Investiție istorică: fonduri UE de 6 miliarde de euro pentru sistemele de irigații din România. Guvernul va încadra banii în planul național de investiții trimis la Bruxelles

2
2846
Harta deficitului de apă în Europa prognozat până în 2045. Zonele colorate în albastru arată echilibru sau surplus de apă pe cale naturală, zonele colorate cu roșu arată deficit major, aici fiind nevoie de intervenția omului prin irigații sau alte metode de stopare a secetei și deșertificării. România este una dintre țările care vor fi puternic afectate de schimbările climatice în deceniile următoare. FOTO: https://www.eea.europa.eu

România va trimite la Bruxelles, în cadrul planului național de relansare economică, și proiectul construirii de irigații pe 3 milioane de hectare de teren arabil. Lucrarea ar costa aproximativ 6 miliarde de euro și guvernul de la București va cere să fie finanțată din fondurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, a anunțat duminică ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

României îi revin, din fondul european pentru relansarea economică, circa 33,5 miliarde de euro, dar banii pot fi accesați pe baza proiectelor și a unor sectoare clare. Țara noastră trimite planul național de relansare, urmează discuțiile cu Comisia Europeană, apoi sunt disponibilizați banii cuveniți României din NextGenerationUE (fondul european de relansare economică).

Cele 6 miliarde de euro vor fi pentru proiecte de irigații, drenări, desecări pe 3 milioane de hectare

”Vom introduce în planul național de relansare componenta de irigații, care va fi încadrată la schimbări climatice și combaterea secetei. Sunt investiții pe care sperăm să le putem negocia cu Comisia Europeană și implementa ulterior. Vor fi proiecte de irigații, drenări, desecări, astfel încât aproximativ 3 milioane de hectare de teren să fie valorificate. E un buget de 6 miliarde de euro de negociat cu Comisia, vorbim de o investiție istorică”, a comentat Boloș la Digi 24.

Cele 33,5 miliarde de euro rezervate României de Comisia Europeană vor trebui să respecte criterii convenite la summit-ul UE. În primul rând, banii sunt condiționați de respectarea democrației și a statului de drept – unde Guvernul actual are o restanță majoră, fiind atenționat în repetate rânduri că n-a făcut nimic pentru a repara distrugerile provocate de PSD în perioada 2017-2019.

În al doilea rând, banii vizează relansarea economiei prin investiții orientate spre viitor, care să protejeze mediul.

Sumele date de UE vizează dezvoltarea infrastructurii, digitalizarea societății, politicile de sănătate, educație și reforma administrației, și în niciun caz finanțarea măririlor de pensii, ajutoarele sociale și a salariilor pentru bugetari.

Din cele 33,5 miliarde de euro, 16,8 miliarde vor fi bani nerambursabili, iar alte 16,7 miliarde vor fi împrumuturi contractate de UE în numele țărilor membre la dobânzi foarte avantajoase (aproape 0), imposibil de accesat de România pe cont propriu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”

Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro România scade sub 10%, ALDE se stinge

2 COMENTARII

  1. Ho, ho… opriți-va , că inundați Europa!!!.. stați să vedem bani și după mai discutăm de irigații…cu știri d-astea de aburit proști și cretinii am mai văzut…de 20 de ani ne tot dezvoltăm și uite unde am ajuns…în urna a patra…la toate..inclusiv la fotbal …!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.