea care este părerea mea personală și ce am vrut să spun. Postarea de mai jos nu reprezintă o atitudine politică, ci una analitică și civică.

Naționalismul românesc anti-occidental este un fenomen istoric, ce s-a manifestat în mai multe etape istorice. Am mai spus-o, eu cred că istoric am avut și avem, în Romania, un anumit fenomen de pendul. După fiecare epocă de strânsă colaborare cu Occidentul, vedem că s-a produs o mișcare de negare a modernizării sau măcar de diluare a ei.

Istoricul Keith Hitchins, care a studiat formarea statului român modern, evidenția și el acest fenomen. «Structuri rezistente la înnoire au continuat să se perpetueze», spunea el.

Lovinescu și Zeletin erau conștienți – și o spun în lucrările lor – că parteneriatul cu Occidentul genera opoziție internă față de modernizare, ce era percepută de anumite grupuri de interese ca un «pericol mortal».

Deci, AUR nu este un complot al cuiva din străinătate, teorie pentru care nu avem niciun argument, nicio dovadă. El este produsul unui proces istoric, cu particularitățile epocii pe care o trăim. Români care percep modernizarea țării ca un pericol s-au adunat, de bună voie, sub același steag.

Da, discursul politic al celor din AUR produce satisfacție în anumite capitale orientale. AUR acționează pe o agendă care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului. Dar asta este o consecință a deciziilor AUR, nu ceva impus de afară. Este un element de gândire comună, fără doar și poate, dar este o gândire de sorginte românească. Da, ei întind o mână și spre fundamentaliștii ruși, dar o fac pentru că își caută aliați, o fac conștient. O vor ei, nu sunt păpușați. Ăsta este un aspect important la mișcarea asta. Ca și legionarii, ei reprezintă un fenomen românesc, crescut de jos în sus.

Poate că nu este prea bine ales cuvântul «laboratoare» și trebuia să pun oricum ghilimele. Dar am vrut să atrag atenția asupra teoriei conspirației, care nu ne ajută cu nimic. Ne confruntăm cu un fenomen istoric, anticipat ca mesaj, dar nu ca moment și amploare.

Istoricii, sociologii, politologii trebuie să se aplece asupra acestui moment important, pentru că el ne spune ceva despre funcționarea internă a României. Și nu ceva de bine. Fenomenul trebuie analizat științific, nu bagatelizat prin teorii ale conspirației, care ne duc într-o fundătură.

În fine, cine mă citește sau urmărește, știe că ăsta este un subiect asupra căruia eu m-am aplecat și în trecut. Asupra căruia am avertizat. Afirmațiile mele sunt generate de un mod de gândire, de lecturile și evaluările mele PERSONALE, fără a fi influențat de niciun fel de afiliere instituțională. Ca universitar mă bucur de privilegiul libertății de gândire.

Ăsta este felul meu de a purta de grijă României. Mai ales că știu și unde duce un astfel de naționalism, utilizat de români și la final de secol 19, și în anii ’30 sau ’80 ai secolului trecut. De fiecare dată a dus la faliment economic și izolare internațională. Istoria ne arată foarte clar că naționalismul anti-occidental nu este o soluție pentru România. Dar când educația ta este făcută în galerie, cine mai învață istoria propriei sale țări?”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

7 COMENTARII

 1. Iulian Fota & company ne crede chiar pe toti prosti. Daca au prostit un numar de oameni sa-i voteze crede ca o sa mearga cu toti. Citiva ziaristi ca Malin Bot, Adrian Sturdza sau Nicoleta Savin arata de mult legaturile AUR cu Rusia si Dughin. Insa Iulian Fota si cei care l-au trimis sa vorbeasca arunca acest partid in circa serviciilor romanesti si „garanteaza” ca rusii nu au amestec. De ce ar face asta? Ca doar nu crede cineva ca un profesor SRI e liber cugetator si poate vorbi ce-l taie capul, liber a divulge orice agenda secreta a oricui. Si bineinteles nu manipuleaza.
  AUR abia acum a intrat cu adevarat sub lupa si vom afla si altele. De la presa libera, bineinteles. E ceva putred aici. De ce sa se sacrifice SRI pentru a salva imaginea FSB/KGB?

  • Exact,absolut corecta observatia ta in ce-l priveste pe fota ,,chiar crede ca sunt multi prosti care sa-i inghita gogosile cu partidul PUR ..pardon,cu partidul asta ,aurel neaosel😉😉😉,dar eu stiu una si buna:ca acesti frustrati ,xenofobi ,ultraortodocsi ,misogini,au primit sprijin de la rusi inca de cand ghita si ponta au format PURul ,un partid cu aceeasi viziune ca toate partidele extremiste din occident,sau mai aproape de noi,Polonia si Ungaria.Sa nu uitam ca au incercat intai cu organizatia aia ultraortodoxa ,”familia traditionala”, au cerut un sprijin de la Dragnea,iar dupa ce au esuat lamentabil cu referendumul pentru familie, s-au gandit sa faca politica,cu ajutor de la preotii kgbisti ai BOR!

 2. Dl Fota are perfecta dreptate. In perioade de criza izvorasc niste resurse nation/crestine/fasciste!
  Ma ocup cu istoria si este cam a treia oara cid apare acest fenomen. Trebuie combatut prin legi ferme. Incultura, cvazi raspindita, este de vina!

  • Ietete cine vorbeste de incultura!!!😀😁😂😃😅😄😆”C-V-A-S-I raspandita”,”CAND”,asa se scrie,dobitok fudul!!Plus: NU SE PUNE VIRGULA INAINTE DE PREDICAT!!!😮😣Ti-am scris asa sa pronunti pe silabe,sa-ti fie mai usor!!

   • Ma-ta, cand erai mica, ti-a dat cu ceva in cap?…….Sa nu mai spui ca nu se pune virgula inainte de predicat!!! Nu se pune virgula intre subiect si predicat, dar asta e alta „smecherie”!!!!

 3. Fota minte cu buna stiinta. Da, AUR poate sa para autentic romanesc, cand de 30 de ani agentii de influenta ai rusilor au raspandit atatea laturi impotriva vestului si a aspiratiilor noastre de a fi prieteni cu tarile din vest, lucru care,in conjunctie cu politicile falimentare economice si educationale/ culturale, au dus la generarea unei paturi largi de oameni inculti si limitati in gandire, frustrati si resentimentari, care ingurgiteaza FOARTE USOR teorii care acuza vestul de toate relele !!!!! Pentru mine e absolut clar ca aspiratiile Romaniei catre valorile vestului nu convin rusilor ce au aici TENTACULE SERIOASE !!!! AUR a iesit pe coverta pentru a face rau Romaniei exact cand pentru ea apar oportunitati fara precedent de a se dezvolta !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here