Acasă Dezvăluiri Monstrul bugetar din Moreni. A fost întemnițată asistenta socială care a pensionat...

Monstrul bugetar din Moreni. A fost întemnițată asistenta socială care a pensionat ilegal 3.030 de falși invalizi. Paguba: peste 10 milioane de euro

Să muncești cinstit e lucru greu, mai ales când știi că trebuie să trudești zeci de ani, până la pensie. Asta, dacă nu ai ”norocul” să întâlnești o asistentă socială dispusă să-ți elibereze un certificat fals de handicap, care să te pensioneze mai devreme decât este cazul, pe motive medicale.

„Minunea” s-a întâmplat în județul Dâmbovița, unde un cadru medical a ajuns la închisoare după ce, timp de 14 ani (1993-2007), a eliberat acte de handicap pentru 3.030 de falși invalizi.

Urmare a ilegalităților comise de Maria Băleanu, statul român a plătit ani la rând, pe nedrept, pensii „pe caz de boală” unor persoane sănătoase. Paguba stabilită de procurori și confirmată de judecători este de aproximativ 10 milione de euro.

Maria Băleanu are acum 70 de ani. Ea a fost asistent social în cadrul cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă din Moreni, județul Dâmbovița. Luni, Maria Băleanu a fost condamnată definitiv de Tribunalul Dâmbovița la 4 ani de închisoare cu executare, după ce, în prima instanță (2015), ea primise 3 ani cu suspendare, anunță Ziare.com.

Mită dovedită: 41.762 de lei. Posibilă: peste 1,2 milioane de lei

Investigatorii au dovedit că, în perioada 1993-2007, Maria Băleanu a pretins și primit de la 106 persoane bani și bunuri în valoare totală de 41.762 de lei. Asta înseamnă tariful ei mediu era de circa 400 de lei per dosar falsificat.

Dacă aplicăm acest tarif celor 3.030 de persoane pensionate ilegal, rezultă frumoasa sumă de 1.212.000 de lei, adică în jur de 300.000 de euro.

Suma confiscată „escroacei cu parafă” este însă de numai 41.762 de lei, pentru că doar acestă sumă a fost dovedită drept mită.

Femeia avea mai multe tactici pentru ca treaba să pară curată. Potrivit procurorilor DNA, aceasta falsifica decizia în ceea ce privește capacitatea de muncă a oamenilor, prin scrierea unor mențiuni mincinoase. Ea avea un cuvânt de spus și asupra capacității de muncă în lipsa titularului, în vederea examinării de către medicul expert al asigurărilor sociale ori în lipsa documentelor medicale care să susțină diagnosticul stabilit. Mai mult, ea nu transmitea Casei Județene de Pensii Dâmbovița lista persoanelor care nu se prezentau la termenul de revizuire anual, pentru a fi scoase din drepturi.

Prejudiciu: 50,5 milioane de lei

Maria Băleanu nu va scăpa doar cu 4 ani de închisoare. Prin sentința definitivă, ea este obligată să achite paguba provocată Casei Județene de Pensii Dâmbovița, iar aceasta e o sumă uriașă: 50.532.591 de lei (peste 10 milioane de euro). Exact atât au încasat de-a lungul anior cele 3.030 de persoane pensionate pe ca bolnavi închipuiți.

”Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Casa Județeană de Pensii Dâmbovița și obligă inculpata Băleanu Maria la plata sumei de 50.532.591 de lei către partea civilă Casa Județeană de Pensii Dâmbovița, cu titlul de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale”, se arată în sentința Tribunalului Dâmbovița.

Totuși, șansele ca Maria Băleanu să poată despăgubi statul sunt minime. Administrațiile financiare ale primăriilor din Târgoviște, Moreni, Răzvad și Valea Lungă au comunicat că asistenta nu deține bunuri mobile sau imobile pe numele ei, asupra cărora să se poată pune sechestru pentru a se garanta acoperirea prejudiciului.

În 2007, când s-au făcut primele percheziții după ce începuse ancheta, instanța a confiscat suma de 7.580 de lei, pe care a găsit-o în casa Mariei Băleanu.

Maria Băleanu a lucrat la Cabinetul de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Moreni din anul 1979, iar în 2006 s-a pensionat. Până în 2006, ea a îndeplinit aceeași funcție, dar cu denumiri diferite. A fost statistician, referent și, în final, asistent social.

Ancheta în acest caz a pornit în 2006, după ce Compartimentul Audit Intern al Casei Județene de Pensii Dâmbovița a realizat un control, simultan cu o sesizare a polițiștilor din Târgoviște. Ulterior au fost deschise mai multe dosare la Parchetele locale din Dâmbovița, iar toate aceste cazuri au fost conexate la DNA Ploiești.

Imagini ale Mariei Băleanu, precum și o declarație revoltătoare a acesteia, puteți viziona AICI, la Știrile Pro TV.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”

 

Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro România scade sub 10%, ALDE se stinge

loading...

3 COMENTARII

  1. Cu hoti de-astia e populata tara asta la tot pasul. Mentalitate din comunism cand se practica gainaria iar acum se practica gainaria de mare forta, fara vreo consideratie pentru bugetul tarii!!! Ar trebui pusi la zid TOTI cei care au furat. Macar puse pozele lor pe afise mari peste tot, sa stie lumea cine le-a supt si le suge sangele!!!
    Atata se musamalizeaza aceste fapte reprobabile, incat de zeci de ani oamenii ii iubesc exact pe hotii cei mai mari, ca niste copii de tzatza, care habar n-au pe ce lume sunt !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările