Investițiile în infrastructură devin “prioritatea numărul 1” pentru România. Florin Cîțu: „Lucrările la autostrada Sibiu – Brașov încep în 2020”

0
1894

Investițiile masive în infrastructura României vor înlocui pomenile electorale. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat luni seara, la Digi24, că Guvernul pregătește pentru a doua jumătate a anului 2020 un program de investiții, iar ministerul Transporturilor va primi o sumă-record la rectificarea bugetară.

Banii vor fi direcționați către autostrăzi și reabilitarea căilor ferate. Deja, spune Cîțu, în primele 5 luni ale acestui an s-a alocat cea mai mare sumă de bani din ultimii 10 ani pentru investițiile în infrastructură: 13,1 miliarde de lei.

Printre altele, s-au semnat deja mai multe contracte pentru începerea construcției unor autostrăzi. “Trebuie să începem autostrăzile anul acesta. Lucrul la autostrada Sibiu – Brașov începe în 2020. Banii vor veni din fonduri europene, dar și din alte surse externe de finanțare”, a descris succint Cîțu ce urmează după 1 iulie.

“În primele 5 luni am alocat pentru investiții cea mai mare sumă din ultimii 10 ani: 13,1 miliarde de lei”

Ministrul Finanțelor spune că acesta a fost “secretul” evitării unei prăbușiri a României, așa cum “profețea” cu speranță PSD: „Noi, când am venit, am schimbat şi paradigma de guvernare. Am spus că vom aloca mai mulţi bani pentru investiţii. O mare parte din succesul din primele cinci luni se datorează – în condiţiile date este un succes! Uitaţi-vă în ce condiţii sunt alte ţări! Vă spun, relativ la ce ni se spunea că va fi în România. Cum este România astăzi relativ la ce ne spuneau şi instituţii internaţionale şi economişti din bănci private şi mai ales social-democraţii (n.r. – PSD a afirmat că deficitul bugetar va ajunge la 9%)? Relativ la ce ne spuneau că se întâmplă cu economia, este un succes astăzi. Şi vă spun de ce: în primele cinci luni am alocat pentru investiţii şi am investit cea mai mare sumă de bani din ultimii zece ani: 13,1 miliarde de lei. Deficitul pe care îl avem astăzi vine din faptul că am cheltuit jumătate din bani pentru cheltuieli Covid. De acolo vine acest deficit. Din 3,6% deficitul pe primele cinci luni, jumătate sunt bani pentru Covid”.

„În SUA se estimează un deficit bugetar de aproape 24% din PIB. În zona euro, deficitul va fi de 13%. În România – de 6,7%

Prevăzută încă din martie de analiștii financiari, criza economică afectează grav întreaga lume. România a scăpat, până acum, cu pierderi mai mici decât alte zone. Florin Cîțu: „Noi ne uităm la noi, dar lucrurile sunt dificile pentru toate economiile. În SUA se estimează un deficit bugetar de aproape 24% din PIB, în acest an, ca să înţelegeţi dimensiunea crizei. În Europa, zona euro, va fi în jur de 13%, iar în România de 6,7% din PIB. În acest moment şi lucrurile arată ok. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat, să avem primul trimestru de creştere economică, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, după Irlanda, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. PIB-ul la 6 luni: avem trimestrul 2 care este afectat negativ, şi aici vom avea o contracţie a economiei într-un scenariu care merge pentru final de an spre minus 2,2% din PIB pentru tot anul”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here