Accesul cetățenilor români în Grecia pe cale rutieră, pe la granița bulgaro-elenă, continuă să fie un calvar, în plin sezon. Intrarea se face printr-un singur punct de frontieră, cel de la Kulata – Promachonas.
Ministerul Afacerilor Externe din Grecia anunță, printr-un comunicat transmis sâmbătă, că lungimea coloanei de mașini formată la granița dintre Bulgaria și Grecia (punctul de frontieră Kulata – Promachonas) se întinde pe 3 kilometri, iar timpul de așteptare e de circa 3 ore.
Totodată, autoritățile elene anunță că pot modifica fără preaviz condițiile de intrare în țară, în funcție de numărul de noi cazuri de Covid-19.
Ministerul grec mai anunță că, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, este important ca cetățenii români să completeze din timp formularul electronic (Passenger Locator Form), disponibil la adresa:
https://travel.gov.gr
Formularul trebuie completat cu cel puțin 48 de ore înaintea deplasării. De asemenea, tot electronic, cetățenii români trebuie să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.
Comunicatul Ministerului de Externe al Greciei
„În continuarea precizărilor transmise referitoare la întârzierile înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea, la 1 iulie, a noilor reguli privind intrarea cetățenilor străini în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ambasadei României la Sofia, precum și ai oficiului consular de la Salonic aflați la fața locului, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 3 kilometri, timpul de așteptare fiind de 3 ore. De asemenea, la acest moment sunt operaționale două benzi pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE și o bandă pentru autoturisme din state non-UE.
MAE precizează că reprezentanții diplomatici ai României au fost prezenți pe parcursul întregii zile la fața locului și au facilitat preluarea cu prioritate a familiilor cu copii și a femeilor însărcinate sau a altor cazuri speciale.
Cu referire la situația unui turist român depistat pozitiv cu Covid-19 la sosirea în Insula Creta, MAE precizează că, potrivit informațiilor preliminare comunicate de autoritățile elene la solicitarea reprezentanților misiunii diplomatice a României la Atena, persoana în cauză a sosit în Republica Elenă la data de 2 iulie cu o cursă aeriană charter cu escală la Atena, destinația finală fiind Insula Creta. Toți pasagerii cursei aeriene respective au fost testați la sosire pentru Covid-19, iar rezultatele testelor prelucrate până la acest moment au confirmat un singur caz pozitiv. În prezent, cetățeanul român este în autoizolare la hotel, urmând ca, în cursul zilei de 5 iulie, să fie transportat la o unitate hotelieră desemnată ca locație pentru carantină.
Coform datelor oficiale comunicate de către autoritățile elene, o anchetă epidemiologică vizând contacții direcți ai persoanei depistate pozitiv este în curs. Persoanele depistate pozitiv vor fi plasate în carantină, iar cele cu rezultat negativ al testării își vor putea continua sejurul.
Ministerul Afacerilor Externe continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere a frontierei menționat și continuă dialogul susținut cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de Covid-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.
Totodată, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetățenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 48 de ore anterior deplasării, și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (00302106774035) și Consulatului General al României de la Salonic (00302310340088), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (00306978996222) și al Consulatului General al României de la Salonic (00306946049076).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:
- https://www.mae.ro/node/51914
- http://atena.mae.ro
- http://salonic.mae.ro
- https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro
- www.mae.ro
şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația «Călătorește în siguranță» (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.”
cine dracu’ ii pune sa mearga acolo??..i-au mancat in cur,acum sa stea la coada..nu puteau sa mearga la noi..cum e litoralul nostru asa cum e ,dar parca tot e mai bine !!..macar anul asta !!..sunt zone de vis si la noi…dar ghiolbanul nu si nu …astia sunt bugetarii lui dragnea si ponta ..mortii ma-mii voastre de plosnite..
Dacă le mâncă undeva n-au decât să stea la coadă toată vacanța!