Președintele Klaus Iohannis a atacat joi din nou USR, într-o intervenție din care a reieșit că socotește acest partid ca fiind singurul nefrecventabil dintre actualele aflate în Parlament. Iohannis n-a criticat pe nimeni în afara foștilor membri ai coaliției și a spus că „e nevoie ca partidele să cedeze din tot felul de pretenții“.
Șeful statului a declarat că va începe consultările cu partidele politice luni, la ora 12.00, pentru a se forma un nou Gguvern, dar a trasat deja linia, spunând că, probabil, prima rundă de discuții nu va avea rezultate: „Legat de politica noastră internă, probabil majoritatea, dragi români ați aflat că a fost o moțiune de cenzură și guvernul a fost dărâmat de unii politicieni care au dorit să arate că au voturi suficiente. Nu au nicio gândire pentru ce urmează după și evaluarea mea, oricât de trist ar suna, e că acest guvern a căzut victima unor orgolii politicianiste. USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine. Însă pentru USR nu a fost suficient, s-a aliat cu PSD și AUR și au dărâmat guvernul. Acum trebuie să găsim o ieșire din această criză. Voi invita partidele la consultări și voi încerca, cu cei mai maturi și responsabili să ieșim din criză“.
Iohannis anunță încă de pe acum că prima rundă de consultări cu partidele va eșua. Motivul ascuns: Cîțu nu poate fi desemnat la acestea candidat pentru funcția de premier în noul Guvern
Fiind demis prin moțiune de cenzură, Florin Cîțu nu va putea fi desemna de prima oară de către PNL drept candidat pentru a forma Guvernul. Au transpirat deja informații despre planul lui Iohannis și al PNL: prima rundă de consultări va eșua, iar la cea de-a doua liberalii îl vor împinge iar în față pe Cîțu, pentru ca președintele țării să-l însărcineze pe acesta cu formarea unui nou cabinet.
După ce a atacat din nou violent USR – singurul partid pe care l-a criticat, dealtfel, în intervenția sa –, Iohannis a dat un mesaj foarte ambiguu, spunând că „voi încerca, cu cei mai maturi și responsabili, să ieșim din criză“. Cum despre USR nu mai poate fi vorba, iar cu AUR n-ar îndrăzni să se asocieze, e clar că Iohannis a reevaluat PSD-ul, pe care acum îl consideră partid matur și responsabil.
Despre înțelegerea secretă a șefului statului cu Marcel Ciolacu se știe deja de aproape o lună, varianta Guvernului minoritar PNL – UDMR cu susținerea PSD din umbră fiind preferată de toată lumea.
Confruntat joi direct cu întrebarea dacă susține un Executiv PNL – UDMR aliat cu PSD în Parlament, șeful statului a scăldat-o: „Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, ci un Guvern care să poată gestiona bine România și asta voi căuta“.
Culmea îndrăznelii: după ce el însuși a dat foc țării declanșând criza politică, Iohannis îi acuză pe alții că „nu au nicio gândire pentru ce urmează“!
Culmea e că, după ce a declanșat actuala criză politică din cauză că n-a gândit corect urmările actelor sale, președintele Klaus Iohannis le-a reproșat acum altora (aluzia la USR a fost străvezie) că „nu au nicio gândire pentru ce urmează“ și că „acest Guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste“!
Nu a trecut decât o lună de când, pentru a nu scăpa controlul asupra Parchetelor, Klaus Iohannis i-a ordonat premierului Cîțu să-l dea afară pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Imediat ce a fost numit interimar în locul lui Stelian Ion, noul ministru al Justiției, Lucian Bode, a blocat concursurile pentru posturile de procurori-șefi ai Parchetelor.
În semn de protest, USR a ieșit de la guvernare, iar Florin Cîțu a dat afară imediat toți secretarii de stat și șefii de agenții numiți de USR, arătând că acest moment fusese pregătit îndelung.
În locul celor demiși, Cîțu a început să readucă în funcții clientelă politică de la PNL și PSD.
Răspunsul USR: „Domnule Iohannis, atunci când USR-PLUS a cerut reforme, ați fost printre primii care v-ați opus. Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?“
Răspunsul USR n-a întârziat. Ionuț Moșteanu, șeful deputaților USR și purtătorul de cuvânt al partidului, a desființat pe puncte discursul ținut de șeful statului: „Domnule Iohannis, atunci când USR-PLUS a cerut reforme, ați fost printre primii care v-ați opus. Reformă însemna transparența și prioritizarea vârstnicilor pentru vaccinare, așa cum a luptat Vlad Voiculescu să se întâmple. L-ați oprit. În România «matură și responsabilă», securiștii trebuiau vaccinați în centre ascunse, înaintea bătrânilor. Vlad Voiculescu a arătat asta și a fost demis. Reformă însemna să desființăm SIIJ, să reparăm legile justiției, să numim șefi la DIICOT și DNA oameni verticali și profesioniști. Pentru prima dată, aveam în desfășurare un proces transparent, nu în spatele ușilor închise. Atunci când Stelian Ion a încercat asta, l-ați pus pe Cîțu să îl demită. Reformă însemna să punem stop jafului național, miliardelor de lei alocați pentru baroni și primari ca mită electorală. Să nu mai avem becuri și băncuțe cumpărate cu mii de euro din PNDL sau asfalt turnat peste pământ înainte de alegeri. Atunci când USR-PLUS a cerut criterii clare de transparență și alocare eficientă a banilor din PNDL, ați ales să ne scoateți de la guvernare. De ce? Pentru că USR-PLUS deranjează combinațiile vechii clase politice. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, deranja atunci când nu accepta numiri dictate de filialele PNL. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a deranjat atunci când a adus oameni profesioniști în CA-urile companiilor de stat. Încetați cu fake news-ul ăsta: USR nu a abandonat guvernarea. USR a fost exclus de la guvernare. Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?“.
Acest permanent discurs anti-USR îi obişnuieşte pe cetăţeni cu gândul că PNL-Cîţu nu poate coopera în interesul poporului decât cu partea incoruptibilă din PSD.
Corect, Klaun taie constant toate punțile PNL-USR.
Când a fost clar că în Germania socialiștii vor ajunge la putere,
Klaun a trecut la instalarea PSD la guvernare asa cum i-au cerut nemții.
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24483905-socialistii-germani-cer-lui-klaus-iohannis-numeasca-premier-psd.htm
Acum se vede condiția modestă de profesoraș de țară ( n-are nici un doctorat, cum minte unul pe aici) 😂😂
Dacă tăceai filosof rămâneai !
Mi-ar place ca Orban cu cei 40 de semnatari, sa-si dea demisia din PNL, sa se inscrie in USR, sa fie propus de USR ca prim-ministru si apoi sa formeze o coalitie cu UDMR si minoritatile, lasand astfel PNL pe dinafara, numai asa ca sa fie in trend-ul politicii dambovitene, adica la mishto. Bine, nu am stat sa fac calcule, sa numar cate locuri ar avea in Parlament in acest caz si daca s-ar putea crea o astfel de alianta.